Spectacolul „Contemporanii” pune poezia pe portativ la Noaptea Muzeelor Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 236 Vizualizări

Spectacolul „Contemporanii” pune poezia pe portativ la Noaptea Muzeelor

Yorick Studio prezintă publicului târgumureșean un proiect cultural inedit, care va debuta în cadrul Nopții Muzeelor. Spectacol-concert „Contemporanii” face parte din proiectul „Dialog intercultural prin prisma muzicii și a poeziei contemporane – Ediția I”.

Scopul proiectului este realizarea unui spectacol-concert bilingv construit pe versurile a 10 poeți contemporani, cu muzică originală semnată de compozitorul Cári Tibor, obiectivul general fiind promovarea prin muzică a poeziei contemporane române și maghiare din România.

Anul trecut, organizatorii și-au propus realizarea unui experiment muzical live în cadrul festivalului Vâltoarea Mureșeană, bazat pe versuri contemporane a cinci poeți din România și Ungaria. Melodiile compuse de compozitorul Cári Tibor au fost interpretate de actorul Sebestyén Aba, acompaniat de o mică orchestră compusă din cinci instrumentiști (pian, flaut, tobă, violoncel și acordeon). În urma reacției pozitive din partea publicului și a criticilor de specialitate, organizatorii și-au propus continuarea proiectului prin realizarea unui spectacol-concert cu orchestră simfonică.

Trei soliști și 20 de instrumentiști

Echipa creatoare este compusă din artiști – autori, compozitor, soliști, instrumentiști, artiști video etc. – de etnii diferite (predominant români și maghiari, dar nu numai) care provin din diferite părți ale țării, proiectul căpătând astfel un caracter multicultural.

Melodiile au fost compuse pe textele autorilor Szabó T. Anna, Matei Vișniec, Demény Péter, Monica Mihaela Pop, Kovács András Ferenc, Victor Ioan Frunză, Pálfi Ervin, Andrei Huțuleac și Székely Csaba, și vor fi interpretate de către soliștii Georgiana Ghergu, Sânziana Tarța și Sebestyén Aba. Orchestra este compusă din muzicieni invitați și 15 muzicieni ai Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș. Spectacolul-concert va fi supratitrat în română și în maghiară.

Organizatorul evenimentului, actorul și regizorul Sebestyén Aba a susținut o conferință de presă la care au participat compozitorul Cári Tibor (clape), actrița Georgiana Ghergu și muzicienii Ilko Gradev (acordeon), Szász Csaba (chitară), Szabó J. Attila (violoncel) și Láng Dániel (percuție).

„Am avut un vis mare împreună cu Cári Tibor, ne-am propus să facem un proiect intercultural bazat pe poezie contemporană și muzică, și am început să citim. În prima fază, eu i-am propus mai multe poezii lui Tibor, dar cum cel care decide e compozitorul, nu conducătorul proiectului, ce texte l-au mișcat și pe Tibor, pe acelea a compus muzica”, a relatat Sebestyén Aba.

Cári Tibor a făcut o completare importantă, care dă evenimentului un plus de originalitate: „Concertele vor fi diferite pentru că nu vor rămâne piesele pe care le avem în prezent. Planul e să mai compun în funcție de textele pe care le găsim și de ce ne interesează. Astfel, spectacolul va fi în continuă schimbare.”

„Avem ambiția să facem concertul să aibă impact și la nivel vizual, și să fie ceva deosebit. Din acestă cauză l-am contactat pe light-designerul Erős László care va face videoproiecții și lumini cât mai speciale, pe cât ne va permite sala Palatului Culturii, iar în cadrul proiecțiilor vor fi proiectate și supratitrările”, a precizat Sebestyén Aba. Totodată, acesta își dorește ca a doua ediție să aibă loc în august, în aer liber, în cadrul festivalului Vâltoarea Mureșeană.

Intrare pe bază de brățară

Concertul-spectacol va avea loc vineri, 18 mai, ora 19:00, la Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor organizat de Muzeul Județean Mureș.

Intrarea la eveniment, precum și la muzee şi participarea la programele partenerilor se va face pe bază de brăţări care vor costa 6 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii, studenţi, elevi şi pensionari. Brăţara se va achiziţiona o singură dată şi va permite accesul la toate activităţile evenimentului, în toate locațiile cuprinse în program. Brăţările vor putea fi achiziţionate de la casieria Palatului Culturii şi, în timpul desfăşurării evenimentului, de la toate secţiile muzeului şi ale partenerilor.

Proiectul co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național se va derula în parteneriat cu Muzeul Județean Mureș și Universitatea de Arte din Târgu-Mureș.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE