AFIR – OJFIR Mureș: fonduri europene pentru tinerii fermieri Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 626 Vizualizări

AFIR – OJFIR Mureș: fonduri europene pentru tinerii fermieri

Fermierii care doresc să înființeze o exploatație agricolă și care au vârsta de până la 40 de ani, pot accesa un sprijin financiar de maximum 50.000 de euro, prin intermediul Submăsurii 6.1 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’, detaliile legate de aceste fonduri accesibile se pot afla la sediul județean al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Mureș.

Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei Submăsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/conducători unici ai unei exploatații agricole.

Pot beneficia de acest sprijin tinerii fermieri, în conformitate cu definiția prevăzută la articolul 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole, dar și persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective.

Modalitatea de acordare a sprijinului

Sprijinul financiar de maximum 50.000 Euro va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:

–  75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare

–  restul de 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare;

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanții

– Comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de sprijin, aspect demonstrat prin documente justificative, în conformitate cu legislația în vigoare.

– Înființarea platformelor de gestionare a gunoiului de grajd conform normelor de mediu în vigoare, având în vedere respectarea condițiilor de bune practici, prevăzute în Anexa nr. 9 la Ghidul solicitantului, în cazul în care exploatația vizează creșterea animalelor; în cazul în care în cadrul exploatației agricole există o platformă de gestionare a gunoiului de grajd care respectă normele de mediu / care trebuie adaptată la normele de mediu, în Planul de afaceri se va detalia atent acest aspect.

– Stabilirea domiciliului/ sediului social al solicitantului în cadrul UAT-ului în care exploatația este înregistrată;

– În cazul în care fermierul va fi încadrat într-o activitate salarizată, în termen de maximum 9 luni de la data semnării Deciziei de finanțare, locul de muncă al acestuia (sediul social/ punctul de lucru al angajatorului) trebuie să fie în același UAT sau zona limitrofă a UAT-ului în care este înregistrată exploatația;

– Din Planul de afaceri trebuie să reiasă dezvoltarea exploatației agricole;

– În cazul în care se constată că beneficiarul nu respectă condițiile de implementare corectă a planului de afaceri, respectiv nu sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate și de selecție și/sau celelalte obiective prevăzute în Planul de afaceri, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va proceda astfel:

– fie la recuperarea integrală a ajutorului financiar nerambursabil plătit și neacordarea celei de-a doua tranșe de sprijin (în cazul nerealizării a cel puțin unui obiectiv obligatoriu din Planul de afaceri);

– fie la plata parțială (din valoarea tranșei a doua și după caz, de la beneficiar), respectiv proporțional cu ponderea obiectivului suplimentar nerealizat în totalul obiectivelor obligatorii și suplimentare din Planul de afaceri (în cazul nerealizării a cel puțin unui obiectiv suplimentar din Planul de afaceri).

Suma va fi reținută din valoarea tranșei a doua de sprijin și după caz de la beneficiar, în condițiile în care se constată că trebuie recuperată și din valoarea acordată la prima tranșă de sprijin. Ponderea obiectivului suplimentar nerealizat se calculează ca procent din numărul total de obiective prevăzute în Planul de afaceri aprobat (obligatorii și suplimentare).

Sursa selectivă: Știri Agricole

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE