Home / Social / 4520 de minori dispăruți în țară în decurs de un an

4520 de minori dispăruți în țară în decurs de un an

Distribuie

Organizația Salvați Copiii a derulat o campanie de informare prin educație cu peste 1500 de elevi, din București și din alte 12 județe ale țării, în vederea creşterii nivelului de conştientizare cu privire la situaţiile de risc, în care copiii şi adolescenţii, lipsiţi de sprijin, pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranţiei şi vieţii lor.

Activităţile au fost organizate sub egida zilei de 25 mai, Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, şi s-au constituit într-un demers de prevenţie a fenomenului, dat fiind faptul că, în cele mai multe situaţii de copii dispăruţi, avem de-a face cu deciziile voluntare ale copiilor, care aleg să fugă de acasă sau din centrul de plasament.

În județul Mureș, în perioada 23-25 mai, echipa Centrului de Consiliere pentru Părinți a desfășurat activități educaționale cu 236 de elevi din ciclul gimnazial.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 1.05.2017 – 30.04.2018, în țara noastră au fost puși în urmărire 4520 de minori dispăruți, din care 4124 au fost găsiți până la finalul lunii aprilie anul curent.

În peste 97% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.

Neglijarea, o problemă recurentă

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea adulţilor responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice şi/sau emoţionale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinţii, cu precădere în situaţii dificile; abandonul școlar și influenţa/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei.

“Tot mai mulți copii trăiesc situaţii de viaţă în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluţie. Au nevoie de sprijinul nostru imediat și consistent pentru a realiza că este o falsă soluţie, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire și copiilor lipsiți de protecție parentală, ca urmare a fenomenului migrației economice. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că dincolo de uşa casei sau a instituţiei de protecţie sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat. Aceste situații cu care ne confruntăm trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor și adulților care îi au în grijă.” a declarant Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România.

Elena POLEARUȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Carduri sociale de alimente și mese calde. Cum pot fi obținute și care sunt categoriile de beneficiari?

Distribuie Persoanele defavorizate din Municipiul Târgu Mureș care beneficiază de tichete sociale electronice pentru alimente …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.