„In memoriam Vasile Conţiu”, festival pentru tineri interpreţi de muzică populară Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 877 Vizualizări

„In memoriam Vasile Conţiu”, festival pentru tineri interpreţi de muzică populară

Primăria comunei Râciu, Consiliul Local al comunei Râciu, Asociația pentru Dezvoltare şi Cultură Mureş, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş organizează, în perioada 18-20 iulie, în municipiul Târgu-Mureş şi în comuna Râciu, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs național de folclor pentru tineri interpreți „In memoriam Vasile Conţiu”.

Vasile Conţiu, personalitate culturală de marcă

Potrivit organizatorilor, evenimentul îşi propune valorificarea muzical-interpretativă, autenticitatea cântecului tradiţional românesc dar și a portului popular prin descoperirea și promovarea celor mai buni tineri interpreți la nivel național.

„Totodată, scopul acestui festival este de a menține vie memoria celui care a fost profesor, formator al multor generații de interpreți, etnomuzicolog, autor al mai multor culegeri de folclor, dar și interpret al cântecului tradițional din Câmpia Transilvană – Vasile Conțiu. În acest sens, organizatorii oferă posibilitatea tinerilor interpreți, care cunosc și respectă valoarea autenticului tradițional din folclorul românesc, să ducă mai departe activitatea, numele și repertoriul lui Vasile Conțiu, personalitate culturală de marcă a județului Mureș”, a precizat Iuliu Praja, director-manager al Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş.

Patru criterii de jurizare

Festivalul este deschis tuturor tinerilor interpreţi vocali de muzică populară, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 ani, care dovedesc atât calități interpretative deosebite, cât și respect vizavi de portul național.

„Atât la preselecție cât și la concurs, fiecare concurent va interpreta două cântece: unul fără acompaniament orchestral – o doină sau o baladă – şi unul cu acompaniament orchestral – cântec ritmat – specific zonei pe care o reprezintă. Un element important este prezentare costumului popular. Juriul va fi format din specialişti în domeniu care vor puncta fiecare concurent după următoarele criterii de jurizare: calitatea vocii și a interpretării, autenticitatea repertoriului, frumusețea și autenticitatea costumului popular şi ţinută scenică. Pe scena festivalului vor urca interpreți consacrați ai muzicii populare care vor încânta publicul spectator iubitor de folclor”, a subliniat Iuliu Praja.

Festivalul se desfăşoară în mai multe etape:

Etapa I: Înscrieri – până în data de 1 iulie;

Etapa a II-a: Preselecţia – în data de 2 iulie va avea loc jurizarea candidaților din județul Mureș și în data de 18 iulie se va desfăşura jurizarea candidaților din alte județe;

Etapa a III-a: Anunţarea candidaţilor admişi în concurs – în data de 2 iulie pentru cei din județul Mureș și în data de 18 iulie pentru concurenții din alte județe;

Etapa a IV-a: Concursul – în data de 18 iulie;

Etapa a V-a: Gala laureaţilor – în data de 19 iulie;

Etapa a VI-a: Spectacol de gală al laureaţilor şi al invitaţilor speciali în comuna Râciu – în data de 20 iulie.

(Redacţia)

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE