Home / Administratie / Târgul de Arte și Meserii, de la pasiune la profesie

Târgul de Arte și Meserii, de la pasiune la profesie

Distribuie

Ediția a V-a a Târgului de Arte și Meserii și-a deschis porțile marți, 22 mai,  în Cetatea Târgu-Mureș, prilej cu care elevii au luat contact atât cu oferta unităților de învățământ cu profil tehnic dar mai ales cu oferta societăților comerciale în ce privește alegerea viitoarei  meserii.

„Ideea acestor târguri de arte și meserii a pornit de la faptul că este o mare nevoie de forță de muncă, de acei tineri care sunt acum prezenți la această deschidere oficială, tineri care sunt la un moment de cumpănă și care trebuie să-și aleagă o meserie. Dar înainte de o meserie, ei trebuie să-și aleagă o școală. Dacă se poate, să combine școala cu perspectiva meseriei pe care ei și-o doresc. Avem prezenți la acest târg școala, cu Inspectoratul Școlar, economia prin societățile de bază, de înaltă performanță care activează în Târgu-Mureș la care se adaugă partea politicului, respectiv Consiliul Local și Primăria Târgu-Mureș, cel care nu poate să promită dacă nu și face. În acest consens, trebuie să existe o  încredere în astfel de evenimente, în acest sens doresc ca participanții să se regăsească într-un fel la standurile târgului astfel ca pe termen mai lung să reușim să formăm un dialog cu instituțiile de învățământ din care provin acești tineri. Unul dintre motto-urile noastre este : „De la pasiune la meserie”, iar la acest târg tinerii au șansa să-și găsească o posibilitate de realizare”, a precizat  Csegzi Sándor, directorul Universității Cultural Științifice din Târgu Mureș.

Organizatorii târgului, Primăria Municipiului Târgu-Mureș. Universitatea Cultural Ștințifică, Inspectoratul Școlar Județean alături de reprezentanții firmelor comerciale prezente în cadrul evenimentului au subliniat importanța, dar mai ales necesitatea alegerii unei profesii având la bază o bună pregătire în acest sens asigurată de învățământul profesional.

„Întotdeauna am pus un accent serios pe tineri”

„Vă doresc să fiți mereu la fel de neliniștiți în momentul în care vă căutați un viitor în viață. Timpul va trece foarte repede, pentru noi a trecut, știm ceea ce urmează, ce a urmat în viață și ce vă așteaptă pe voi. Indiferent că sunteți copilăroși în continuare,  să știți că timpul trece foarte repede și orientarea spre o meserie va fi determinantă. Felicit Inspectoratul Școlar, Casa Corpului Didactic și profesorii care sunt alături vizavi de ce am pornit, și anume că vom găsi soluții la ce imperative au elevii. De asemenea, mulțumesc societăților comerciale care au venit să fie câteva zile alături  de elevi, de profesori, dar mai ales de părinți, de a vă clarifica în ce vă doriți să faceți în viață. Pentru noi nu sunteți deloc indiferenți, din contră, întotdeauna am pus un accent serios pe tineri, pe copiii care sunt liniștea și viitorul nostru”

Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș

„Orientarea în ce privește viitoarea profesie să fie una perfectă”

„Dacă urmăriți cu atenție buletinele de știri, în special cele economice, răzbat două idei: dinamica meseriilor, a preocupărilor societății este aproape de neurmărit, nu există zi în care să nu apară ceva nou. A doua știre tristă este faptul că și România, inclusiv Târgu-Mureșul,  a intrat într-o perioadă în care apare zilnic știrea că ducem lipsă de forță de muncă. Ea poate fi una reală, în sensul că efectiv nu avem forță de muncă, sau nu avem oameni pregătiți pentru profilurile respective. În acest context, salut această manifestare în care avem intenția să-i punem la curent pe tineri cu noile dezvoltări ale științei și tehnicii, a tehnologiilor, de unde cei în măsură își pot alege o meserie de viitor. Ar fi de dorit ca cei tineri să urmărească cu mare atenție tot ceea ce se expune la acest târg, alături de părinții lor, astfel ca orientarea în ce privește viitoarea profesie să fie una perfectă”

Makkai Gergely, viceprimarul municipiului Târgu-Mureș

„De opțiunea lor poate să depindă viitorul de mâine”

„Mă bucur să ne reîntâlnim cu ocazia acestui eveniment. Nu este suficient, atât noi, Inspectoratul Școlar cât și Primăria facem astfel de evenimente dar credem că e nevoie de mai mult, deoarece niciodată nu e suficient. Copiilor și elevilor le spun că de opțiunea lor poate să depindă viitorul de mâine. Le doresc ca această zi frumoasă să fie o cale spre o școală bună și frumoasă, așa cum și-o doresc”

Ioan Macarie, inspector școlar general, IȘJ Mureș

Revigorarea învățământului tehnic

„Mă adresez în primul rând copiilor și profesorilor. În acest moment piața forței de muncă este una extrem de deficitară în special în ce privește domeniul tehnic, nu mai avem ingineri, nu mai avem operatori, nu mai avem nimic. E un sector minunat, dacă priviți în jur, la toate mașinile și tot ce mișcă, totul este produs în fabrică. Mașinile prezentate trebuiesc deservite de cineva.  Dacă veți vedea cum arată fabrica, ea este una modernă, curată, cu tot ce își poate dori un muncitor.Că lucrați într-un birou sau la o mașină cu comandă numerică care, vorba aceea, are un calculator, programați producția, poate v-ați schimba un pic și meseriile care le veți alege pe viitor. Rugămintea mea este, dacă doriți să vedeți o fabrică, oricând vă puteți adresa mediului privat, oricând sunteți bineveniți, vă ajutăm cu tot ce ne stă la dispoziție să recreem învățământul tehnic în Târgu-Mureș. Noi vă așteptă cu mare drag și sper să reușim să rezolvăm toate problemele”

Natașa Cetenaș, director SC Imatex SA

„Ne pasă de cei tineri”

„Suntem prezenți la această a V-a ediție a Târgului de Arte și Meserii în calitate de reprezentanți ai Companiei Materom, o companie locală cu peste 500 de angajați care a pornit în urmă cu 20 de ani aici la Târgu-Mureș.  Obiectul principal de activitate al companiei este distribuția de piese auto și reparația autovehiculelor. Alături de ceilalți antreprenori prezenți aș dori să transmit mesajul principal, de ce suntem noi aici. Pentru că ne pasă de cei tineri, pentru că dorim ca acest oraș să se dezvolte , să aibă continuitate și vrem să transmitem o încurajare  că, aici acasă este locul vostru dragi tineri, aici găsiți școli bune unde să vă puteți pregăti într-o paletă diversă de meserii, fie că e vorba de școli profesionale, licee sau facultăți. Aici găsiți și angajatorii protriviți care să vă respecte, care să vă întegreze pe piața muncii, cei care să vă ajute să vă dezvoltați în carieră și care să vă plătească și bine.La standul nostru vom avea demonstrații live, prin care dorim să-i impresionăm pe cei pasionați de tehnică . Vom imita câteva lucrări din atelierele de reparații, expunem câteva părți din autovehicule, jocuri și concursuri interesante. Ce este foarte important este că dorim să păstrăm legătura cu acești tineri, să-i invităm la sediile noastre să vadă cum se lucrează pe viu, nu într-o simulare, să vină la workshopurile noastre unde să poată cunoaște posibilii lor șefi pe viitor, să le poată pune întrebări. Toate acestea la fecm pentru că îi prețuim, pentru că ne dorim ca ei să rămână în oraș”.

Rodica Baciu, reprezentant Compania Matricon

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Consilieri noi în Consiliul Local Târgu Mureș

Distribuie În cadrul unei ședințe extraordinare care a fost convocată vineri, 15 martie, de către …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.