Despre credință, unitate și Dumnezeu, cu Dan Puric la Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 324 Vizualizări

Despre credință, unitate și Dumnezeu, cu Dan Puric la Reghin

Casa de Cultură Municipală „Eugen Nicoară” din Reghin a găzduit luni, 14 mai, Conferința ”Jertfa Unirii Noastre” susținută de actorul Dan Puric. Evenimentul a fost  organizat de Protopopiatul Ortodox Român Reghin cu sprijinul Primăriei Municipiului Reghin.

„Fiecare zi a acestui an trebuie să fie o sărbătoare și o bucurie pentru noi toți. Să ne bucurăm în fiecare zi  a acestui an și nu numai, să facem din viața noastră o sărbătoare și o bucurie permanentă. O sărbătoare și o bucurie este pentru noi reghinenii este aceea că, maestrul Dan Puric , în itinerariul său național, a poposit și la Reghin, unde a susținut în fața noastră conferința „Jertfa unirii noastre”. Dan Puric  este un român adevărat, un om care propovăduiește românismul curat și sănătos, și nu în ultimul rând creștinismul pur”, a precizat dr. Florin Bengean, prezentatorul evenimentului.Seara a fost deschisă de recitalul Corului Eclesia al Protopopiatului Ortodox Român Reghin completat de mesajul organizatorilor adresat publicului prezent.

”Ne bucură că reghinenii au luat parte la acest eveniment deosebit. Nu pot altceva decât să dau slavă și să-I mulțumesc  bunului  Dumnezeu pentru că, iată că ne-a adunat din nou într-un cuget și într-un gând. Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul Primăriei Reghin, a doamnei Maria Precup și a consilierilor, fapt pentru care le mulțumim” a spus  părintele Valentin Vârva, protopopul ortodox al Reghinului.

Rugăciune pentru eroii neamului 

La rândul său, primarul Municipiului Reghin Maria Precup și-a prefațat discursul sărutând tricolorul, în semn de cinstire față de eroii neamului.

”Este un mic gest pe care îl facem pentru eroii noștri. În acest an, orice eveniment pe care îl organizăm este dedicat eroilor noștri. Atât mai putem face pentru ei, pentru cei care au căzut pe câmpul de luptă pentru a apăra pământul de care noi să ne bucurăm azi. Ei au făcut posibilă Marea Unire care o cinstim cu fiecare gând al nostru. Rog pe fiecare ca înainte de culcare, la fiecare rugăciune să ne rugăm pentru odihna lor, să ne de-a Dumnezeu să avem cât mai mulți eroi pentru a putea ține România unită”, a precizat primarul Maria Precup.

„O cetate nu se cucerește decât cu trădătorii din interiori”

A urmat să urce pe scenă oaspetele serii, Dan Puric cu o prelegere despre religie, istorie, credință, creștinism, precum și despre idealul de unitate al românilor.

„Cum sărbătorim noi Unirea ? Cu ce suflete ? Cu oameni care au fost desproprietăriți de istorie  ? Săracii de ei, tineretul de azi. V-ați uitat un pic, așa de curiozitate în manualul copilului dumneavoastră să vedeți care sunt Constantin Brâncoveanu, Neagoe Basarab, Dimitrie Cantemir. V-ați uitat în manualele copiilor dumneavoastră să vedeți că, pentru Bacalaureat nu mai sunt autori considerați necanonici precum George Coșbuc și Octavian Goga.  Știți ce a spus Octavian Goga în anul 1914 legat de suferința Ardealului ? A spus așa celor din Regat : „Acum se discută viața și moartea noastră a ardelenilor. Rugați-vă la Dumnezeu. Ori veți trece Carpații, ori rugați-vă la Dumnezeu să se înalțe munții până dincolo de cer ,să nu vă ajungă blestemele noastre”. Geroge Coșbuc, cu privirea sa lirică, de om superior de rasă, le spunea inamicilor: „Christos să fiți , nici în mormânt nu veți scăpa de noi”. George Coșbuc și Octavian Goga sunt două torțe aprinse de alții, de Horea, Cloșca, Crișan, de Avram Iancu, iar cei de acum sting torțele, cu mâna noastră a Ministerului Educației și Învățământului. Privind la ultimii 25 de ani putem să ne dăm seama că o cetate nu se cucerește decât cu trădători din interiori. Ei, astăzi fac Anul Centenarului și nu o să găsiți nimic la nivelul superior decât o făcătură de genul Cântarea României”. În schimb voi, cei care ați venit aici puteți, prin eforturi personale, să încercați să vă adunați într-un spirit, într-un suflet” a precizat Dan Puric.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE