Home / Social / Absolvenţii promoţiei 2018, consiliaţi de AJOFM Mureş

Absolvenţii promoţiei 2018, consiliaţi de AJOFM Mureş

Distribuie

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureș aduce la cunoștința absolvenţilor promoţiei 2018 faptul că au posibilitatea de a beneficia de serviciile oferite de instituţie în vederea facilitării accesului pe piaţa muncii.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Mureş, Gheorghe Ştef, absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidenţele agenţiei de ocupare a forței de muncă ca persoană în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum și de facilități financiare.

„Înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă”, a precizat Gheorghe Ştef.

Absolvenţi de liceu…

În cazul absolvenţilor de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 26 mai 2018, având în vedere prevederile Ordinului nr. 3.382/24 februarie 2017 al Ministrului Educaţiei Naționale conform căruia “Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 25 mai 2018”. Elevii care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență (data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ).

… şi de facultate

În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă (dacă persoana promovează examenul de licenţă în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor). Studenții care nu au situaţia încheiată la toate materiile şi trebuie să se prezinte în sesiunea de examene restante se pot înregistra în evidențele agenției la data promovării examenului restant, dată care trebuie precizată pe adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ superior.

Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. Absolvenții care nu se prezintă pentru a fi luați în evidențe, în termen, au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

Acte necesare pentru înregistrare

În vederea înregistrării la AJOFM, absolvenții trebuie să prezinte: actul de identitate (copie şi original), actul de studii (adeverinţa de absolvire, certificate de absolvire sau diploma de bacalaureat după caz) în copie şi original – în cazul adeverinţei trebuie să rezulte data absolvirii studiilor şi adeverinţă eliberată de medicul de familie din care să rezulte dacă este ”apt de muncă” sau “apt muncă cu restricţii”.

„Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în  muncă potrivit pregătirii profesionale și sunt înregistrate în evidențele agenției, nu urmează o formă de învățământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Indemnizaţia de şomaj se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de şase luni, după expirarea celor 60 de zile de la absolvire și constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă, al cărei cuantum este de 250 lei, care reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință, în vigoare la data stabilirii dreptului”, a menţionat directorul executiv al AJOFM Mureş.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la sediul AJOFM Mureş din Târgu-Mureş, strada Iuliu Maniu nr. 2, telefon 0265-269.247, interior 116, precum şi la punctele de lucru din oraşele Luduș, Reghin, Sighișoara, Târnăveni și Sovata.

(Redacţia)

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Angajări la început de an

Distribuie În primele două luni ale anului 2024, ca urmare a implementării Programului Naţional de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.