Share

Home / Slider / Mâncăm mai mult în grup decât singuri

Mâncăm mai mult în grup decât singuri

Studiile efectuate începând cu anii `80 au arătat că oamenii mănâncă mai mult acompaniați decât singuri, ne informează site-ul bbc.com. Acest fenomen, numit „facilitare socială” ne indică că mâncăm cu 40% mai multă înghețată și cu 10% mai multe paste când avem cel puțin un partener de masă.

De ce se întâmplă acest lucru? Nu se datorează foamei, bunei-dispoziții sau diferitelor momente care ne distrag atenția de la masa în sine cum am fi tentați să credem. După un experiment făcut de oamenii de știință în care au grupat persoane în grupe de diferite mărimi și le-au oferit două perioade de lungimi diferite pentru a-și termina masa, s-a descoperit că de fapt cel mai mare facilitator în mâncatul excesiv este timpul efectiv în care se stă la masă. Când suntem în grup sau doar cu încă o persoană, suntem tentați să extindem timpul petrecut la masă, socializând și comandând și un desert la final. Un patron de restaurant italian a observat că proporțional cu numărul de meseni, crește și numărul de deserturi sau aperitive comandate de fiecare persoană.

Există și excepții, bineînțeles. Copiii obezi mănâncă mai puțin în grupuri. Tinerii supraponderali mănâncă mai multe dulciuri și chipsuri în compania celor cu o greutate asemănătoare și mult mai puțin cu cei slabi. Iar femeile mănâncă mai puțin într-un grup de bărbați comparativ cu momentul în care se află în compania altor femei.

Pentru a ne scăpa de acest obicei, nu trebuie să ne scăpăm de prieteni, ci doar să ne conștientizăm obiceiurile alimentare și să fim mai atenți data viitoare la cât punem în farfurie.

Elena POLEARUȘ

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

La numărătoare de mierle

Dacă sunteți pasionați de natură, Grupul Milvus organizează un eveniment mai puțin obișnuit în 24 …

Share
Share