Atenție la paraziții externi ai cailor! medicina veterinara
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1829 Vizualizări

Atenție la paraziții externi ai cailor!

Un vierme adult specific cailor, Phylum Nematomorpha, care parazitează extern la nivelul părului acestora, aparținând genului Gordius, a fost găsit pe un cal adus la Departamentul de Parazitologie și Boli parazitare din cadrul Facultății de Medicină Veterinară din Cluj Napoca. Numele Gordius atribuit acestui parazit este legat de apariția uneori încurcată a adulților, asemănătoare unui nod gordian.

Deși adulții trăiesc liberi, aceștia prezintă mai multe etape larvare, într-una dintre acestea, parazitând artropodele. Insectele infectate sunt manipulate de viermi, astfel încât acestea să se deplaseze aproape de apă pentru ca larvele să iasă din ele în mod activ și să populeze apa până când apare gazda definitivă prin preajmă.

Iazurile de mică adâncime sunt habitatul ideal al viermilor. Ei trăiesc în apă puțin adâncă, printre pietre și plante sau formează un fel de țesut încurcat în noduri complexe și se atașează de firul de păr al cabalinelor, confundându-se cu acesta. Provoacă leziuni la nivelul pielii. La exterior, arată într-adevăr ca un fir de păr de cal gros. Cu un diametru de 1 mm, acesta poate ajunge la o lungime de 1,5 m. Cu toate acestea, cel mai adesea are lungimea de 30-40 cm. Masculii au o culoare maro sau aproape neagră, iar femelele sunt galbene sau maro-gălbui.

Este periculos pentru oameni?

Dacă se întâmplă ca o persoană să ingereze păr de cal infectat cu acest parazit, viermele nu supraviețuiește în tractul digestiv al omului, fiind eliminat prin materiile fecale, fără consecințe asupra sănătății umane.

Cu toate acestea, recomandarea este de a deparazita extern caii pe care îi aveți pentru evitarea unor astfel de surprize neplăcute.

(D.C.)

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE