Home / Cultură / Literatura a cucerit Sighișoara la „Turnirul Scriitorilor”
Participanții la „Turnirul Scriitorilor” (Sursă foto: Mariana Gorczyca)

Literatura a cucerit Sighișoara la „Turnirul Scriitorilor”

Distribuie

Cea de-a patra ediție a „Turnirului Scriitorilor”, subintitulat „Scriitorii în Cetate”, a avut loc în intervalul 9-10 iunie, la Sighișoara. Evenimentul anual își propune aducerea împreună a unor mari scriitori pentru dezbateri despre memorie, istorie, multiculturalitate, importanța traducătorilor ca mediatori între culturi, scriere creatoare și jurnalism.

Pasionații de literatură au avut motive reale de entuziasm: inițiatoarea proiectului, scriitoarea Mariana Gorczyca l-a invitat pe celebrul autor Matei Vișniec sâmbătă, la Hotel Central Parc, la un dialog – scurt, dar consistent – cu poeta Miruna Vlada. În continuare, Matei Vișniec a susținut conferința „Când întoarcerea dă sens plecării” în cadrul căreia și-a analizat viața împărțită între două lumi: cea din România, pe care a părăsit-o la 31 de ani, dar în care se reîntoarce cu regularitate, și cea din Franța, care i-a devenit o a doua patrie și în cultura căreia spiritul său ludic și inventiv și-a găsit confirmările necesare. Scriitorul a dat apoi autografe pe exemplarele celui mai recent volum, „Ultimele zile ale Occidentului”, apărut în acest an la Editura Polirom.

Un eveniment teatral a completat întâlnirea cu dramaturgul, prozatorul și poetul Matei Vișniec: piesa „Despre sexul femeii – câmp de luptă în războiul din Bosnia” a fost jucată de Teatrul T.a.C.T, în regia lui Ștefan Abrudan, și le-a avut în distribuție pe Gianina Iconaru și Daniela Costea.

Turnirul Scriitorilor a devenit Turnirul Scriitoarelor

Duminică, 10 iunie, în Turnul cu Ceas a venit rândul doamnelor și domnișoarelor să dea măsură poeziei și să pună în valoare cele mai noi, mai bune și mai provocatoare versuri pe care le-au scris. Hristina Doroftei, Gabriela Feceoru, Mariana Gorczyca, Olga Ștefan și Miruna Vlada au citit acompaniate de violoncel și tobă, și urmărite cu interes de public.

Cea de-a patra ediție a evenimentului literar a reprezentat un nou turnir din care toți participanții au ieșit învingători, ceea ce a ridicat, direct proporțional, nivelul de așteptare pentru ediția cu numărul cinci care va avea loc în aceeași Sighișoară cu iz atemporal.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin își așteaptă vizitatorii cu nerăbdare

Distribuie Muzeul Etnografic „Anton Badea” din municipiul Reghin își deschide porțile pentru vizitatorii săi, într-un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.