Home / Invatamant / Tabăra de vară ,,Lumină, tradiție, credință”, sub auspicile anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam

Tabăra de vară ,,Lumină, tradiție, credință”, sub auspicile anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam

Distribuie

Tabăra de vară ,,Lumină, tradiție, credință” își derulează în perioada 30 iulie – 3 august  2018 cea de a X-a ediție intitulată ,,Odoare scumpe, din suflete curate”, ediție care  marcheză şi anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam. Este un proiect  al Școlii Gimnaziale ,,Alexandru Ceușianu” din Reghin, coordonat de prof. Stela Iacob, prof. Daniela Friciu, prof. Ana-Maria Chiorean, prof. Feldrihan Simona  şi insp. pr. prof. dr. Claudiu-Dorin Chiorean, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Voivodeni Gliga, pr. paroh Sandu Iustin Iacob şi cu Protopopiatul Ortodox Reghin.  Pentru a găzdui această ediție, Colegiul Silvic Gurghiu  și-a redeschis porţile și în acest an.

Având un caracter inovator, proiectul urmărește cultivarea valorilor spirituale și morale, formarea competențelor sociale și vocaționale, ca strategie pentru dezvoltarea durabilă a societății, orientarea elevilor nu numai spre valorile științifice, ci și spre cele morale și sociale ale umanității, dezvoltarea spiritului civic, de întrajutorare și generozitate, dezvoltarea personalității copiilor, cu accent pe toleranță, acceptarea diversității, disciplina muncii și a vieții, cinstea, generozitatea, cultivarea valorilor referitoare la iubirea de Dumnezeu, de neam, de țară, de cultură și tradiție națională.

Acest proiect reuneşte aproximativ 50 de elevi, beneficiari direcţi ai proiectului, majoritatea elevi ai şcolii organizatoare, câţiva membri voluntari ai cercului de religie ,,Rază de lumină”, elevi ai liceelor tehnologice  “Petru Maior” şi “Lucian Blaga” din Reghin, precum şi elevi ai școlilor partenere în proiect: Şc. Gimn. ,,Augustin Maior” Reghin, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr.3 Reghin, Şc. Gimn. Solovăstru, Colegiul Silvic Gurghiu, Şc. Gimn. „Dănilă Stuparu” Ruşii Munţi, Șc. Gimn. Răstolița, Şc. Gimn. ,,Florenţa Albu” Vîlcelele, (jud.CL), Şc. Gimn. ,,Sfântul Ilie” Topliţa (jud. HR.), Şc. Gimn.  Strejnicu (jud. PH), Şc. Gimn. Golăieşti (jud. IS), Şc. Gimn. ,,Paul Tanco” Monor (jud. BN), Șc. Gimn. Nr. 51 București, Șc. Gimn. Singidava Cugir (jud. Alba). Elevii de diferite vârste, începând cu cei de la ciclul primar până la anul IV de liceu, sunt coordonaţi de cadre didactice şi personal specializat în educarea şi îngrijirea copiilor.

Activităţile taberei se desfăşoară în cadrul a cinci ateliere, coordonate de 15 îndrumători. Primul atelier ,,Icoana, suflet de copil” –  pictură pe sticlă-, este coordonat de prof. Stela Iacob şi prof. Daniela Friciu  (Şc.Gimn. ,,Al. Ceuşianu”), prof. Ana-Maria Chiorean (Colegiul Silvic Gurghiu), prof. Monica Dan, prof. Alina-Carmen Puşcaş (CSEI Nr.3 Reghin), prof. Feldrihan Simona (Şc. Gimn. „Dănilă Stuparu” Ruşii Munţi), artistul plastic Marcel Naste (Casa de Cultură ,,E. Nicoară” Reghin) .

Al doilea atelier, numit ,,Artă și îndemânare”- abilități practice-, este coordonat de prof. Alina Moldoveanu (Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.4 Reghin) și prof. Kellner Codruţa (Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 5 Reghin).

Atelierul ,,Domnului să Îi cântăm”, -lauda  prin cântare  a Maicii Domnului și a sfinţilor-, este coordonat de prof. Violeta Petrișor și prof. Florentina Batori (Şc. Gimn. Solovăstru).

Atelierul  “Şezătoare literară” este coordonat de prof. Alina Mircea și prof. Gabriela Chiorean (Şc. Gimn. Solovăstru), iar cel de-al cincilea atelier ,,Exploratorii” – iubitorii naturii-, este coordonat de către toţi îndrumătorii, în programul de după-amiază.

O activitate interesantă și deosebit de utilă pentru participanții la tabără a fost ,,Sanitarii pricepuți”, activitate coordonată de prof. Sălăgean Mariana (Șc. Gimn. ,,Al. Ceușianu”), prof. Cota Camelia (Colegiul Silvic Gurghiu) și cu implicarea voluntară a studentei la UMF Tg. Mureș – Denisa Andreea Gliga.

În cea de-a treia zi a taberei, copiii au avut o întâlnire cu reprezentanți de la Agenția împotriva Traficului de Persoane, Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog, Organizația ,,Salvați Copiii”, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Gruparea Mobilă de Jandarmi, IPJ Mureș prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității. Tema dezbătută a vizat prevenirea victimizării minorilor și a delicvenței juvenile. Astfel, copiii au aflat lucruri importante despre siguranța pe internet, ce trebuie să facem ca să navigăm în siguranță pe internet, cum ne afectează viața alcoolul și țigările, cum ne protejăm de furturi și siguranța rutieră.

În cursul zilei de astăzi  copiii au fost în plimbare în Parcul Dendrologic Gurghiu și au admirat multitudinea de arbori existenți aici ( peste 350 de specii rare, dintre care peste 100 sunt arbori exotici) și lebedele de pe lac. Acest parc este bine întreținut, în special pentru că are o funcție educațională încă din anul 1893, datorită colegiului de specialitate de aici. Domnul prof. Gergely Mihai ne-a însoțit în plimbarea noastră și a răspuns la întrebările copiilor prezenți în tabără din diferite colțuri ale țării.

Prof. Stela Iacob, prof. Daniela Friciu, director prof. Denes Iozsef, prof. Alina Moldoveanu

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.