FOTOREPORTAJ. Noaptea Muzeelor 2018: un rezumat în imagini Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 380 Vizualizări

FOTOREPORTAJ. Noaptea Muzeelor 2018: un rezumat în imagini

Că vorbim de exponate arheologice, de obiecte cu valoare etnografică sau de picturi, sculpturi și instalații, că ne preocupă cărțile vechi, ceea ce ține de istoria naturală sau, de ce nu, de gastronomie, ediția din acest an a Nopții Muzeelor a oferit câte ceva pentru fiecare vizitator. Programele variate și atmosfera festivă cu care și-a întâmpinat publicul târgumureșean evenimentul care reunește tot ce are orașul nostru mai bun în materie de ofertă muzeală a asigurat succesul unei ediții din care nu au lipsit surprizele. Astfel, Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă, 19 mai, a debutat în acest an mai devreme cu o zi. Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit un eveniment de excepție, organizat de Studio Yorick, și intitulat „Contemporanii“, parte a proiectului „Dialog intercultural prin prisma muzicii și a poeziei contemporane – Ediția I”.

Scopul proiectului a fost realizarea unui spectacol-concert bilingv construit pe versurile a 10 poeți contemporani, cu muzică originală semnată de compozitorul Cári Tibor, obiectivul general fiind promovarea prin muzică a poeziei contemporane române și maghiare din România. Melodiile au fost compuse pe textele autorilor Szabó T. Anna, Matei Vișniec, Demény Péter, Monica Mihaela Pop, Kovács András Ferenc, Victor Ioan Frunză, Pálfi Ervin, Andrei Huțuleac și Székely Csaba, și au fost interpretate cu multă expresivitate și talent de către soliștii Georgiana Ghergu, Sânziana Tarța și Sebestyén Aba. Orchestra a fost compusă din muzicieni invitați și 15 muzicieni ai Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș. Melodiile interpretate au fost supratitrate în ambele limbi, iar proiecțiile video și de lumini realizate de Erőss László au completat ținuta vizuală a unui spectacol care nu a lăsat pe nimeni indiferent.

În deschiderea spectacolului cu care a și debutat Noaptea Muzeelor,directorul Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán, a motivat importanța existenței acestui eveniment anual în orașul nostru: „S-a pus întrebarea care este scopul evenimentului Noaptea Muzeelor și de ce sunt atât de multe evenimente. Răspunsul este foarte simplu: Noaptea Muzeelor nu este doar despre muzee, ci oferă o oportunitate tuturor celor din Târgu-Mureș care doresc să arate valorile, ce au mai drag și mai frumos, fie că e vorba de muzică, artă sau un eveniment istoric demult uitat. Eu cred că toți își au locul și ăsta este scopul nostru: să arătăm valorile culturale din acest oraș, să arătăm cum s-a mâncat sau cum s-au simțit oamenii în perioada romană sau în cea medievală, și să se simtă bine copiii, adulții, pensionarii. Trebuie să fie un eveniment care satisface mai multe nevoi, nu doar o simplă expoziție muzeală. Cred că acest scop a reușit să îl atingă evenimentul Noaptea Muzeelor, care deja însumează nu doar muzeele, ci și teatrul, Ansamblul Mureșul, biblioteca, biserici, fundații, asociații, chiar și Grădina Zoologică simte că face parte din cultura acestui oraș.“

Programele oferite publicului sâmbătă, 19 mai, au acoperit un spectru amplu de tematici și de spații. Pasionații de fotografie s-au putut considera norocoși: Palatul Culturii găzduiește expoziția temporară „Pe insule“ a renumitului scriitor maghiar de origine târgmureșeană Attila Bartis. Autorul este unul dintre cei mai importanți prozatori maghiari contemporani, iar pasiunea pentru fotografie s-a materializat în două albume și numeroase aprecieri critice. Imaginile alb-negru surprinse de artist în Indonezia, Bali și Java furnizează privitorului o experiență estetică inedită și îi deschid noi orizonturi afective.

