Home / Cultură / FOTO: Regal muzical la Reghin

FOTO: Regal muzical la Reghin

Distribuie

Festivalul Internațional de Operă „Virginia Zeani” a poposit miercuri, 20 iunie la Reghin, în două locații, Muzeul Etnografic „Anton Badea” și Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”, gazda unei seri muzicale de excepție .

„Vreau să mulțumesc în primul rând publicului care a onorat în număr mare această seară de operă de la Reghin, oficialităților care au făcut posibil acest parteneriat cu acest festival. Vreau să cred că în următorii ani ne vom întâlni an de an aici la Reghin în cadrul acestui eveniment pe care noi îl considerăm un adevărat regal cultural”, a precizat Marian Jurgiu, directorul general al Festivalului de Operă „Virginia Zeani”.

Printre cei care au făcut posibil ca Festivalul de Operă „Virginia Zeani” să poposească  la Reghin s-a numărat și Alexandru Câmpean, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, care a subliniat importanța ca un festival de o asemenea amploare să aibă loc în județul Mureș.

„Este o seară de excepție în municipiul Reghin, care i se datorează unei doamne care poartă numele Virginia Zeani . Este o satisfacție deosebită pentru mine, reghinean fiind, să constat că la un astfel de eveniment sala de spectacole este plină. Nu același lucru s-a întâmplat în municipiul reședință de județ, de aceea mă mândresc pentru faptul că sunt reghinean. Dacă Reghinul este cunoscut în lume pentru viorile care se construiesc aici , iată că prin bunăvoința de care a dat dovadă,  doamna Virginia Zeani și-a exprimat acordul ca un festival internațional de operă organizat în Târgu-Mureș să-i poarte numele. Acest loc va fi cunoscut o dată în plus pe toate meridianele lumii”, a precizat Alexandru Câmpean.

Momentul special care a deschis seara „Virginia Zeani” de la Reghin a fost marcat de înmânarea titlului de „Cetățean de Onoare ” al municipiului Reghin sopranei Virginia Zeani de către primarul municipiului Reghin Maria Precup.

„Dumnezeu a făcut ca pe cer să fie stele iar pe pământ să fim noi oamenii. Cu toată puterea și dragostea Sa față de noi Ne-a trimis din cer o stea, care este Virginia Zeani. A luminat și luminează pământul prin vocea sa , prin calitățile sale extraordinare, luminează Reghinul și Solovăstrul, localitatea natală a Virginiei Zeani. În anul 2001 i-a fost acordat Virginie Zeani titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Reghin, de aceea mulțumim lui Marian Jurgiu  că a făcut acest moment posibil, de a înmâna acest titlu într-un cadru atât de festiv și de minunat”, a precizat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Magia muzicii pe scena Casei de Cultură „Eugen Nicoară”

Programul serii a fost deschis de recitalul susținut de pianista Mădălina Pașol, cu două compoziții Frederic Chopin, Scherzo Nr. 2 în B-flat major și Andante Spianato e Grande Polonaise Brilliantene, Op. 22- Mib. Major, după care,  Corul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, dirijor Vasile Cazan, acompaniat la pian de Maria-Antonia Someșan a încântat publicul prezent cu pagini muzicale semnate Orlando di Lasso, Ioan D. Chirescu ,Constantin Rîpă, Birtalan József, Adrian Pop, G. Verdi , G. Donizetti  și P. Mascagni.

Partea a II-a a serii îi a fost una de excepție grație recitalurilor susținute  de soprana Zemlény Eszter (Ungaria), basul Slavis Besedin (Federația Rusă) și tenorul Ștefan von Korch (România), acompaniați de Cvartetul Classis, care au  dat viață lucrărilor  semnate de W. A. Mozart – Le nozze di Figaro – Deh vieni, non tardar, W. A. Mozart – Don Giovanni –La ci daremo la mano, G. Verdi – Rigoletto – La donna e mobile, G. Donizetti – Linda di Chamounix – O luce di quest anima, V. Bellini – I puritani – A te, o cara, Russian romance – Ochi Chernye , L. Delibes – Les filles de Cadix, M. Mussorgsky – Boris Godunov – Varlaam’s aria, A. Lara – Granada și G. Verdi – La traviata – Brindisi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.