5,6 milioane de lei pentru Vânători. Pârâul Cărbunarilor, regularizat şi îndiguit. Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 321 Vizualizări

5,6 milioane de lei pentru Vânători. Pârâul Cărbunarilor, regularizat şi îndiguit.

Vineri, 27 iulie, a avut loc evenimentul „Acumularea Mihoiești pentru Apărare Împotriva Inundațiilor și alte folosințe, jud. Alba” în cadrul căruia au fost prezentate cronologic execuțiile lucrărilor hidrotehnice complexe cu rol de apărare împotriva inundațiilor aferente, finanțate prin Bugetul de Stat, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și surse proprii ale Administrației Naționale „Apele Române”.

Printre cei prezenți s-au numărat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, directorul general al Administraței Naționale „Apele Române”, Victor Sandu, reprezentanți ai Administrațiilor Bazinale de Apă Mureș, Banat și Someș (inclusiv consilierul local Cristian Bratanovici), reprezentanți ai administrației publice județene și locale, dar și parlamentari și personalități locale marcante.

Evenimentul a avut loc mai întâi în sala de consiliu a Primăriei Câmpeni unde s-au prezentat aspectele principale însoțite de cifre și imagini, după care s-a mutat pe teren la Acumularea Permanentă Mihoiești pentru demonstrații de funcționare și explicații adiacente.

În prima parte a evenimentului, ministrul Ioan Deneș a prezentat lucrările calamitate ca urmare a viiturilor produse în luna iunie-iulie în județele Alba și Mureș, dar și realizarea programelor de dezvoltare a lucrărilor și amenajărilor de gospodărire a apelor din Bazinul Hidrografic Mureș în județul Alba.

„Dacă săptămâna trecută și în cursul acestei săptămâni, Ministerul Apelor și Pădurilor prin Administrarea Națională  „Apele Române” a făcut o acțiune de voluntariat să ecologizeze un lac cum este lacul Izvorul Muntelui din Bicaz, astăzi am venit să inaugurăm oficial o acumulare a unui baraj pe care să îl dăm cetățenilor acestei zone, un baraj curat, care să îl folosească și să le fie de folos oamenilor din această zonă. Este una din investițiile importante care s-a făcut de Ministerul Apelor și Pădurilor pentru județul Alba.” a ținut să precizeze Ioan Deneș.

Bazinul hidrografic Mureș este situat în partea centrală și de vest a României și izvorăște din Carpații Orientali, Munții Hășmașul Mare, iar suprafața bazinului hidrografic este de 28.310 km2 (11,7% din suprafața țării), râul Mureș fiind cel mai lung râu al țării.

Numeroase investiții în județul Alba în valoare de 259 milioane lei

Există o serie de lucrări realizate în acest bazin hidrografic situat în județul Alba. Momentan, în curs de execuție de află regularizarea râului Pian aval din localitatea Strungari (investiție de 10.866 mii lei) și amenajarea râului Arieș pentru apărarea împotriva inundațiilor a localității Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumularea Mihoiești (investiție de 45.077,44 mii lei). Există două lucrări promovate cu studii și proiecte, și anume regularizarea pârâului Galda în Galda de Jos (valoarea totală de 6.387 mii lei) și regularizarea pârâului Abrud de la Abrud (valoare totală 3.291 mii lei). Printre lucrările promovate prin POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare) 2014-2020 amintim mărirea gradului de protecție împotriva inundațiilor în B.H. Mureș prin ridicarea clasei de importanță a infrastructurii existente de apărare (investiție totală de 53.634,15 mii lei fără TVA) și amenajarea complexă a râului Mureș, tronson aval Ocna Mureș și afluenți în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane (valoarea estimată a investițiilor de 21.444,5 mii euro). Cele trei lucrări finalizate și recepționate în 2017 – iulie 2018 sunt îndiguirea și apărarea malului drept a râului Mureș la Beldiu din orașul Teiuș (valoare totală de 5.958 mii lei), regularizarea râului Cugir amonte și aval de localitatea Vinerea (valoare totală de 5.928 mii lei) și bineînțeles lucrarea la a cărei inaugurare am fost prezenți, acumularea Mihoiești pentru apărare împotriva inundațiilor și alte folosințe (73.755 mii lei).

5.608.775 lei fără TVA pentru localitatea Vânători

Lucrările calamitate ca urmare a viiturilor produse în lunile iunie-iulie 2018 în județele Alba și Mureș sunt „Apărare impotriva inundațiilor a localității Cricău, com. Cricău, jud. Alba” (valoarea totală a investițiilor de 7.493.277 lei fără TVA), „Apărare împotriva inundațiilor a localității Telna și a localității Bucerdea Vinoasa, com. Ighiu, jud. Alba” (valoarea totală a investițiilor de 17.187.395 lei fără TVA) și „Regularizare și îndiguire pârâul Cărbunarilor, intravilan localitatea Vânători, jud. Mureș”, beneficiarul investițiilor pentru aceste proiecte fiind Administrația Națională „Apele Române”, Administrația Bazinală Mureș.

