Home / medicina veterinara / VIDEO: Grupul Milvus a eliberat în siguranță lebedele salvate din batalul de ulei din Bihor
două din cele trei lebede salvate din batalul de reziduuri petroliere și-au revenit uimitor și au fost eliberate în habitatul natural

VIDEO: Grupul Milvus a eliberat în siguranță lebedele salvate din batalul de ulei din Bihor

Distribuie

Membrii asociației “Grupul Milvus”, dedicată protecței păsărilor, a animalelor sălbatice și a naturii, s-au mobilizat exemplar și de această dată, au reușit, cu ajutorul ornitologilor, a medicului veterinar Borka Levente și al voluntarilor, să transforme starea de sănătate precară a lebedelor „aterizate” în batalul plin de reziduuri petroliere într-una optimă pentru ca acestea să se poată întoarce în habitatul lor natural.

Astăzi a avut loc o conferință de presă organizată la sediul Grupului Milvus, subiectul principal al acesteia fiind reabilitarea lebedelor care au avut ghinionul de a nimeri în iazul plin cu ulei rezidual.

Pe scurt, 6 lebede au ajuns la centrul din Târgu Mureş de la Suplacu de Barcău, unde au aterizat pe un batal plin de reziduuri petroliere şi s-au depus mari eforturi din partea specialiştilor Grupului Milvus şi a celor de la Vets4Wild pentru ca acestea să fie menţinute în viaţă, doar 3 dintre ele supraviețuind. Conform reprezentanților Grupului Milvus, acest caz ce a avut loc la sfârșitul lunii aprilie reprezintă unul dintre cele mai grele cazuri de salvare și reabilitare pe care Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice l-a întâmpinat de-a lungul timpului.

Iulia Vizi, purtător de cuvânt al Grupului Milvus, s-a declarat mulțumită de rezultatele eforturilor tuturor celor implicați în salvarea păsărilor și speră ca acestea să se descurce cât mai bine de-acum înainte: “Eliberarea lebedelor a avut loc acum 2 zile, fără anunțul publicului, dat fiind faptul că acestea au acumulat prea mult stres de când au fost găsite și am preferat ca reîntoarcerea lor în mediul natural să fie cât mai discretă”.

Milvus are două echipe înscrise la Swimathon Mureș

De asemenea, membrii asociației au anunțat cu entuziasm că vor participa la Swimathon 2018, cel mai mare eveniment sportiv de strângere de fonduri din Târgu-Mureș: “Am format deja două echipe pentru Swimathon Mureș, suntem în plin proces de strângere a fondurilor, iar ceea ce dorim să realizăm prin suma strânsă va fi o aplicație pe telefonul mobil pentru recunoașterea păsărilor din jurul nostru. Acesta e un proiect al grupului Milvus, vrem să le oferim tinerilor o experiență plăcută, atunci când se duc la plimbare și nu recunosc o specie de pasăre, să aibă plăcerea de a citi câteva date despre ele”, a anunțat Iulia Vizi, purtător de cuvânt al asociației.

Cele 3 lebede supraviețuitoare sunt în siguranță!

Borka Levente, medic veterinar și Papp Tamas, președintele organizației Milvus

Dr. Borka Levente, medic veterinar asociat al Grupului Milvus, a ținut să precizeze câteva aspecte legate de salvarea și îngrijirea puilor de lebădă. Pare debusolant acest rezultat al supraviețuirii a trei lebede din șase, dar e unul acceptabil din punct de vedere medical: “Randamentul nostru în ceea ce privește salvarea a trei păsări din totalul de șase e un rezultat destul de bun, din următoarele considerente: un caz de intoxicație cu produse petrolifere produce o patologie complexă, tradusă prin nefrotoxie și afecțiuni hepatice, determinată prin ingerarea de pe penaj a derivaților petroliferi. Acest fapt s-a văzut în primele zile cu ochiul liber în probele de fecale, complet modificate, 90% fiind constituite din ulei eliminat la nivel cloacal. Lebedele au un apetit ridicat acum, funcțiile fiziologice se încadrează în standardele normale, așa că am decis eliberarea fără riscuri a acestora”.

Conform președintelui organizației, Papp Tamas, Garda de Mediu Mureș a obligat firma care deține lacul cu reziduri petroliere să pună o plasă peste acesta pentru ca alte păsări să nu mai ajungă acolo. Localnicii susțin că nu e primul caz de acest gen, au probleme și cu rațele care nimeresc din greșeală acolo.

Povestea lebedelor a fost reluată de către către acesta, tocmai pentru a conștientiza populația de eforturile depuse pentru salvarea lor: “Lebedele care au ajuns la noi acum o lună și jumătate în urma aterizării lor în lacul rafinăriei de la Suplacu de Barcău erau pline de ulei. Cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mureș și Garda de Mediu Mureș le-au scos de acolo, le-au dus în Centrul de reabilitare de la Oradea, noi le-am adus aici. Starea lor de sănătate a fost incredibil de precară, după multe spălări, 3 din cele 6 au supraviețuit, ceea ce e un motiv de fericire, având în vedere șansele minime care existau. Cele trei supraviețuitoare au dispărut timpd e două zile din adăpostul pentru păsări aflate în recuperare, apoi au reapărut. Nu știm cauzele dispariției subite, dar am montat abia acum camere de supraveghere a locului, nu ne gândeam că cineva poate fura păsări bolnave”.

După ultima spălare, cele 3 lebede au fost duse în lacurile de la Iernut, care reprezintă arii protejate pentru păsări și sunt în custodia Grupului Milvus. Eliberarea lor a avut loc joi, 31 mai, acestea fiind monitorizate deocamdată.

Denisa MORAR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Vizita Papei Francisc comemorată printr-o placă amplasată pe fațada Aeroportului Târgu Mureș

Distribuie O placă comemorativă dedicată vizitei Suveranului Pontif, Papa Francisc, care a fost oaspetele României …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.