Home / Cultură / „Udatul nevestelor”, mândria Văii Gurghiului

„Udatul nevestelor”, mândria Văii Gurghiului

Distribuie

Una din cele mai vechi și frumoase sărbători ale Văii Gurghiului o reprezintă „Udatul nevestelor”, obicei păstrat cu sfințenie de hodăceni în a doua zi de Rusalii. Evenimentul a fost marcat și în acest an luni, 28 mai, atât la Hodac cât și la Toaca, grației organizării Primăriei și Consiliul Local al Comunei Hodac, respectiv a Asociației Culturale Toaca Hodacului” și a inimoșilor sponsori.

Semnificația udatului nevestelor

Udatul nevestelor, alături de celelalte obiceiuri folclorice specifice Văii Gurghiului se impune prin importanța ce i-o acordă localnicii și cei din jur prin participarea masivă, ambianța mediului și atmosfera de petrecere.Fiind legată de sărbătoarea religioasă din  a doua zi de  Rusalii, cu ocazia udatului nevestelor localnicii participă la joc, venind îmbrăcați în cele mai frumoase și autentice costume populare. Cel mai important fapt este că la acest eveniment participă tinerele neveste căsătorite în intervalul  de la Rusaliile din anul trecut până în prezent. Ca semn al prețuirii, al respectului, tinerele neveste au cinstea de a juca în primele rânduri. Urmează apoi suita de jocuri locale: sărita, bătuta, de-a lungul. În iureșul jocului, la un semnal al celui care conduce hora, în pas de dans perechile se îndreaptă spre albia râului, urmăriți de cei prezenți așezați pe ambele maluri ale râului.  Alaiul ajuns pe malul râului la un strigat al conducatorului: „În apă, mă!” , nevestele care se găsesc în frunte sunt luate în brațe de dansatori și bagate cu picioarele în apă. Tinerele neveste strigă după ajutorul soților, care se găsesc pe mal și încep negocierile cu dansatorii pentru a scăpa nevestele de udat.Târgul dintre soț și jucăuș constă în băutură și o masă pe cinste. Când targul este încheiat, nevasta este adusă soțului și petrecerea poate să înceapă. Dacă se întâmplă ca soțul să nu ajungă la înțelegere cu dansatorul , nevasta este lăsată în apă spre hazul tuturor și rusinea bărbatului.Coloana dansatorilor se îndreaptă apoi  spre locul de joc, începe bătuta în chiot de voioșie. Dansul continuă iar  cei datornici își plătesc datoriile.

„Mă bucur să fim din nou prezenți la acest frumos obicei, în această zi frumoasă de sărbătoare să continuăm obiceiul udatului nevestelor la Hodac și Toaca. Vreau să aduc mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în organizare, atât la Hodac cât și la Toaca, oficialităților care au făcut tot efortul să fie alături de noi la acest moment de sărbătoare, iar în calitate de primar doresc tuturor o zi fumoasă cu multă distracție alături de cei dragi”, a precizat Ioan Farcaș, primarul comunei Hodac.

Salutul oficialităților

Printre oficialitățile care au onorat cu prezența la sărbătoarea udatului nevestelor de la Hodac și Toaca s-au numărat parlamentari precum și reprezentanți ai scenei politice mureșene, cu toții au salutat strădania celor din comuna Hodac de a păstra și perpetua acest frumos obicei al udatului nevestelor.

„Pentru mine este o zi minunată, întotdeauna voi veni, atât la Hodac cât și la Toaca cu mare drag. Anul trecut am participat pentru prima dată la această frumoasă sărbătoare a udatului nevestelor, sărbătoare a fertilitățăii. Ne-am udat și noi un pic , am avut noroc, fapt pentru care în aceast an vom avea un băiețel. Pentru mine, întotdeauna va fi ceva de suflet această sărbătoare a udatului nevestelor, întotdeauna voi veni la această sărbătoare, indiferent dacă vor fi în politică sau nu, udatul nevestelor va rămâne pentru mine ceva deosebit. Doresc tuturor multă sănătate, distracție multă, să păstrați aceste tradiții minunate, iar prezența celor mai mici mă bucură extrem de tare, fapt pentru care oamenii locului merită toate laudele” –  Horea Soporan, senator.

„Vin de fiecare dată pe Valea Gurghiului ca și cum aș veni acasă. Aici,  în acestă zonă minunată, am foarte mulți prieteni aici, oameni gospodari care știu să muncească, lucru care se poate observa cu ochiul liber, oameni ce  lasă ceva în urma lor. Aici pe Valea Gurghiului,  oamenii se pot mândri cu acest obicei unic, cel al udatului nevestelor, obicei ce ține de o veșnicie. Să-l păstrați cu sfințenie, să vă luptați ca tot ce-i frumos și românesc să trăiască pe mai departe”  – Ionuț Cengher, secretar general PNL Mureș

„Sunt fiu al Văii Gurghiului și greu mi-a căzut atunci când am fost acuzați de oamenii din această zonă de ce la Consiliul Județean am făcut înțelegere cu UDMR. Sper ca această înțelegere să fie în folosul tuturor oamenilor de pe Valea Gurghiului, să avem un drum asfaltat care să treacă munții. În județul Mureș sunt 38 % maghiari, în Târgu-Mureș aproape 50 %, conviețuim împreună, fiecare cu tradițiile lor, iar noi trebuie să arătăm că sumtem mai tari și mai puternici ca ei. Faptul că udatul nevestelor se ține în a doua zi de Rusalii atât la Hodac cât și la Toaca, nu îmi place, acest eveniment ar trebui  să se țină o dată pentru toată cumuna. Trebuie să fim uniți pentru că suntem în Anul Centenarului iar românii doar dacă sunt uniți vor avea de câștigat și vor fi respectați în lume” – Vasile Gliga  , președinte PSD Mureș

Program artistic bogat la Hodac și Toaca

Până ca tinerele neveste să fie udate în apă, cei prezenți s-au bucurat de un program artistic pe cinste. Pe scena de lângă Podul Hodacului au urcat soliștii Doru și Alin Pop, Violeta Man, Nicușor Butilcă, Adriana Niculici, Florina Oprea, Denisa Gliga, Adriana Dunca, Anca Manoilă, Diana German, Ansamblurile  „Moștenitorii Hodacului” și „Hodăceana” din Hodac, Ansamblul Hora Junior” din Reghin și  Ansamblul „Ibășteana” din Ibănești” alături de invitații speciali, Mihaela și Ciprian Istrate și Ioan Dordoi.

În localitatea vecină Toaca, protagoniștii spectacolului au fost soliștii Elena Violeta-Man, Florina Oprea, Ștefania Pârlea, Nicușor Butilcă, Adriana Maria Niculici, Ioan-Florin Miler, Costel Popa, Alexandru Pop, Ansamblul folcloric „Toaca Văii Gurghiului”, Ansamblul folcloric „Ibășteana”, Ansamblul folcloric „Codrișorul” din  Bonțida și  Grupurile de dans modern „Toaca Văii Gurghiului”.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Pactul pentru Tineri” la Târgu Mureș, strategii de diminuare a abandonului școlar

Distribuie Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a organizat astăzi, 28 martie 2024, la Liceul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.