Tot la Palatul Culturii, Galeria de Artă Românească Modernă oferă publicului o familiarizare cu artiști plastici consacrați precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Ion Andreescu și Ion Țuculescu, dar și cu ardeleni reprezentativi precum Aurel Ciupe, Ion Vlasiu și Nagy Imre. Cei mici au avut, la rândul lor, parte de o primire corespunzătoare: în Sala Mică au putut participa la ateliere de pictură pe sticlă, face painting, modelaj în lut, dar și de confecționat măști din carton reprezentând animale.

Casa Bernády a oferit publicului două expoziții foarte interesante. La mansardă a fost găzduită expoziția de fotografie a lui Magdó István, viceprețedintele Federației Mondiale a Fotografilor Maghiari. Fotograful a expus instantanee cu păsări sălbatice surprinse în ipostaze definitorii pentru existența lor, precum vânatul, hrănirea, împerecherea, dar și protejarea teritoriilor. Nu au fost, însă, neglijate nici alte animale în habitatul lor natural, precum iepurii sau vulpile. La parter, expoziția Breslei Barabás Miklós a reunit lucrările a 30 de expozanți mureșeni: pictori, graficieni, textiliști, sculptori și ceramiști. Diversitatea lucrărilor expuse a conferit complexitate tematică și stilistică expoziției.

Târgumureșenii care au trecut de atâtea ori pe lângă Turnul franciscan din Piața Teatrului și s-au întrebat cum arată în interior au avur în sfârșit ocazia de a-și satisface curiozitatea: turnul a fost deschis între orele 12:00 și 13:00, iar pe pereții acestuia au fost puse fotografii reprezentând cavoul de sub turn, care nu este momentan deschis pentru public.

Muzeul de Științele Naturii a prezentat, pe lângă expoziția permanentă, cea temporară, dedicată berzei albe. Piesa expusă, care poate fi vizionată până la finalul lunii, este un exemplar mascul, naturalizat, care a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1967. Scopul mini-expoziției este de a semnala faptl că, potrivit statisticilor, mai mult de 40% dintre speciile de păsări migratoare se află în delin și peste 200 dintre acestea se află pe lista celor amenințate cu dispariția. Acest fapt atrage după sine responsabilizarea populației pentru a proteja aceste animale vulnerabile.

Publicul târgumureșean a putut fi, la propriu, la înălțime. Cei care au vrut să se delecteze cu o frumoasă panoramă a orașului au putut vizita Turnul Palatului Administrativ. Fie că au urcat pe timp de zi sau după ce s-a lăsat întunericul, priveliștea oferită a fost una memorabilă. Nu au lipsit fotografiile, selfie-urile și reacțiile entuziaste ale vizitatorilor.

Amatorii de galerii au putut vizita expoziția Ariadnae de la Galeria Art Nouveau a Uniunii Artiștilor Plastici Mureș. Salonul anual de arte textile, aflat la a XXII-a ediție a reunit peste 50 de participanți din mai multe județe care și-au exprimat sensibilitățile și viziunea personală în diferite stiluri și recurgând la o diversitate de materiale. Pe aceeași stadă George Enescu, Camera K’arte a prezentat expoziția video „Abandoned Places“ realizată de József László. Proiecția a prezentat mai multe locuri din Transilvania în care s-a instaurat un peisaj al ruinei și al uitării.

Judecând după dinamismul prezent în spațiile expoziționale și după numărul vizitatorilor, ediția din acest an a Nopții Muzeelor a stârnit interesul publicului, ceea ce va impulsiona, cu siguranță, organizatorii să ofere și mai multe programe deosebite în anul următor, care vor îmbogăți atât muzeele, cât și pe cei care le frecventează. În ultimă instanță, o vizită la un muzeu sau la o galerie reprezintă o vizită în noi înșine.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE