Dansul popular românesc promovat peste hotare de Vasile și Andreea Trâmbițaș Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 253 Vizualizări

Dansul popular românesc promovat peste hotare de Vasile și Andreea Trâmbițaș

În perioada 4-8 iulie 2018 s-a desfășurat la Atena ediția cu numărul 51 a ”World Congress of Dance Research”, eveniment organizat de Consiliul Internațional al Dansului (CID) , organizație din cadrul UNESCO, eveniment la care a fost prezent și Vasile Trâmbițaș, instructor coregraf al Ansamblului „Junii Târnavei”, membru în cadrul CID.

Însoțit de fiica sa Andreea, Vasile Trâmbițaș a făcut cunoscut dansul popular românesc coregrafilor din întreaga lumea, fiind singurul reprezentant al României la acest eveniment important.

„In cadrul workshop-ului din data de 7  iulie  am prezentat jocul fecioresc din Transilvania, „Târnăveana” , proaspăt inclus în patrimoniul UNESCO prin efortul domnului  Zamfir Dejeu, căruia îi multumesc pentru sprijin, precum și „Hațegana”, joc din zona Târnavei Mici, fapt pentru care mulțumesc lui Titi Boanta pentru sprijin. Au „învățat” jocul nostru popular coregrafi din America, Brazilia, India, Grecia, Italia, Australia, Franța, Croația, Irlanda, Mexic, Nigeria, Serbia, Africa, Suedia alături de mulți alti, dar ceea ce ne-a dat pur și simplu fiori de fericire a fost momentul când moderatorul mi-a spus:  “Ce facem? Sala e plina, iar pe scari și în holul mare așteaptă să intre la workshopul dumneavoastrĂ!” Am rămas fără cuvinte, timpul a fost alocat tuturor la fel, nu puteam face nimic decât să constatam că într-adevăr, avem o cultură populară bogată, dorita de a fi văzută și apreciată.  De altfel, nimeni din România nu a mai prezentat un joc popular romanesc în cadrul congreselor C.I.D. până acum, iar acest fapt ne-a adus  mari aprecieri, dar totodata și responsabilități pe măsură”, ne-a declarat Vasile Trâmbițaș, instructor coregraf al Ansamblului „Junii Târnavei” din Târnăveni.

„Suntem responsabili de ceea ce urmașii noștri vor avea de transmis mai departe”

Prezența reprezentanților Asociației „Junii Târnavei” la congresul CID de la Atena nu face decât să întărească ideea implicării oamenilor inimoși în ce privește promovarea valorilor noastre tradiționale dincolo de granițele țării.

 „A fost o experiență deosebită. În cadrul workshopurilor  au fost prezentate dansurile tuturor țărilor participante la congres. S-au purtat discuții despre importanța păstrării și promovării culturii,  sub toate formele ei, iar cei care poartă această povară, instructori, coregrafi, suntem responsabili de ceea ce urmașii noștri vor avea de transmis mai departe.Mulțumesc pe acestă cale celor care au susținut prezența noastră la acest congres, celor care cred că, în pofida tuturor evenimentelor care se succed pe lângă noi, identitatea națională trebuie păstrată și  transmisă spre dăinuire, Asociației „Junii Târnavei”, Primăriei Târnăveni, domnilor  Zamfir Dejeu și Titi Boanta și nu în ultimul rând publicului drag care ne este alături de fiecare dată ”, a precizat Vasile Trâmbițaș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE