250.000 lei pentru lăcașurile de cult reghinene Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 283 Vizualizări

250.000 lei pentru lăcașurile de cult reghinene

Printre punctele aflate pe ordinea de zi din cadrul ultimei ședinței ordinare a Consiliului Local Reghin de joi, 28 iunie s-a aflat și proiectul  privind aprobarea sprijinului financiar acordat în conformitate cu prevederile O.G.nr.82/2001 unităților de cult aparținând cultelor religioase recunoscute în România, de pe raza municipiului Reghin.

Potrivit proiectului, 20 de lăcașuri de cult din Reghin au solicitat fonduri, suma totală ridicându-se la 696.132 lei, aprobați doar 250.000 lei de către comisia de evaluare, respectiv 12.500 lei pentru fiecare unitate de cult, valoare supusă aprobării consilierilor locali.

Lista unităților de cult beneficiare ale sprijinului financiar

Parohia Ortodoxă Sfântul Lazăr Reghin: înlocuire pardoseală (suma solicitată: 15.042 lei), Parohia Ortodoxă Înălțarea Domnului Reghin: înlocuire jgeaburi, burlane (21.004lei), Parohia Ortodoxă Sfinții Împărați Constantin și Elena: execuție strane, închinătoare, suporturi icoane, scaune arhierești (132.950 lei), Parohia Greco Catolică Apalina: înlocuire ferestre (38.230 lei), Parohia Reformată II Reghin: reparații casă mortuară (18.000 lei),Parohia Reformată Iernuțeni: înlocuire ușă principală de acces în biserică, lucrări la instalația de încălzire (43.983 lei),Parohia Ortodoxă Sfântul Gheorghe Reghin: reabilitarea sistemului de încălzire al bisericii (29.333 lei),Parohia Reformată I Reghin: reparații casa mortură (25.000 lei),Parohia Reformată Apalina: refacerea sistemului de încălzire centrală a bisericii (20.000 lei),Parohia Greco-Catolică Reghin: reparații, finisaje și amenajări în interiorul bisericii (25.000 lei),Biserica Penticostală Betel Reghin: reparații și amenajări în interiorul bisericii (25.646 lei),Parohia Ortodoxă Română Apalina: refacerea sistemului de încălzire centrală (31.824 lei),Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea: lucrări de izolații exterioare, tencuieli la locașul de cult (55.750 lei),Biserica Greco-Catolică Iernuțeni: lucrări de reparații tencuieli interioare și exterioare (20.000 lei),Biserica Adventisă Reghin: intalare echipamente HVAC, aer condiționat în locașul de cult (58.000 lei),Parohia Evanghelică CA Reghin: lucrări de restaurare elemente din piatră la biserică, monument istoric (24.310 lei),Parohia Ortodoxă Sfântul Nicolae Reghin: înlocuire aparate defecte de aer condiționat (16.716 lei),Parohia Ortodoxă Română Iernuțeni: lucrări de reparații curente la capela mortuară din cimitirul Iernuțeni (30.000 lei) și Parohia Ortodoxă Sfânta Treime Reghin: construcția bisericii cu hramul Marii Martiri Brâncoveni (50.000 lei).

Obiecții din partea consilierilor PNL

Printre cei care au adus obiecții proiectului s-au numărat consilierii PNL, atât în ce privește valoarea sumelor alocate, precum și a repartizării acestora.

„Am să abțin de la acest punct pentru că Ordonanța de Guvern la care se face referire în acest proiect ne dă dreptul de a ajuta financiar cultele dar nu e o obligativitate. Mie mi se pare că în momentul de față generația tânără pleacă din oraș din motive lesne de înțeles, nu avem un nivel pe  cere și-l doresc în  școli și spital. În schimb, avem o sumă considerabilă care o acordăm bisericilor. Este vorba de 250.000 de lei, respectiv 50 și ceva de mii de euro , bani pe care i-am putea băga în școli, în grădinițe, în spital. Eu zic că ar trebui să ne gândim un pic la cum eliberăm de ușor banii către culte, zic eu într-un scop mai mult electoral. Personal, am să mă abțin de la acest proiect de hotărâre”, a precizat  Iulius Făgărășan, consilier PNL.

„Am observat în cadrul acestui proiect că sunt 20 de poziții, unități de cult care vor primi o subvenție.  La 19 dintre acestea sunt prevăzute cheltuieli de reparații și doar la una singură bani pentru  construcție. Nu mi se pare normal ca un lăcaș de cult aflat în construcție să primească la fel  ca și o biserica gata construită, care a beneficiat atâția ani. În fiecare an aceste unități beneficiază de finanțări, au fost ani în care această biserica pentru care se solicită fonduri pentru construcție nici măcar nu era concepută iar altele au primit în acea vreme bani. Cred că ar fi trebuit să prioritizăm cumva acești bani  în ce privește singura biserică din Reghin aflată în construcție”, a spus  Ionuț Cengher, consilier PNL.

Proiectul a fost în cele din urmă aprobat de consilieri în forma propusă de Executiv, cu două abțineri din partea consilierilor PNL.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE