VIDEO: Ce trebuie să faceți când găsiți un pui de animal, dacă vreți cu adevărat să-l ajutați medicina veterinara
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2258 Vizualizări

VIDEO: Ce trebuie să faceți când găsiți un pui de animal, dacă vreți cu adevărat să-l ajutați

În cadrul conferinței de presă organizate astăzi de către cei de la Grupul Milvus, s-a adus în prim plan printr-un exemplu concret problema puilor de păsări sau de mamifere găsite întâmplător în locurile publice și modul în care trebuie să acționăm la vederea acestora.

Pui de cucuvea, aflat în grija ornitologilor de la Milvus

Borka Levente, medic veterinar la Vets4Wild Mureș și Komaromi Reka, membru al organizației Milvus

Papp Tamas, în timp ce ne-a arătat puiul de cucuvea adus la sediul Milvus, sâmbătă, 2 iunie, de către un om binevoitor care l-a găsit pe jos, a transmis un mesaj important cititorilor prin care a explicat de ce puii de păsări trebuie să rămână cât mai aproape de locul unde au fost găsiți, feriți de ochii răpitorilor: “Aceste păsări au șanse de supraviețuire de 5% dacă nu sunt crescute de părinții lor și încercăm noi să le purtăm grija. Din fericire, acest pui de cucuvea care a fost găsit căzut din cuib ieri după masă are o stare de sănătate destul de bună și sperăm că va supraviețui. Cu toate acestea, ne este foarte greu să imităm munca părinților lui și cel mai bine pentru el era să fie pus undeva la înălțime, ferit de posibilii prădători. Cu siguranță că mama lui se afla în apropiere și îl recupera”.

Puii de păsări găsiți căzuți din cuib nu au nevoie de intervenția omului pentru a fi salvați

Komaromi Reka, membru al organizației Milvus, atrage atenția asupra faptului că cel mai bun lucru pe care îl poate face cineva ca să ajute un pui de pasăre găsit înafara cuibului este să îl adăpostească de câini și pisici, undeva în apropiere de locul în care se afla inițial: “Primim foarte multe cazuri de mierle, în special pui căzuți din cuib. În marea majoriate a situațiilor de acest gen nu e necesară intervenția, puii trebuie puși într-un loc ferit de pisici și de câini, recomandabil într-un punct mai înalt, unde să nu ajungă nici animalele de companie, nici prădătorii și lăsați acolo. Ei vor scoate sunetele specifice, iar părinții sunt în apropiere de cele mai multe ori. În cazul în care găsiți un pui, sunați-ne să ne cereți sfatul înainte de a-l duce de la fața locului”.

Puii mamiferelor nu trebuie atinși dacă sunt observați singuri undeva, doar în cazul în care prezintă răni vizibile

Conform credinței populare, se spune că dacă atingi un pui de animal, mama lui îl va respinge și acesta va muri, lucru adevărat doar în cazul mamiferelor și complet fals dacă vorbim despre păsări: “Nu e o problemă dacă găsiți un exemplar de pui de pasăre și îl mutați într-un loc ferit de ochii prădătorilor. Contrar, mamiferele au simțurile foarte bine dezvoltate, spre exemplu puii de căprioară găsiți fără semne vizibile de traume, nu au nevoie de intervenția umană în ideea de a-l salva. Femela-mamă e mereu în apropiere, dar nu sta la vedere. Are grijă de puiul ei de la o mică distanță față de acesta. Dacă un om pune mâna pe animal, mama lui nu va mai avea grijă de el din cauza mirosului străin pe care îl va simți rapid. Atunci chiar trebuie intervenit, dar sunați-ne înainte de toate pentru a vă oferi informații sau un posibil ajutor”, avertizează Komaromi Reka.

Nu interveniți dacă vedeți un pui de animal pe stradă decât dacă acesta e rănit

Medicul veterinar Borka Levente are multe cazuri în care oamenii, în idea greșită de a salva, vin la cabinetul acestuia cu fel de fel de pui de animale găsiți: “În fiecare an mă confrunt cu această problemă, săptămâna trecută au fost foarte multe cazuri în care au apărut oameni în cabinet cu pui de animale găsite. Problema e că nu ne contactează înainte și apar cu puiul de pasăre sau cu căprioara direct la cabinet. Noi nu vom fi niciodată mai buni decât natura și nu vom putea să le oferim alimentația și îngrijirea necesare pentru o bună creștere. Poate că putem să îi ținem în viață, dar asta nu este o soluție. Cel mai neplăcut lucru e când persoanele care încearcă să salveze puii vin la noi după câteva luni de la găsirea animalelor. Acesta e un caz compromis, aproape pierdut. Păsările și mamiferele se atașează repede de oameni de la vârste fragede, ar trebui crescute fără contact uman, ceea ce este foarte greu. Oricât de bine ne-am face datoria, nu vom putea înlocui părinții naturali”.

Carlos, puiul de șorecar comun care se uita la telenovele

„Un caz extrem pe care l-am avut acum câțiva ani este cel al unui șorecar comun în stare relativ bună, care deja avea un nume, Carlos. Zilnic, acesta cerea ca două ore să se uite la televizor și nu la orice, ci la o anumită telenovelă. N-am mai putut să îl reabilităm și repatria, din păcate, tocmai pentru că nu se mai putea detașa de cei care l-au găsit și de „obiceiurile” atipice pentru păsări pe care le manifesta”, povestește dr. Borka Levente.

Așadar, în condițiile în care puiul de pasăre este sănătos, nu pare lovit, nu are sânge pe el, cel mai bun lucru pe care puteți să îl faceți este să îl puneți într-un loc ferit, pe creanga unui copac din imediata apropiere a locului unde l-ați găsit sau într-o tufă, pentru a-l feri de eventualele atacuri ale câinilor sau pisicilor. După ce vă retrageți, așteptați un timp, de regulă, puiul va cere hrană și părinții i-o vor aduce. Gândiți-vă doar că un pui golaș, fără puf sau pene, trebuie hrănit la fiecare 15 sau 20 de minute, de la răsăritul soarelui și până la ora 22, iar asta ar cere un angajament destul de serios din partea „părintelui adoptiv” și cunoștințe temeinice de îngrijire a puilor de păsări, altfel șansele lui de supraviețuire sunt minime.

În cazul mamiferelor, încercați să nu atingeți puiul doar în cazul în care observați că este rănit și nu se poate deplasa.

Denisa MORAR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE