Controalele privind certificarea semințelor de calitate  sunt în plină desfășurare Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 106 Vizualizări

Controalele privind certificarea semințelor de calitate sunt în plină desfășurare

În perioada 16 aprilie – 15 mai, la nivelul fiecărui județ, au fost constituite echipe de control formate din inspectori oficiali ai inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor și Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor, împreună cu reprezentanți ai Autorității Naționale Fitosanitare. Astfel, au fost efectuate verificări la operatorii economici înregistrați care desfășoară activități în domeniul semințelor și a materialului săditor, atât la nivelul depozitelor specializate ale operatorilor economici înregistrați pentru prelucrarea și comercializarea semințelor în piețele și târgurile organizate, cât și în alte locuri neautorizate pentru vânzare.

Măsura a fost luată în vederea bunei desfășurări a campaniei de primăvară și a asigurării unor semințe corespunzătoare atât din punct de vedere al calității cât și al performanței soiurilor și hibrizilor existenți pe piață.

În urma controalelor efectuate la cei 1.531 operatori economici, persoane fizice și juridice, operatori economici prelucrători, comercianți, precum şi în piețele locale, inspectorii oficiali din cadrul celor 30 de inspectorate teritoriale pentru calitatea semințelor şi materialului săditor şi ai Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor şi a Materialului Săditor (ITCSMS si LCCSMS) au constatat că în general semințele se comercializează în conformitate cu prevederile legale.

 

Totodată, au fost depistate și o serie de nereguli privind comercializarea semințelor şi a materialului de înmulțire şi plantare, luându-se măsurile ce se impun, în conformitate cu prevederile Legii nr.266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calității, comercializarea semințelor şi a materialului săditor, precum şi testarea şi înregistrarea soiurilor de plante, după cum urmează :

– Cantități de semințe distruse – 1.252 plicuri și 50.731 kg

– Cantități de semințe cu destinație schimbată – 36.463 kg

– Cantități de semințe retrase de la comercializare – 603 plicuri și 518.000 kg

– Material de plantare fructifer distrus – 8.211 bucăți

– Material de plantare viticol distrus -2.352 bucăți

– Material ornamental distrus -2.877 bucăți

– Material de plantare fructifer blocat de la comercializare – 212 bucăți

– Material pomicol retras de la comercializare – 1.532 bucăți

– Material ornamental retras de la comercializare – 56 bucăți

– Cantități de semințe blocate – 98 plicuri și 18.210 kg

– Cantități de semințe confiscate – 70 kg

– Avertismente – 23

 

***

 

Menționăm faptul că, începând cu luna ianuarie a acestui an, inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor (ITCSMS) și Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (LCCSMS) au efectuat controale pentru verificarea conformității semințelor de porumb și floarea soarelui achiziționate de fermieri, în vederea  însămânțării în campania de primăvară. Inspecțiile au constat în verificarea documentelor care au însoțit semințele achiziționate și eșantionarea loturilor de semințe existente în depozitele fermierilor.

Au fost eșantionate 1302 de probe de la 404 fermieri, din care 917 eșantioane de porumb și 385 eșantioane de floarea soarelui. Din totalul acestor probe, la un număr de 4 probe de porumb au fost diferențe față de valorile prevăzute în documentele însoțitoare ale seminței la momentul comercializării și la o probă de porumb, determinările au arătat o valoare a germinației sub limitele prevăzute de standardele în vigoare, fapt pentru care sămânța a fost oprită de la comercializare.

Pentru întărirea disciplinei în aplicarea prevederilor Legii nr. 266/2002,  inspectorii oficiali ai inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor şi materialului săditor şi ai Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor şi Materialului Săditor împuterniciți să constate contravențiile şi să aplice sancțiunile privind calitatea semințelor şi materialului de înmulțire şi plantare vor continua controalele, până la încheierea campaniei de comercializare a semințelor şi materialului de înmulțire şi plantare din primăvara acestui an.

MADR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE