FOTO: Fundaţia Rheum Care, 25 de ani de activitate în slujba bolnavilor Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 919 Vizualizări

FOTO: Fundaţia Rheum Care, 25 de ani de activitate în slujba bolnavilor

Marea familie a Fundaţiei Rheum Care s-a întrunit vineri, 18 mai, la sediul organizaţiei din Târgu-Mureş, strada Pavel Chinezu nr. 10, pentru a celebra cei 25 de ani de viaţă ai organizaţiei. Foşti şi actuali angajaţi, voluntari şi parteneri instituţionali s-au întâlnit pentru a depăna frumoase amintiri din istoria fundaţiei, dar şi cu scopul de a consolida un ideal comun, respectiv întrajutorarea bolnavilor.

Mulţumiri colegilor şi voluntarilor

În prezent, Fundaţia Rheum Care oferă o gamă largă de servicii, cum ar fi consultaţii medicale, recuperare prin fizio-kinetoterapie, servicii medicale la domiciliu şi activităţi cu scop preventiv, precum şi programe de gimnastică individuală, gimnastică pentru şcoala spatelui, gimnastică pentru grupe de osteoporoză, şcoala gravidelor, intervenţia precoce, bazin şi servicii de cazare, recuperare şi îngrijire post-operatorii sau după accidente vasculare cerebrale.

„Îmi vine să plâng, ne vine să plângem mie şi doamnei doctor Iren (Nagy Iren – n.a.) când îi vedem pe foştii colegi care sunt alături de noi şi care după atâţia ani sunt cu noi şi ştiu de unde am început, ştiu cum am continuat. Le mulţumim şi voluntarilor şi autorităţilor locale care de data asta ne-au onorat cu prezenţa”, a afirmat Marinela Gomboş, preşedintele Fundaţiei Rheum Care şi membru fondator al organizaţiei.

Îndemn la optimism şi credinţă

Considerată principalul „motor” care a dezvoltat organizaţia în calitatea sa de membru fondator, dr. Nagy Iren i-a îndemnat pe cei prezenţi la optimism, gândire pozitivă şi credinţă în Dumnezeu.

„În anii aceia am avut o mare euforie, erau anii schimbării României, am crezut că toată lumea e a noastră. Am vrut să facem ceva şi primul lucru a fost că au început să vină ajutoarele, tirurile, veneau unul după altul la spital, la colţ de stradă, peste tot. Îmi amintesc că oamenii care se externau de la spital de la fizioterapie reveneau peste un timp la fel de bolnavi pentru că după ce plecau acasă nu se ocupa nimeni de ei. Lipsea faza aceea de a menţine rezultatele şi atunci a venit ideea că trebuie să facem ceva pentru bolnavii cronici, cum sunt bolnavii reumatici care nu se vindecă numai se ameliorează, să aibă un loc unde se adună, se tratează, se suţin unul pe celălalt, nu să stea închişi în camera lor. Eu zic că Dumneze mi l-a dat pe Furo Attila care mi-a fost pacient şi el a venit cu ideea să facem o fundaţie. La momentul respectiv nu ştiam ce înseamnă să faci o fundaţie şi el a început să organizeze, a venit avocatul Santa Tibor care a studiat legile şi fundaţia a fost înregistrată pe baza unei legi din 1924. Aşa am pornit, iar statulul scria că scopul nostru este să ajutăm oamenii bolnavi”, a declarat dr. Nagy Iren.

Mesaje de sprijin

Pe lista invitaţilor speciali care au spus „prezent” la sărbătoarea Fundaţiei Rheum Care s-au aflat deputatul UDMR Csep Eva – secretar al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, deputatul UDMR dr. Vass Levente – secretar al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, Ovidiu Dancu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Ligia Marian – consilier pe probleme de afaceri europene în cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş şi Semina Baricz – reprezentantă a Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş, care au asigurat gazdele atât de sprijinul propriu, cât şi al instituţiilor pe care le reprezintă.

„Ştiu că în viaţa de zi cu zi aveţi probleme mari şi vă confruntaţi cu probleme, dar eu cred că nu trebuie să vă pierdeţi avântul pe care îl aveţi, să oferim şi noi sprijinul pe care putem să îl oferim. Facem tot posibilul să se înţeleagă şi la nivel guvernamental importanţa sprijinirii  acestor servicii şi importanţa investiţiei în prevenţie şi după aceea în recuperare”, a afirmat deputatul Csep Eva.

„Vreau să vă felicit pentru cei 25 de ani, cei care au iniţiat, cei care au realizat şi cei care se străduiesc zi de zi să ajute oameni bolnavi. Problema este că statul nostru nu ştie clar ce este social şi ce este medical. Din păcate, din aceste două probleme pacientul şi cei care se ocupă de acest sistem ajung să nu primească suficient nici dintr-o parte, nici din cealaltă parte. Nu avem un responsabil care să fie într-adevăr responsabil pentru instituţiile acestea cum sunt cea a dumneavoastră, şi medical, şi social, şi pentru vârstnici, dar şi pentru bolnavi, pentru mame cu care faceţi gimnastică. Cred că acest lucru ar trebui să se oprească şi statul să nu fie numai stat cum am zic, ci să fie un stat care într-adevăr are grijă de oamenii lui, de forţa lui de muncă de fapt şi se străduieşte să îi introducă în câmpul muncii cât mai repede, astfel să transformăm problema pacienţilor într-o problemă de politică şi de economie. Câte zile se câştigă dacă pacientul respectiv este introdus mai repede, prin reabilitare, pe piaţa muncii”, a punctat deputatul Vass Levente.

„Vreau să vă asigur că veţi avea în continuare un partener în Consiliul Judeţean Mureş şi în limita posibilităţilor şi a prevederilor legale, Consiliul Judeţean Mureş vă va sta aproape”, a precizat Ovidiu Dancu.

„Apreciind importanţa fundaţiilor şi ONG-urilor în societate, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş este partenerul celor care au activitate vizibilă şi importantă, sprijinind iniţiativa lor de implicare în viaţa Cetăţii, astfel încât să reprezinte unul din pilonii de dezvoltare al acesteia. Aşa s-a născut şi parteneriatul instituţional cu Fundaţia Rheum Care”, a menţionat Ligia Marian.

„Am avut şi momente de criză, am avut şi momente în care am crezut că nu mai ieşim din impas, cu liftul şi multe altele, dar să ştiţi, chiar ne-a dat Dumnezeu aşa cum merită, că faceţi un lucru extraordinar pentru comunitate”, a arătat Semina Baricz.

Plachete aniversare

În partea a doua a evenimentului, conducerea Fundaţiei Rheum Care a acordat plachete aniversare reprezentanţilor principalelor instituţii colaboratoare, precum şi unor persoane, majoritatea dintre acestea voluntari, care prin activitatea lor au contribuit la dezvoltarea organizaţiei. Două dintre acestea sunt originare din Marea Britanie, de unde au organizat numeroase acţiuni de strângere de fonduri şi au sprijinit activitatea Fundaţiei Rheum Care, ori de câte ori a fost nevoie.

„Au fost foarte multe planuri, aşa am întâlnit-o pe doamna doctor Iren şi pe soţul dânsei. Ea îşi dorea foarte multe lucruri, chiar dacă nu ştia exact calea către acestea. Au venit amândoi în Anglia şi m-am străduit să le asigur o instruire, cu mare prietenie. Aşa a început activitatea”, şi-a amintit Cath Watson, reprezentanta organizaţiei Anglo Romanian  Friendship Trust.

„Am sprijinit acest vis care a început în anii 90, au fost ani foarte frumoşi, cu multe activităţi de voluntariat în sprijinul pacienţilor. Întrucât am ajuns la o vârstă destul de înaintată îl rog pe Bunul Dumnezeu, dar şi pe dumneavoastră, să sprijine în continuare activitate, să nu rămână doar un vis, ci să trăiască de-a lungul anilor”, a afirmat dr. Kathy Ted, reprezentanta organizaţiei Jubilee Outreach Yorkshire.

Text şi foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE