Cum stăm la capitolul capacitatea de apărare împotriva incendiilor? Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 305 Vizualizări

Cum stăm la capitolul capacitatea de apărare împotriva incendiilor?

Consilierii județeni au aprobat, în cea mai recentă ședință, Raportul de analiză a capacităţii de apărare împotriva incendiilor în judeţul Mureş pe anul 2017 şi stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia. Consiliul Județean a alocat anul trecut 30.000 de lei pentru diverse activități desfășurate de serviciile voluntare de urgență și nu numai.

 

Consilierii județeni au aprobat joi, 26 iulie, Raportul de analiză a capacităţii de apărare împotriva incendiilor în judeţul Mureş pe anul 2017 şi stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia, un raport de 20 de pagini întocmit de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” Mureș. Asupra raportului vom reveni mai jos.
Din rapoartele de specialitate și expunerea de motive care au însoțit proiectul de hotărâre am aflat că: “În anul 2017, Consiliul Judeţean a alocat suma de 30.000 lei pentru: organizarea şi premierea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă participante şi câştigătoare a fazei judeţene a concursului profesional în domeniul apărării şi stingerii incendiilor, pentru premierea elevilor participanţi la concursurile Prietenii Pompierilor şi cu Viaţa mea apăr viaţa, pentru editarea nr. 21 a revistei „Pompierii Mureşeni” cu prilejul „Zilei pompierului” din luna septembrie 2017, precum şi pentru editarea de pliante sau alte informaţii tipărite prin care să se aducă la cunoştinţa populaţiei factorii de risc generatori de situaţii de urgenţă sau alte dezastre precum şi cunoaşterea modului de acţiune în cazul apariţiei sau producerii unei situaţii de urgenţă”.

 

Raport de analiză

Revenind la raport, acesta cuprinde date ample despre actvitatea ISU, din care vom spicui ce ni s-a părut mai interesant. Astfel, în cursul anului 2017, subunităţile din structura Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Horea” al judeţul Mureş au intervenit în 19.766 cazuri de urgenţă la care a fost solicitată unitatea, 1.520 au fost în cazul situaţiilor de urgenţă, iar 18.246 au fost solicitări de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare, în medie 54,15 intervenţii pe zi, numărul solicitărilor scăzând cu 1,01%, comparativ cu anul 2016 când au fost solicitaţi la 19.968 cazuri de urgenţă (din care 1.397 situaţii de urgenţă şi 18.571 solicitări de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare).
De asemenea subunităţile inspectoratului au efectuat un număr de 1275 recunoaşteri şi instruiri în obiective, 65 de exerciţii cu forţe şi mijloace în teren, a efectuat 763 deplasări fără intervenţie şi întoarceri din drum, alături de 99 alerte false (inclusiv SMURD).
De asemenea, ISU a fost solicitat să intervină la 1.520 situaţii de urgenţă – altele decât cele SMURD – faţă de 1.397 în anul 2016, numărul solicitărilor crescând cu 8,8 %. O creștere însemnată, 8,21 %, s-a înregistrat la intervențiile la incendii, pompierii intervenind la 422 de incendii.
Timpul mediu de răspuns la incendii al echipajelor de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș a fost de 11.28 minute, aproximativ egal cu media pe țară a timpului de răspuns.
Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD din județ a fost de 9.58 minute, sub media pe țară care a fost de 11 minute.
Subunitățile ISU au fost implicate în 61 de exerciţii, în timp ce comanda inspectoratului prin Centrul Operaţional a organizat şi condus un număr de 4 exerciţii de cooperare cu structurile şi instituţiile cu funcţii de sprijin, și anume – gstionarea unei situaţii de urgenţă generată de un incendiu la un depozit de materiale generale de pe str. Transilvania din Tîrgu Mureş; gestionarea unei situaţii de urgenţă generată o explozie la DEPOMUREȘ Tîrgu Mureş; gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un accident rutier în urma căruia un microbuz cu persoane a căzut în apă; gestionarea unei situații de urgență generată de rătăcirea unui grup de persoane ca urmare a unei furtuni în zona montană.
În cadrul acestor exerciţii au fost angrenate atât forţe şi mijloace din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş cât şi forţe ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi Gruparea Mobilă de Jandarmi, unităţi ale Ministerul Apărării Naţionale, SMURD, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, precum şi alte instituţii cu funcţii de sprijin, punându-se în aplicare planurile de cooperare întocmite între aceste instituţii.
În ceea ce privește stadiul îndeplinirii măsurilor stabilite pe linia situaţiilor de urgenţă, reprezentanții ISU au constatat o creştere a numărului de participanţi, primari, viceprimari şi inspectori de protecţie civilă la cursurile organizate de către Centrul Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă şi Centrul Zonal. De asemenea, au fost achiziţionate autospeciale de către 5 localităţi (Hodac, Iclănzel, Sânpaul, Ceuașu de Câmpie, Miheșu de Câmpie), urmând a fi înmatriculate şi încadrate cu personal în vederea participării la intervenţii. Tot aici, raportul menționează că, la faza judeţeană a concursurilor profesionale, desfăşurată în luna iunie a serviciilor pentru situaţii de urgenţă, Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al SC KASTAMONU SA şi SVSU Oraşul Iernut au obţinut locurile I şi dreptul de a reprezenta judeţul Mureş la faza interjudeţeană în luna iunie.

 

Deficiențe constatate

Potrivit raportului, în domeniul apărării împotriva incendiilor se manifestă următoarele deficienţe: nu se asigură încadrarea serviciilor de urgenţă voluntare cu personal atestat conform legii; neexecutarea controalelor privind respectarea regulilor de apărare înpotriva incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti prin SVSU; neîncadrarea posturilor de cadru tehnic cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor la consilii locale; nemarcarea hidranţilor exteriori sau neprevederea de măsuri pentru realizarea reţelelor de hidranţi stradali prin planurile de dezvoltare urbanistică şi amenajare a teritoriului; neanalizarea capacităţii de apărare împotriva incendiilor la nivelul localităţilor; nesolicitarea şi neobţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu pentru categoriile de construcţii care intră sub incidenţa prevederilor legale în vigoare din acest domeniu; nu se asigură, în totalitate, încadrarea cu personal voluntar şi angajat şi a posturilor de conducători autospeciale de intervenţie, sau această încadrare este deficitară; menţinerea autospecialelor în stare de operativitate se realizează cu eforturi deosebite, din cauza lipsei pieselor de schimb, a echipamentelor speciale şi a fondurilor alocate pentru repararea, întreţinerea şi înscrierea acestora în circulaţie; nu sunt încheiate asigurări pentru personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi nu se execută controlul medical anual de către personalul serviciilor.
În consecință, conform documentației care însoțește proiectul de hotărâre adoptat, măsurile de optimizare a capacităţii de apărare împotriva incendiilor în judeţul Mureş pe anul 2018, urmăresc: dotarea cu autospeciale de intervenţie a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă având în vedere posibilitatea de achiziţionare de autospeciale din Marea Britanie, în baza bunei colaborării cu pompierii englezii; atestarea cadrelor tehnice cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor de la localităţi; operaţionalizarea Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă dotate cu autospeciale prin încadrarea corespunzătoare cu personal şi asigurarea permanenţei la sediu SVSU; implicarea consiliilor locale şi a primarilor din toate localităţile judeţului pentru acordarea drepturilor ce se cuvin voluntarilor. (L. V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE