„Junglă enigmă” în baschetul masculin mureșean Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 437 Vizualizări

„Junglă enigmă” în baschetul masculin mureșean

Sistem de desfășurare inedit în baschet

 

Noua ediție a campionatului de baschet va avea un cu totul alt format începând cu sezonul 2018-2019. Acesta va avea se pare un sistem cu Superligă și două eșaloane inferioare, deci trei grupe valorice a câte opt echipe. Prima va cuprinde practic cele opt echipe care au evoluat în ultimul sezon în turneul play-off, adică: CSM CSU Oradea, Steaua CSM Eximbank București, U-BT Cluj-Napoca, CSU Sibiu, SCM Timișoara, BCM U Argeș Pitești, BCM U Craiova și Phoenix Galați. În eșalonul secund, grupa valorică B vor evolua ultimele trei echipe din fosta Ligă Națională (care au încheiat campionatul), adică Timba Timișoara, Politehnica Iași și Dinamo București, la care li se vor alătura primele cinci echipe din Liga I: Cuza Sport Brăila, Știința București, Athletic Constanța, Aurel Vlaicu București și CSM Ploiești. În grupa valorică C ar urma să evolueze celelalte echipe rămase din Liga I, sau care se vor mai înscrie pe parcurs în competiție.

 

CSM va avea și o rivală concitadină?

Târgu-Mureșul a dispărut așadar din „peisaj” odată cu retragerea echipei BC Mureș după încheierea sezonului regulat. Se pare totuși că odată cu înființarea CS Municipal Târgu-Mureș și afilierea clubului aceasta va evolua în grupa valorică C. Componența acestei grupe este deocamdată greu de anticipat. Deocamdată chiar una dintre echipele care au încheiat sezonul din Liga Națională și urma să evolueze în grupa B, Timba Timișoara și-a anunțat retragerea din motive financiare, astfel una dintre echipele care urmau să evolueze în grupa a treia va „promova”.

Evident, obiectivul vizat de noua structură sportivă este revenirea Târgu-Mureșului în elita baschetului masculin românesc, unde a fost reprezentat ani la rând cu succes de BC Mureș, care a disputat în ultimii ani de activitate cinci finale, trei de campionat și două în Cupa României, fără să-și însușească, din păcate, niciun trofeu. Este posibil ca în acest al treilea eșalon să mai evolueze o a doua echipă târgumureșeană, pe cale de a lua ființă, dar informațiile despre aceasta par a fi mai mult decât secrete. Disceție totală legată atât de componența CSM-ului, cât și despre noul club, o discreție greu de înțeles totuși. Cert deocamdată este doar faptul că în fruntea secției de baschet a CSM se vor afla cei care au pregătit BC Mureș, Szászgáspár Barnabás și George Trif.

 

Sofisticatul nou sistem acordă o șansă și celor mici

Tragerea la sorți a celor trei eșaloane va avea loc în 25 iulie, iar noul sezon este preconizat să ia startul în 6 octombrie. Prima fază se va disputa în sistem turneu tur-retur, după care se alcătuiesc alte patru grupe valorice, a câte 6 echipe. Acestea vor fi diferențiate „pe culori”: roșu, galben, albastru și verde, dar cu unele „curiozități”. Dacă prima va cuprinde primele șase clasate, în a doua vor intra ultimele două din prima grupă valorică, primele trei din a doua, dar a opta va fi prima clasată din Liga III. Grupa „albastră” va avea în componență ocupantele locurilor 4-8 din Liga II și locul 2 din Grupa valorică III din prima fază, iar în ultima va cuprinde echipele de sub locul 3 al grupei valorice C. După disputarea celei de-a doua faze, de asemenea tur-retur, se va trece la turneul play-off cu echipele din Grupa Roșie și primele două din Grupa Galbenă, dar cu turnee și pentru desemnarea următoarelor clasate.

Un sistem mai mult decât sofisticat, care nu se știe cât de benefic va fi baschetului românesc. Cert este faptul că o eventuală echipă puternică pornită în eșaloanele inferioare poate ajunge mult mai sus în faza a doua, chiar în play-off.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE