Home / Reviste / Sănătate. Pentru viață! / Premieră naţională la UMF Târgu-Mureş: Sistem de realitate virtuală pentru artroplastiile de genunchi

Premieră naţională la UMF Târgu-Mureş: Sistem de realitate virtuală pentru artroplastiile de genunchi

Distribuie

Cea de-a IV-a ediţie a Cursului Internaţional de Chirurgie Artroscopică se desfăşoară miercuri şi joi, 23 şi 24 mai, la Facultatea de Farmacie a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş, sub patronajul Societăţii Europene de Traumatologie Sportivă, Chirurgia Genunchiului şi Artroscopie (ESSKA). La deschiderea manifestării ştiinţifice au onorat cu prezenţa Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Rodica Biro, preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări Mureş şi prof. Camil Vari, prorector ştiinţific al UMF Târgu-Mureş şi membru distins al Academiei de Farmacie. În cadrul cursului se susţin prezentări, work-shopuri şi demonstraţii live de către specialişti în domeniul ortopediei din ţară şi străinătate, medici rezidenţi, specialişti şi medici primari ortopezi.

 

Centru european de training

Prof. dr. Tiberiu Băţagă, co-preşedinte al comitetului de organizare al Cursului Internaţional de Chirurgie Artroscopică

 

Municipiul Târgu-Mureş a devenit, începând cu data de 2 martie a acestui an, Centru de training european în domeniul chirurgiei artroscopice şi artroplastiei genunchiului, prin aprobarea primită din partea ESSKA, prin contribuţia deosebită a prof. dr. Tiberiu Băţagă, şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Judeţean Mureş şi vicepreşedintele Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie – SOROT.

Prof. dr. Tiberiu Băţagă, de asemenea co-preşedinte al Comitetului de organizare al Cursului Internaţional de Chirurgie Artroscopică, a deschis evenimentul şi a anunţat că în cel mult doi ani, în interiorul campusului UMF Târgu-Mureş, se va construi şi un Centru interdisciplinar de simulare şi cercetare pentru diferite specialităţi chirurgicale: “Avem acest nou format, pe care Board-ul ESSKA ni l-a impus, având în vedere că am fost acreditaţi ca Centru european de training, şi anume 30 de participanţi care au posturile lor de lucru, cu o zi de artroscopie şi una de artroplastie. Pentru acest centru, cele două clinici de ortopedie am depus documentaţia privind tipurile de intervenţii chirurgicale pe care le facem şi, de asemenea, condiţiile pe care le avem, dacă suntem acreditaţi ca linie academică, deci avem studenţi, rezidenţi, specialişti în pregătire şi partea legată de cercetare. Colegii noştri europeni erau foarte bine documentaţi şi în ceea ce priveşte participările noastre la congrese.

Am dori să reuşim să construim, prin fonduri europene, un centru special de simulare şi cercetare interdisciplinar interchirurgical, în care toate specialităţile chirurgicale să aibă sisteme de simulare şi de pregătire necesare pentru a obţine cele mai bune pregătiri pentru medicii rezidenţi, specialişti şi primari. Un astfel de centru ne-ar da şi posibilitatea de a face training permanent, 24 de ore din 24 de ore, 7 zile pe săptămână şi toate cursurile ar trebui organizate, indiferent de specialităţile medicale, şi ar putea fi găzduite la noi. Centrul european de instruire a cadrelor medicale din cadrul UMF Târgu-Mureş a fost omologat în acest an, în 2 martie, iar aici vor fi găzduiţi rezidenţi şi specialişti din străinătate ce vor beneficia de burse ESSKA pe o perioadă de 2-6 săptămâni”.

 

Prezentarea sistemului de realitate virtuală

 

Una dintre cele mai moderne metode de training în domeniul tehnicilor chirurgicale ce presupun artroplastiile de genunchi este sistemul virtual de operaţii, prezentat şi testat în premieră naţională de către participanţi, în timpul cursului. Scopul acestei aplicaţii şi a realităţii virtuale este să prezinte chirurgului sau practicantului varianta cea mai apropiată de realitate, prin testarea metodelor chirurgicale înafara blocului operator. Nu se compară cu o experienţă palpabilă, dar este următorul pas şi permite repetarea fără greşeli care, într-o operaţie reală, ar costa sănătatea pacientului.

“Avem deosebita plăcere de a prezenta sistemul de virtual reality pentru artroplastiile de genunchi, una dintre cele mai moderne metode de training în domeniul acestei tehnici chirurgicale. Sistemul a fost prezentat pentru prima dată anul trecut, la Viena, iar acum este prezentat pentru prima oară în România şi mă bucur că acest lucru se întâmplă la Târgu-Mureş”, a declarat prof. dr. Tiberiu Băţagă.

Conform acestuia, intenţia achiziţionării unui sistem virtual pentru artroplastiile de genunchi care să intre în dotarea Centrului interdisciplinar de simulare şi cercetare există de multă vreme şi va fi construit din fonduri europene la UMF Târgu-Mureş, cât mai repede posibil. Este necesar pentru pregătirea medicilor rezidenţi, specialişti şi primari.

„Un astfel de centru ne-ar oferi posibilitatea de a face training permanent şi toate cursurile organizate, indiferent de specialităţile chirurgicale, ar putea fi găzduite de acest centru. Centrul va fi în campusul universitar, şi-a dat acordul şi domnul rector, profesor doctor Leonard Azamfirei. Sperăm să înfiinţăm centrul într-un an sau doi”, a precizat prof. dr. Tiberiu Băţagă.

 

Denisa MORAR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Lucrezi de acasă? Află acum 4 metode pentru a te concentra mai bine

Distribuie Deși pentru mulți părea la început un adevărat vis să lucreze de acasă, nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.