Home / Invatamant / Zilele Porților Deschise pentru studenții economiști, la Universitatea “Petru Maior”

Zilele Porților Deschise pentru studenții economiști, la Universitatea “Petru Maior”

Distribuie

Departamentul de Management-Economie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative a Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş a organizat astăzi, în Aula „Tudor Drăganu” din Livezeni, workshop-ul cu tema „De la politica monetară la stabilitate financiară”. Acesta a fost organizat în parteneriat cu Banca Națională a României (BNR) – Agenția Mureș, prof. univ. dr. Emilia Herman fiind responsabilul din partea Universității “Petru Maior”.

Evenimentul s-a desfăşurat sub genericul „BNR – Zilele Porţilor Deschise pentru studenţii Economişti”, cu participarea activă a  directorului Agenţiei BNR Mureş, Maria Dornean și a lui Peter Balog, referent de specialitate în cadrul agenției BNR Mureș. Studenții anului I de la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative – Petru Maior, și-au îmbogățit cunoștințele legate de politica monetară (țintirea directă a inflației din România), politica microprudențială și cea macroprudențială (stabilitatea fiecărei instituții financiare), care este veriga lipsă pentru asigurarea stabilității financiare și mijloacele de cuantificare a riscului sistemic dezvoltate de BNR.

Peter Balog, referent de specialitate al agenției BNR Mureș
Maria Dornean a vorbit despre necesitatea unei abordări macroprudențiale la nivel național

Studiu privind percepția studenților asupra trecerii la moneda euro

În cadrul activității interactive, Maria Dornean a făcut o trecere de la politica monetară la stabilitatea financiară, precizând că obiectivele și contextul economic al României duc spre această stabilitate: „Percepția trecerii la euro o vom analiza printr-un mic chestionar adresat dumneavoastră, studenților, în acest context al politicii economice a României. Până în perioada crizei economice ce a afectat România în 2008, băncile centrale se ocupau de politica monetară pentru a asigura stabilitatea prețurilor, obiectivul principal al băncii centrale fiind în continuare stabilitatea prețurilor, fapt care duce la creșterea economică. Pe de altă parte, politica microprudențială analiza și încerca să țină sub control riscul specific fiecărei instituții de credit. Se considera că se poate asigura și menține stabilitatea financiară. Politica monetară este legată de țintirea inflației, care în această perioadă este de 2,5%, cu un interval de incertitudine de plus sau minus 1-2%. Din prognozele pentru perioada următoare, rezultă că ne încadrăm în ținta de inflație. Obiectivele specifice ale politicii microprudențiale (la nivelul unei instituții, a unei întreprinderi) privesc o entitate, fără a o încadra într-un context global, prin limitarea riscului de prăbușire a unei instituții. Obiectivul final este protecția consumatorului, a deponentului dintr-o bancă sau a investitorului dintr-o bancă. Caracteristica riscului nu ține de entitatea respectivă. Interesul pentru stabilitatea financiară a venit din cauza crizelor financiare sistemice care au avut loc în timp. Unele dintre cele mai importante crize economice sunt: cea din 1825-1826, cu afectarea Europei și a Americii Latine; Panica din 1907, cu afectarea Europei, Asiei și a Americii Latine; Marea Depresiune, într 1929-1938, cu implicare la nivel global; Criza datoriilor din anii ’80, cu afectarea Africii, Americii Latine și a Asiei; Criza Asiatică din 1997-1998, cu afectarea Asiei, Europei și a Americii Latine; Criza actuală, cu o afectare la nivel global”.

În urma crizei financiare din 2007-2008, România nu a plătit nici un leu din banii publici

Conform datelor din Monitorul fiscal FMI (Fondul Monetar Internațional)-2013- costurile crizei financiare din perioada 2007-2008 au fost ridicate, cu un impact major al țărilor implicate asupra datoriei publice: “Totalul s-a ridicat la o sumă de 1.729 miliarde USD, cu o recuperare de 914 miliarde USD până în 2013 și un impact asupra datoriei publice după recuperare de 815 miliarde USD. Suma nerecuperată trebuie suportată de către societate. Din fericire, statul român nu a plătit nici un leu din banii publici pentru salvarea instituțiilor de credit în urma acelei crize financiare, fiind una dintre puținele țări din Uniunea Europeană, alături de Slovacia, Finlanda, Estonia, Malta și Polonia, care se poate lăuda cu acest lucru”, precizează directorul Agenției BNR Mureș.

Ce este stabilitatea financiară?

Dinamica sistemului financiar are un impact semnificativ asupra economiei reale. E nevoie la nivel național de o politică macroprudențială pentru asigurarea unei stabilități financiare și prevenirea riscului sistemic. Înaintea crizelor globale, stabilitatea prețurilor era considerată ca ducând la stabilitatea macroeconomiei. Ulterior, s-a constatat că inversul este adevărat, dar faptul că prețurile sunt stabile nu duce neapărat la stabilitate macroeconomică. De asemenea, politica microprudențială se considera a fi suficientă, dar s-a dovedit contrariul și astfel a apărut conceptul de macrostabilitate: „Nu există o definiție unanim acceptată pentru stabilitatea financiară, dar aceasta se referă la un sistem stabil în momentul în care reușește într-o măsură mulțumitoare să facă față riscurilor sistemice fără perturbări majore și fără a translata sau amplifica riscul către alți participanți. De asemenea, poate să aloce eficient resursele financiare colectate din economie către proiecte viabile, să identifice și să gestioneze adecvat riscurile”.

Denisa MORAR

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.