Regularizarea și îndiguirea pârâului Cărbunarilor este un proiect al cărui amplasament se află în teritoriul administrativ al comunei Vânători, localitatea Vânători în județul Mureș (intravilan). Pârâul Cărbunarilor traversează localitatea Vânători de la sud-est la nord-est, pe lungimea 1410 m străbate o zonă intens populată, iar pe lungimea de 718 m până la vărsarea în râul Târnava Mare străbate terenuri agricole. Pe acest pârâu nu există în momentul de față lucrări de apărare împotriva inundațiilor sau lucrări de apărări de maluri. În urma ploilor torențiale din data de 30.06.2018 și 08.07.2018, s-au produs două viituri care au condus la revărsarea pârâului Cărbunarilor. Au fost afectate următoarele: un număr de 24 de case avariate, 77 de anexe gospodărești, două magazine mixte, cinci podețe, 1,5 km de străzi, 0,05 km DN Sighișoara-Brașov, 24 de grădini, 35 de fântâni și au fost descoperite 171 de animale moarte. Pentru a evita astfel de probleme pe viitor, lucrările propuse includ o apărare de mal cu zid parapet cu 2 m înălțime și lungime de 2128 ml și decolmatarea și reprofilarea albiei pe o lungime de lungime de 2128 ml. Valoarea estimată a investiției ar fi de aproximativ 5.608.775 lei fără TVA.

„Sperăm ca prin intervenția promptă, prin alocări de fonduri a Guvernului, a specialiștilor agenților economici care vor face aceste lucrări să remediem acele situații nedorite care s-au petrecut în aceste localități, reușind într-un timp foarte scurt să punem siguranța și securitatea oamenilor, să le-o reasigurăm și să vadă cetățenii, așa cum de fapt le-am arătat de atâtea ori, că atunci când sunt probleme, cei care fac politici publice vin cu soluții.” a încheiat astfel Ioan Deneș.

Aproape 30 de ani de muncă pentru Acumularea Mihoiești aflați la final în anul centenarului

Acumularea Mihoiești este amplasată la poalele Munților Bihorului, în comuna Mihoiești, aval de confluență Arieșul Mare cu Arieșul Mic, la circa 5 km în amonte de orașul Câmpeni.

Coordonatorul principal al acestui proiect a fost  Ministerul Apelor și Pădurilor, autoritatea contractantă o reprezintă A.N. „Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă Mureș execuția fiind realizată de Hidroconstrucția S.A., sucursala Sebeș prin contractul nr. 987/1996. Perioada de execuție poate fi împărțită în două etape: prima între anii 1980 și 1987 și a doua între 1996 și 2018.

Construit într-o primă etapă ca batardou, barajul Mihoiești a fost realizat ca o mască în soluție provizorie, existând riscul ca prin menținerea unui volum de apă permanent în lac, să fie periclitată stabilitatea barajului, constituind un pericol pentru aval. După anul 1996, au demarat lucrările de punere în siguranță a acumulării Mihoiești, ca și acumulare permanentă, având la bază documentația tehnică pentru lucrările necesare a fi executate în vederea punerii în siguranță a barajului și transformarea sa din acumulare nepermanentă în acumulare permanentă. În condițiile de utilizare ale acestei acumulări cu caracter permanent, acesteia i se atribuie următoarele funcții: de atenuare a debitelor maxime pe râul Arieș, de apărare împotriva inundațiilor și de asigurare a unui debit pentru alimentarea cu apă industrială Qa=1,5 mc/s.

Valoarea totală actualizată a investiției este de 112.726.954 mii lei, din care valoarea realizată la 31.05.2018 este de (INV/CM) 73.775.798,17/64.746.617,52 lei cu TVA. Lucrarea a fost recepționată din punct de vedere tehnic la data de 29 iunie 2018.

Consilierul local și directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș, Cristian Bratanovici, a ținut să încheie această prezentare cu o concluzie. „Acum, când punem în funcțiune, un baraj și o acumulare permanentă complexă care practic are ca principal scop atenuarea undelor de viitură, a debitelor maxime de pe Arieș, este calculat la probabilitatea debit de calcul de 2% deci la probabilitatea ca zona să fie inundată la 50 de ani. De asemenea, barajul asigură un debit pentru sucursala CTTA-ului Alba, operatorul regional, care asigură apa potabilă și avem rezerva necesară pentru a asigura la nevoie și apă industrială. Deci prin execuția acestei acumulări, lucrările hidrotehnice din zonă sunt puse în siguranță, avem un luciu de apă permanent care practic devine un motor pentru dezvoltarea și a sectorului turistic, mărim siguranța tuturor localităților din aval și cred că poate deveni și un factor de dezvoltare economică, socială și turistică în zonă.”

În urma acestei prezentări cuprinzătoare a urmat vizita propriu-zisă la Acumularea permanentă Mihoiești unde ministrul Ioan Deneș împreună cu ceilalți participanți la eveniment au avut ocazia să viziteze elementele componente ale  acumulării în funcțiune, fiind urmată de vizita la digul de la Joldășești.

Text și foto: Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE