Home / Slider / FOTOGALERIE: Șefă de promoție de 9,99, la Liceul Pedagogic!
Ioana Enache este și laureată a numeroase premii, dar și un voluntar tenace (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE: Șefă de promoție de 9,99, la Liceul Pedagogic!

Distribuie

Clasele a 12-a ale Liceului Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş și-au luat rămas bun de la anii de liceu. Elevii de la secția română și cei de la secția maghiară au participat la festivitatea de absolvire a liceului care a avut loc miercuri, 23 mai, începând cu ora 10:00, la Sala Polivalentă. La momentele festive în care au fost premiați cei mai merituoși elevi ai Liceului Pedagogic au participat și rudele și prietenii acestora, care au asistat emoționați, făcând poze și strângând în mâini buchete generoase de flori.

La masa oficialităților și a reprezentanților unității de învățământ au fost prezenți: Cristina Sărăcuț (consilier educativ), prof. dr. Nadia Rață (Consilier județean, vicepreședinte al Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a Partidului Naţional Liberal și prim-vicepreședinte PNL Mureș), Kemendi Karol (profesor), Szilágyi András (director adjunct), Cristian Dorin Lobonț (director), Makkai Gergely (viceprimar), Illés Ildikó (Inspector Școlar General Adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Mureș), Claudiu Maior (consilier al primarului), Prof. Constantin Bogoșel (Inspector şcolar pentru istorie şi discipline socio-umane) și Prof. dr. Mioara Kozak (Inspector de specialitate Limba și Literatura Română).

Încurajările seniorilor

Cristian Dorin Lobonț a numit anii de liceu drept cei mai frumoși ani din viață. „Mulțumesc dumneavoastră, dragi părinți, pentru educația oferită și pentru sacrificiile pe care le-ați făcut în acești patru ani de liceu și vă doresc multă sănătate, să-i puteți ajuta pe absolvenți și în continuare. Am convingerea că fiecare absolvent va urma drumul cel mai bun în viață, devenind model demn de a fi prețuit și, mai ales, de a fi urmat”, a concluzionat directorul unității de învățământ, după care și-a încheiat discursul cu un citat din Seneca.

Szilágyi András a făcut o urare scurtă elevilor: „Doresc tuturor absolvenților multă baftă la Bacaluareat și tot ce vă doriți în viață.”

Makkai Gergely a precizat că generațiile actuale au marele avantaj de a putea decide, având la dispoziție numeroase alternative. Astfel, absolvenții de liceu pot alege să studieze în țară sau în străinătate, pot opta chiar pentru mai multe programe academice și își pot întemeia o familie. Asumarea deciziilor, însă, este prioritară: „Este important să știți și să fiți conștienți de alegerea voastră, să perseverați în a realiza visurile și dorințele voastre. Trăiți într-o perioadă pe care noi, la vremea mea, nici nu am visat-o. Lumea este deschisă în fața voastră. Nu pot decât să vă doresc sincer, ca un părinte și un bunic, să reușiți în viață.”

Claudiu Maior nu și-a menajat tânăra audiență, dar a vrut să le insufle curaj și luciditate: „Să știți că va fi foarte greu. Singurii care pot realiza ceva sunteți dumneavoastră. Munca pe care ați depus-o la școală în cei 12 ani va da rezultate începând de mâine. Singurii care vor sta lângă dumneavoastră sunt părinții. Ei sunt cei care de 12 nu fac altceva decât să vă învețe și să vă explice cât de greu va fi atunci când veți fi mari. În rest, lucrurile vor decurge normal: prietenii îi veți uita în timp pentru că vă veți îndepărta de ei, iar aceste 4 zile care vor urma vor fi zilele în care cu adevărat veți sărbători libertatea pe care după aceea o veți cunoaște cu adevărat cât de grea va fi. Vă doresc mult noroc.”

Illés Ildikó a transmis un mesaj care l-a completat pe cel al lui Claudiu Maior: „Această zi de sărbătoare este un moment de răscruce în viața voastră. S-a încheiat un drum, spuneți adio adolescenței, puneți punct celei mai frumoase perioade din viața voastră. De acum încolo trebuie luată viața pe cont propriu și trebuie să dați dovadă de deplină maturitate. Vă doresc, dragi elevi, mult succes la examene și în viață și nu uitați: trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus dacă vrei să vezi foarte departe.”

Apelul la încredere și ambiție făcut de Mioara Kozak a încheiat seria discursurilor pe un ton motivațional: „Voi sunteți ceea ce ați clădit în acești ani. Drumul vostru prin școală a însemnat căutare, a însemnat bucurie, înfrângere, împlinire, încercare, emoție, poezie, reușită. Spre deosebire de alți absolvenți, voi sunteți cei care duceți începutul nostru înainte. Fie ca drumul vostru să însemne pentru fiecare dintre voi ceea ce vă așteptați să fie. Priviți încrezători înspre un mâine care trebuie să vă aparțină. Căutați întotdeauna cuvântul ce exprimă adevărul și bucurați-vă de clipa cea repede ce ni s-a dat. Zbor înalt și succes deplin în competițiile ce vă așteaptă.”

Șefele de promoție

Conform conducerii Liceului Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu”, prin tradiția recunoașterii valorii, a implicării în viața școlară, a unei ținute morale înalte și, deopotrivă, a rezultatelor excepționale, se acordă în fiecare an titlul Șef de promoție.

Șeful de promoție al generației 2018 de la secția română a fost eleva Ioana Enache din clasa a 12-a A, a cărei medie a celor patru ani a fost 9,99. Timp de trei ani consecutivi, Ioana Enache a terminat anul școlar cu media generală 10.

Eleva a citit un speech de mulțumire la adresa celor care i-au îndrumat pașii, subliniind sprijinul de care s-a bucurat pe tot parcrusul liceului atât din partea colegilor, cât și din partea dascălilor: „Există un adevăr universal pe care îl înfruntăm cu toții. Fie că vrem sau nu, totul se sfârșește până la urmă, însă finalurile sunt inevitabile. Astăzi este una dintre acele zile în care ne luăm rămas bun de la tot ceea ce ne era cunoscut și tot ceea ce ne făcea să ne simțim bine, de la tot ceea ce a însemnat timp de 4 ani o a doua familie. Ne luăm rămas bun de la colegii alături de care ne-am petrecut o parte esențială a vieții noastre, ultima perioadă a adolescenței, sau, cum îmi place mie să o consider, copilăria târzie. Ne unesc clipele petrecute împreună, clipele în care am învățat să credem și să zâmbim unii alături de ceilalți. Ne luăm totodată rămas bun de la cadrele didactice care au contribuit temeinic la conturarea oamenilor care suntem astăzi, având un rol elementar în modelarea caracterului nostru, în descoperirea și valorificarea potențialului fiecăruia dintre noi. Astfel, putem recunoaște că le datorăm și lor o parte din succesul ce ne așteaptă. Noi, generația terminală, sfătuim generațiile tinere să aibă curajul de a-și crea propriul drum pentru împlinirea viselor și să pună pasiune în toate acțiunile lor. Noi am fost buni, voi fiți mai buni decât noi!”

La secția maghiară, eleva cu cea mai mare medie a fost Csiki Beáta Izabella, din clasa a 12-a G, a cărei medie a celor patru ani a fost 9,70.

Predarea cheii

Cristina Sărăcuț a făcut prezentarea ceremoniei tradiționale de predare a cheii: „Cheia, simbol al cunoașterii și al accederii la secrete, la inițiere, deschide camerele încărcate de comori. Căutători ai comorilor ascunse în spatele ușilor ce li s-au deschis, elevii o lasă mai depate spre stăpânire și spre real folos.”

Astfel, elevi ai claselor a 12-a au predat cheia câtorva reprezentanți ai claselor a 11-a: „Doresc elevilor de clasa a 11-a să aibă grijă de acest simbol al liceului, al tututor elevilor care au ținut această cheie. Reprezintă trecutul și prezentul. Învățați din greșelile noastre și încercați să vă faceți un viitor luminos purtând acest simbol.”

Cei care au primit cheia au răspuns printr-un mesaj de aprecier: „Vă mulțumim. Suntem onorați să primim acest simbol nobil al școlii și vă dorim să vă realizați toate idealurile și aspirațiile.”

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.