Home / Cultură / „fillME in Reghin”, la o nouă serie de proiecții

„fillME in Reghin”, la o nouă serie de proiecții

Distribuie

Reghinenii sunt așteptați joi, 24 mai, la Casa de Cultură „Municipală „Eugen Nicoară” la cel de-al treilea episod din cadrul proiectului „fillME in Reghin” inițiat de Asociația K’arte,  facilitat de reghineni  prin Fondul Comunitar Reghin/ Abonament pentru Comunitate.
„Complementar proiectului în aer liber de la Pădurea rotundă unde prezentăm în fiecare an, în luna august, câteva dintre cele mai importante filme de festival din ultimii ani, „fillME in Reghin” propune o experiență cinematografică diferită, într-o sală de spectacole (sala mare a Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară”) și cu o ofertă de film mai popular. Inspirat de expresia „fill me in” („pune-mă la curent”) seria de proiecții de la Reghin își propune, simplu, reconectarea publicului reghinean cu reflexul și plăcerea de a merge la un film bun”, afirmă Eliodor Moldovan, președintele Asociației K’arte.

Umor absurd despre afacerile cu pompe funebre

Primul film prezentat joi seara, ora 18:00 este comedia neagră Tura divină / Isteni Mûszak , în regia lui Márk Bodzsár, o poveste de un umor absurd despre afacerile cu pompe funebre, pentru care moartea are mai multă valoare decât viaţa.

Milan are 20 de ani şi este jumătate sârb, jumătate maghiar. În 1992, după doi ani în război, el dezertează şi trece graniţa din Iugoslavia în Ungaria. Fost student la medicină, se angajează ca paramedic în serviciul de ambulanță din Budapesta. La scurt timp, realizează că şoferul împreună cu medicul şef selectează pacienţii grav bolnavi şi îi „ajută”să moară. Foarte curând, înţelege că totul este legat de afacerile cu înmormântări, un antreprenor de pompe funebre plătindu-i cu generozitate pentru fiecare cadavru livrat. Milan se confruntă cu o dilemă, pentru că şi el are nevoie de bani pentru a-şi salva logodnica din Iugoslavia. Filmul a obținut Premiul Special al Juriului – CinEast, Luxemburg, 2013 și  Cel mai bun film la Festivalulul Internaţional de Film de la Porto în anul  2014.

Povestea expediției lui Thor Heyerdahl

Începând cu ora 20:00 va fi proiectat filmul norvegian Kon-Tiki, în regia lui Joachim Rønning și Espen Sandberg.
Exploratorul norvegian Thor Heyerdahl a traversat Oceanul Pacific cu o plută din lemn de balsa în 1947, împreună cu cinci oameni, pentru a dovedi că sud-americanii în epoca pre-columbiană ar fi traversat oceanul pentru a se stabili în insulele polineziene. După obţinerea fondurilor din împrumuturi şi donaţii a fost pregătită expediţia. Epopeea avea să dureze 101 zile de-a lungul a peste 8000 de kilometri şi întreaga lume a aşteptat să vadă cum se va termina călătoria. Expediţia a fost numită Kon-Tiki după numele vechi al lui Virococha, zeul soarelui la incaşi. Heyerdahl a filmat toate momentele expediţiei, filmul fiind premiat ca documentar în 1951, de asemenea a scris şi o carte care s-a tradus în peste 70 de limbi şi a fost vândută în mai mult de 50 de milioane de exemplare.
Filmul a fost nominalizat la Oscar în anul 2013 pentru cel mai bun film strain și a obținut Premiul publicului si premiul pentru efecte speciale la Amanda Awards, Norvegia 2013.
La ambele proiecții intrarea este liberă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.