FOTOGALERIE: Expoziție de demitizare a comunismului, la TIFF Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 355 Vizualizări

FOTOGALERIE: Expoziție de demitizare a comunismului, la TIFF

Asociația Forum Apulum, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, readuce în discuție, într-o ingenioasă formă expozițională, tematica arhicunoscută, dar etern-actuală a comunismului românesc și a impactului pe care cinci decenii de dictatură îl au în continuare asupra societății românești. Expoziția intitulată sugestiv, plecând de la un clișeu verbal al epocii, „Partidul te vrea tuns!“, este prezentată în spațiul cultural H33, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.

H33 este un proiect cultural inițiat de asociația urbannect, prin care s-a revitalizat un spațiu industrial de pe Str. Horea din Cluj, care a stat în suspensie timp de 15 ani, până în 2017. Spațiul a fost inițial fabrica de spirturi a orașului unde, de-a lungul întregii perioade comuniste, se producea coniacul Napoca, prezentat într-un recipient în formă de țărăncuță și care s-a consacrat ca una din mărcile de export ale României.

Asociația Forum Apulum se ocupă preponderent de educație civică. Caută moduri alternative de a ajunge la tineri pentru a-i implica mai mult în societate, chiar dacă asta presupune ca o bucată din aspectele neplăcute să le fie prezentate într-un mod diferit pentru a-i face să gândească mai mult. Exponatele prezentate în cadrul expoziției provin de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Răul prezentat ca bine

La vernisajul expoziției au luat parte Diana Filimon (președintele Forum Apulum), Ciprian Cucu (Forum Apulum) și Dan Clinci (președintele Asociației urbannect și inițiator al proiectului H33).

Diana Filimon a motivat necesitatea unei astfel de inițiative: „Expoziția de aici vrea să vă informeze mai mult despre această perioadă. Comunismul n-a avut multe lucruri bune, poate amintirile din tinerețe ale părinților și bunicilor noștri, și noi asta încercăm să arătăm. (…) Nu e ușor să vorbești în România despre comunism nici acum, fiindcă sunt mulți care te consideră prea dur.“

Dan Clinci a prezentat, pe scurt, istoria locului care găzduiește expoziția și și-a manifestat adeziunea la demersul Asociației Forum Apulum, el însuși declarându-se ferm împotriva regimului comunist: „Le mulțumesc celor de la Forum Apulum și celor de la TIFF pentru că ne-au pus pe harta acestui eveniment prestigios. Ne bucurăm, deși ne înfioară pe cei care am trăit epoca asta. Simțim în același timp dispreț și ură, dar credem că e foarte necesar ca generațiile actuale să înțeleagă că în spatele comunismului nu e o comunitate în care toți se ajută, ci e un loc al întunericului, al terorii, al frigului și al foametei, și nu sunt deloc metaforic.“

Ciprian Cucu a precizat că inițiativa expozițională vizează demistificarea și consideră necesar ca populația să fie corect informată asupra unor aspecte ale comunismului pe care un segment le expun ca fiind pozitive: „Unul din proiectele noastre este să lucrăm cu elevii de liceu și cu studenții în zona de educație civică, ceea ce include și ceea ce am numit „istorie incomodă“, informațiile care nu prea ne convine să le spunem, și vrem să contracarăm toate aceste mituri care circulă, cum ar fi: toată lumea avea o casă, toată lumea avea un loc de muncă, ș.a.“

Povestea comunismului din România, în imagini

Astfel, vizitatorii pot face o incursiune cronologică în perioada comunistă începând cu viața de zi cu zi, continuând cu propaganda, apoi zona de economie, agricultură, naționalizare, colectivizare și, în cele din urmă, partea de represiune. Culoarul din lateral este denumit Culoarul memoriei și include 10 fragmente de mărturii ale unor oameni care au fost fost în detenție și au suferit ceea ce în epocă era denumită „reeducare“, o dezumanizare programatică în urma căreia au rămas marcați pe viață cei care au reușit să supraviețuiască.

Asociația Forum Apulum a editat, cu sprijinul financiar al organizatorilor TIFF, și un Ghid ilustrat al comunismului românesc, care a fost distribuit gratuit în cadrul expoziției. La realizarea ghidului au contribuit în regim pro bono graficieni renumiți, printre care: Dan Perjovschi, Saddo, Ana Kun, Livia Coloji, Răzvan Cornici, George Roșu, Andreea Ilisăi, Dragoș Boțcău și Bogdan Topîrceanu. Prezentarea se axează în special pe aspectul vizual și mai puțin pe text, intenția fiind de a esențializa conținutul și de a-l face cât mai inteligibil pentru o categorie amplă de public, preponderent tânăr. Începând din toamna acestui an, Asociația Forum Apulum își propune să susțină prezentări și distribuiri ale Ghidului în licee din șapte orașe din țară.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE