Acțiunea „Volei pentru toți copiii” a demarat Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1109 Vizualizări

Acțiunea „Volei pentru toți copiii” a demarat

Declinul sportului mureșean a cunoscut în acest an cel mai jos de nivel din ultimii ani, chiar decenii. O rază de speranță o prezintă apariția Clubului Sportiv Municipal, salutată de mulți, contestată, cum altfel, de alții. Înaintea constituirii conducerilor ramurilor, unde normal ar fi să fie numiți adevărații profesioniști, cunoscători ai disciplinelor sportive, unele ramuri au avut deja inițiative de revigorare. Aceste inițiative sunt cu atât mai lăudabile în cazurile în care nu se urmărește ocuparea unor funcții în viitoarele structuri, ci revigorarea unor ramuri sportive cândva mult agreate. Una dintre disciplinele neglijate este voleiul. Este o ramură olimpică, una foarte populară dealtfal, dar numai la nivel de agrement. Voleiul este considerat pe bună dreptate de unii cea mai „delicată” ramură sportivă dintre cele care fac parte din categoria „jocuri sportive de echipă”. Aici mai pot fi amintite discipline ca fotbal, handbal, baschet, rugby, hochei, polo, sau altele în care pe teren evoluează simultan componenții unei întregi echipe. La toate celelalte, la o fază în care un jucător a greșit, coechipierii pot recupera imediat, fără ca echipa să primească gol sau coș. La volei, fiecare greșeală înseamnă un punct pentru adversar. Sextetul din teren trebuie să funcționeze ca un angrenaj perfect, un tot, pentru a avea șanse de izbândă. Această disciplină a avut în ultimii ani la Târgu-Mureș doar echipa feminină CSU Medicina CSȘ, cu rezultate bune în prima divizie și prezențe onorante în cupele europene. În urmă cu mai mulți ani însă, la Târgu-Mureș evoluau echipe de primă divizie, atât la feminin, cât și la masculin. Acum și singura echipă rămasă a încheiat ultimul sezon cu cel mai slab rezultat, ultima poziție. Din fericire nu se retrogradează, numărul echipelor fiind și așa mult redus.

Raza de speranță vine de la cei inimoși

În urmă cu câteva luni, un grup de foști jucători care activează la Clubul Sportiv Torpi i-au prezentat președintelui clubului Sorin Moldovan o inițiativă mai mult decât lăudabilă. Adrian Pașcan și Bogdan Bărdășan au înaintat proiectul „volei pentru toți copiii”, cu care președintele s-a prezentat la primăria Târgu-Mureș. „Au venit colegii de la club cu o idee care ar putea revigora această ramură sportivă de suflet pentru mulți mureșeni. S-a întocmit imediat un program-proiect, Primăria a salutat această inițiativă, dar nu aveau specialiși în domeniu, ceea ce noi aveam. Ni s-au alăturat deja mai multe școli, cu unii profesori specializați în volei, alții care vor să ofere sprijin. S-a ajuns astfel ca la fiecare sfârșit de săptămână în sala clubului să avem câteva zeci de copii intresați să deslușească tainele acestui sport. Noi oferim echipamente, mingi, filee de volei acolo unde există posibilități. Totul se rezumă la inițiere deocamdată, dar cu sprijinul AJ Volei Mureș sperăm să putem organiza la sfârșitul anilor școlari chiar minicampionate interșcolare”, a spus președintele Sorin Moldovan.

Adevărați profesioniști în „linia întâi”

Celor amintiți deja care activau la clubul Torpi, li s-au alăturat imediat alți profesori de sport, cu această specializare, sau altele. Pot fi considerate pe bună dreptate ca „vârfuri” profesorii Vasile Racolța și Valentina Rusu, de la CSȘ. Primul a fost jucător în prima divizie, ulterior antrenorul care a dus În Târgu-Mureș primul titlu național la cadete, a doua, fostă internațională a României, retrasă de la CSU Medicina în sezonul trecut. „La volei este dificil să atragi copii. Cel care merge la fotbal sau handbal, trage la poartă și înscrie, este deja vedetă, cel care la baschet înscrie coș, la fel. Aici, pentru a face puncte este nevoie mai întâi să înveți să mânuiești mingea, să pasezi, să trimiți peste fileu, nu înscrii, altfel se finalizează, nu ești văzut. E un joc de echipă pe care îl înveți mai greu, lucru pentru care cu greu atragi un copil”, destăinuie din tainele voleiului Vasile Racolța.

Proiectul a demarat totuși cu dreptul. Primele ore comune s-au desfășurat deja cu succes. La orele de sport din mai multe școli târgumureșene s-au ținut deja primele lecții de volei și la cele comune s-au prezentat de fiecare dată câteva zeci de copii. „Voleiul este mult prea puțin promovat, nu doar pe plan local, chiar pe plan național. Voleiul nu este înțeles, nu este văzut, motiv pentru care, în special băieții se îndreaptă spre alte sporturi, cum ar fi fotbal, baschet, sau sporturi de contact. Este mai ușor pentru ei să intre în sală, să tragă la poartă sau să arunce la coș. Aici ai nevoie de un an sau doi pentru a învăța să mânuiești mingea, pentru a o trece peste fileu. Pentru asta avem nevoie de copii, de oameni pasionați, să organizăm evenimente, dar la care să nu fie supuși presiunii rezultatelor. Proiectul constă în predarea la orele de sport primii pași în volei, iar profesorii care îi îndrumă să-i depisteze pe cei care au înclinații și aptitudini pentru acest sport. Cândva se greșea în acest sens, când fiecare căuta să atragă copii doar la sportul lui. Acum cei mai mulți țin cont de calitățile motrice și atracția copilului spre un anumit sport și îl îndrumă în acea direcție. Baza o căutăm mai ales la clasele primare, indiferent că sunt băieți sau fete. La acea vârstă această diferența chiar nu contează, fetele sunt chiar mai dezvoltate. De aici, intervenim noi. Vom organiza întâlniri fără a pretinde rezultate, după care copii vor fi răsplătiți cu tricouri. Ar urma să-i preia cluburile cu secții de performanță. Vorbim aici despre vârsta de peste 14-15 ani. De aici încolo, după ce și-au însușit tehnica, intervine educația, drumul spre performanță, unde este cazul. Mai este și educația primită încă de acasă, lucru care la noi încă lasă mult de dorit”, dezvăluie Adrian Pașcan.

 

Idoli și legende la primele reuniri

În cele două luni de când a demarat proiectul, acestuia i s-a alăturat una dintre cele mai mari personalități ale voleiului mondial. Este vorba despre sârbul Vladimir „Vanja” Grbic, o adevărată legendă a voleiului mondial, fost campion olimpic și european cu echipa Serbiei, câștigător a mai multor trofee continentale în întrecerile cluburilor la care a activat, îndeosebi în Italia.

„La acțiunile la care a participat acesta au fost prezenți numeroși profesori și zeci de copii. Colaborarea cu fostul internațional sârb este ceva cu totul și cu totul specială și va continua în viitorul apropiat, cu alte acțiuni, unele organizate chiar la el acasă, în Serbia, la Klek. Toată lumea știe despre legendele din fotbal, dar Vanja Grbic poate fi considerat un Hagi în volei, sau chiar Maradona, dacă vorbim la nivel mondial. Ar fi un pas uriaș înainte dacă de la cele vreo douzeci de școli ar veni în medie șapte, opt copii, ar însemna vreo 140-150 de copii. Reacțiile sunt deocamdată dintre cele mai pozitive și sperăm să dea roade, în folosul sportului, al voleiului mureșean și românesc”, a încheiat Adrian Pașcan.

Pentru întâlnirea din săptămâna viitoare este anunțată și prezența căpitanului echipei naționale feminine a României, componentă a campioanei Volei Alba Blaj, cea care s-a lansat spre marea performanță la CSU Medicina Târgu-Mureș, unde a și urmat studiile.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE