Mica avere pe care mulți români nu știu că o au Altele
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1481 Vizualizări

Mica avere pe care mulți români nu știu că o au

Senatorul Cristian Chirteș, președinte PNL Mureș, împreună cu Ervin Molnar, vicepreședintele PNL au susținut în data de 18 mai o conferință de presă prin care au vorbit despre planurile privind pilonul 2 de pensii.

„Începând de astăzi, Partidul Național Liberal va demara o campanie de informare a populației în ceea ce privește pilonul 2 de pensii. Ați văzut și în spațiul public că Liviu Dragnea și compania de Teleorman vrea să confiște un drept al românilor. Se vorbește de o naționalizare a pilonului 2 de pensii. Această campanie demarată la nivel național se numește Oprește furtul lor. De ce se numește astfel? Știm foarte bine prin lege că o parte din contribuția pe care fiecare angajat sub 45 de ani astăzi o plătește la CAS, din cei 25%, astăzi 3,75%, modificat de la 1 ianuarie, intră în pilonul 2 de pensie. Foarte multă lume nu cunoaște care sunt avantajele pilonului 2 de pensii.” a spus Cristian Chirteș.

În județul Mureș sunt peste 120.000 de mureșeni care contribuie la pilonul 2 de pensii, iar la nivel național sunt 7 milioane de oameni cu conturi care au avut incidență cu acest pilon 2 de pensii. Activi astăzi în România sunt doar 4 milioane. În aceste 4 milioane de conturi, astăzi sunt în jur de 9,1 miliarde de euro. „Aici e bătălia unde Dragnea și cu trupa de la Videle, doamna Viorica, vrea să pună mâna pe acești bani. Ar fi în regulă dacă acești bani i-ar reînvesti în alte sectoare, însă ei efectiv vor să ia acești bani, să-i introducă rapid în ajutoare sociale sau să-i folosească pentru clientela politică.”

Ce trebuie să știe fiecare contributor?

La 65 de ani când iese la pensie, fiecare contributor va avea două pensii. Pensia pe care i-o dă statul din obligație în funcție de câte puncte de pensie a acumulat plus pilonul 2 care reprezintă o pensie suplimentară. Acești bani care merg în pensia suplimentară sunt reinvestiți de fonduri de investiții care sunt obligate prin lege să utilizeze sumele cu un randament. Odată cu vârsta de pensionare, orice contributor poate lua toți acești bani deodată sau să îi eșaloneze.

Exemplu: La un salariu net astăzi de 4000 lei, pe lângă pensia pe care statul ți-o va da la 65 de ani, mai ai o pensie suplimentară din pilonul 2 de 1268 de lei la 5,1%. La 3,75% cât este astăzi, este de 1140 lei. Deci pe lângă pensia de 2000 de lei, îți mai vine suma menționată lunar. La un salariu mediu net de 2434 lei, îți mai vine pe lângă pensia normală suma de 835 lei.

Exemplu 2: Un om care are astăzi 40 de ani, foarte activ, din industria IT, la un salariu mediu brut de 4162 lei, la o contribuție de 3,75% cât este acum, el va avea la 65 de ani 180000 lei. Aproape 2 miliarde vechi.

Suma din pilonul 2, indiferent dacă ajungi sau nu la vârsta de pensionare, este moștenire. Dacă o persoană nu apucă vârsta de 65 de ani, banii rămân urmașilor, copiilor sau nepoților. Ei sunt de fapt niște bani pe care tu i-ai pus deoparte pentru tine sau pentru copii. Însă oricât ai avea momentan în cont, aceștia nu pot fi scoși până la pensie, pilonul 2 fiind o asigurare a statului față de tine, dar și de tine față de stat. „Din păcate la noi se dorește confiscarea acestui pilon, pe când în multe state, Germania, Franța, Olanda, au trecut deja la pilonul 3 de ani buni de zile. Fiindcă un pensionar francez dintr-o mie de euro cât ia el pensie, 200 îi dă statul, iar 800 îi provine din aceste fonduri de investiții din pilonul 2 și 3.” a adăugat președinte PNL Mureș.

3 pensionari pentru 1 angajat

Astăzi raportul dintre angajați și pensionari este de 1/1. În țările UE, există o tendință de scădere demografică accentuată. Peste 20 ani, contributorul de astăzi care are 45 de ani, când va ajunge la vârsta de pensionare, raportul dintre pensionari și cei care muncesc va fi de 1/3, adică 3 pensionari la 1 angajat. „Statul are un singur mijloc de a regla acest lucru. Are punctul de pensie, pe care ți-l acumulezi în funcție de vechime și de valoarea contribuției la CAS și are valoarea acelui punct de pensie care arbitrar, în fiecare an, prin hotărâre de guvern se stabilește. Peste 20 de ani când statul nu va mai putea să plătească aceste pensii 100%, va umbla la acea hotărâre de guvern, va scădea valoarea punctului de pensie și-ți va rămâne din pensia de 2000 lei, 1000 lei, iar tu din pensia privată mai poți să-ți acoperi încă 1500 lei, acesta fiind rolul pilonului 2.”

Campania acestora se dorește a fi una de conștientizare, însă PNL au și o propunere legislativă: „Din 2019 să ridicăm această cotă din cei 25% la 6% pentru pilonul 2, iar începând cu 2020, 8%. Ce ar însemna dacă am avea 8%? La 65 de ani, la un salariu mediu brut de 4162 lei, poți acumula 343.298 lei. Sunt bani de care fiecare angajat azi, se va putea folosi când va ieși la pensie.”

Orice contributor sub 45 de ani își poate verifica suma aflată actual în contul său pentru pilonul 2, accesând site-ul https://asfromania.ro/ și plasând o cerere. Într-un timp scurt, va fi contactat și i se va comunica starea contului.

Vor fi tipărite 60.000 de pliante în județul Mureș și va avea loc în fiecare localitate o dezbatere pe ce înseamnă pilonul 2 unde se vor localiza persoanele cărora li se adresează această campanie. Se dorește să se ajungă la cel puțin 50% din grupul țintă la nivel național. În toamnă se va propune acest proiect legislativ de mărire a contribuției la 6%, respectiv 8%. În acest demers, PNL sunt susținuți de PMP și USR.

Elena POLEARUȘ

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE