FOTOGALERIE: Grebenișu de Cîmpie și-a cinstit eroii prin rugăciune, cântec și poezie Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1006 Vizualizări

FOTOGALERIE: Grebenișu de Cîmpie și-a cinstit eroii prin rugăciune, cântec și poezie

Ziua Eroilor, care coincide cu Înălțarea Domnului, este celebrată în toată țara ca ziua celor care și-au dat viața, de-a lungul tumultuoasei istorii a României, pentru integritatea teritorială și păstrarea identității sale culturale.

Comuna Grebenișu de Cîmpie și-a adus propriul omagiu celor căzuți în luptă pentru țară în cadrul unui eveniment care a avut loc începând cu ora 12 la Monumentul Eroilor. La comemorare a fost prezent primarul Ștefan Gojman, preotul Ioan Șanta (paroh al Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril), profesoara Maria Vulpe (directoarea Școlii Gimnaziale „Vasile Pop”), elevi și localnici de toate vârstele.

În prima jumătate a evenimentului, părintele Ioan Șanta a ținut o slujbă consistentă în cadrul căruia a fost sfințită apă, a fost binecuvântat locul și au fost comemorați cei 53 de eroi a căror nume sunt gravate pe placa monumentului. În continuare, profesoara Maria Vulpe a prezentat un moment artistic realizat de elevii claselor V-VIII ai Școlii Gimnaziale „Vasile Pop”. Aceștia au cântat cu elan melodii și au recitat poezii patriotice. În program s-au numărat „Imnul eroilor”, „Balada eroului necunoscut”, „Fii mândru că ești român”, „Doină” de Mihai Eminescu, „Nu uita că ești român” ș.a.

Părintele Ioan Șanta, la final de carieră

Totodată, evenimentul a marcat ultima comemorare susținută de către părintele Ioan Șanta, care a slujit timp de 38 de ani la parohia Grebenișu de Cîmpie, după ce fusese timp de patru ani la altă parohie. Preotul se va pensiona în acest an, iar momentul de față este unul prielnic bilanțului de sfârșit de carieră preoțească: „Aici a fost o perioadă lungă, dar am avut și mult de lucru cu biserica, să o pun la punct, apoi la casa parohială. Dar toate s-au încununat cu bine în anul 2001, când am sfințit biserica, apoi în 2015 când am resfințit-o și am binecuvântat capela mortuară. Am avut o viață frumoasă, dedicată Bisericii lui Hristos și slujirii oamenilor pe care Dumnezeu mi i-a încredințat. De 38 de ani, aici a fost o datină că la Înălțare întotdeauna ieșeam la monument, făceam slujba eroilor, sfințeam apa, apoi monumentul, iar lumea se aduna în jurul nostru cu mic, cu mare. Astăzi au fost cam puțini, dar altădată erau destul de mulți.”

Ioan Șanta a evocat și cel mai important moment al longevivei sale cariere: „Cea mai plăcută zi a fost cea în care am sfințit biserica. A fost ca o încununare a activității mele. Într-adevăr, după 10 ani de muncă pentru ceea ce ținea de biserică, a fost cea mai minunată zi pe care am trăit-o când cel care este acum ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a venit și mi-a sfințit munca. Biserica a fost ridicată la 1901, iar eu am sfințit-o o sută de ani mai târziu, când aveam, la rândul meu, o jumătate de secol.”

Despre importanța cinstirii eroilor

Ștefan Gojman este de părere că memoria eroilor naționali trebuie cinstită, iar devotamentul și spiritul de sacrificiu de care aceștia au dat dovadă servește ca model: „Atât în anul Centenarului, cât și în ceilalți ani, este un eveniment foarte important. Cineva și-a dat viața pentru ca noi să o ducem mai bine. Acest eveniment nu trebuie neglijat, dar pe măsură ce trece timpul, oamenii îi acordă tot mai puțină importanță. Cred că ar trebui ca din școală să fie învățați copiii să își respecte eroii și să contribuie la rândul lor cu ceva pentru urmașii noștri.”

Edilul comunei Grebenișu de Cîmpie a precizat și cele mai importante valori pe care ar trebui să se bazeze o societate sănătoasă: „După mine, ca să meargă mai bine, ar trebui să ne respectăm tradițiile pe care ni le-au lăsat urmașii noștri. Noi ne-am uitat tradițiile, am adoptat altele moderne, care nu corespund cu trecutul nostru, și atunci ne slăbește fibra națională.”

 

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE