Angajații MTS, în grevă generală. Decizie importantă pentru salariaţi Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 315 Vizualizări

Angajații MTS, în grevă generală. Decizie importantă pentru salariaţi

În urma consultărilor cu reprezentanţii filialelor din toată ţara, Sindicatul Naţional Sport şi Tineret a decis ca miercuri, 8 august, angajaţii din sistem să intre în grevă generală. Greva va dura până la soluţionarea problemelor legate de inechităţile salariale comparativ cu restul bugetarilor.

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) susţine că protestează în numele a Conform conducerii SNST, 70% din personal, indiferent de vechime, studii, funcţie, este plătit cu 1.300 lei net pe lună, corespunzând salariului minim brut pe economie. Deci, asistent, chinetoterapeut, psiholog, maseur, șofer, recepționer, cameriste, toți sunt plătiți la același salariu. Nu se acordă gradația de vechime, sunt plătiți la fel și angajații de un an și cei cu 35 de ani, nu se mai acordă, de la începutul anului, sporul de 25% pentru antrenorii care au sportive la loturi, nimenui nu mai e interesat să obțină performanță.

Ieri, de la ora 15.00, a fost programată prima rundă de negocieri pentru noul contract colectiv de muncă pentru angajații Ministerul Tineretului şi Sportului. La ora la care a fost intervievat, preşedintele Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, Andy Nagy, nu știe cu cine se va negocia, și cât de reprezentativi vor fi cei din minister: ”Sutem invitați astăzi (miercuri, 8 august – n.r.) la ora 15.00 la negocieri cu Ministerul Tineretului și Sportului. Dar nu știm în ce măsură vor avea mandat, în ce măsură vor putea semna și să se pronunțe în vreun fel, având în vedere că doamna ministru este în concediu, a ales ca astăzi (miercuri, 8 august – n.r.) să plece din localitate, nu o interesează protestul nostru. Nu știm cine o consiliază, cum poți să faci lucrul acesta, măcar să te prefaci că bifezi o întâlnire, iar lucrul ăsta efectiv parcă provoacă, parcă ne incită la proteste mai mari”, a conchis, revoltat liderul sindicatului național MTS.

Taberele funcționează non-stop

Dacă în general sportivii și antrenorii sunt acum în vacanță, taberele de copii sunt însă pline, iar angajații nu pot intra în grevă. Acolo la tabere, atrage atenția Andy Nagy, în medie patru angajați deservesc în această perioadă între 50 și 100 de copii, fac pe portarii, bucătarii și pe femeile de serviciu. Situația este confirmată și în județul Mureș unde în trei tabere sunt cazați aproape 150 de copii și adulți veniți din mai multe locuri din țară, a explicat liderul de sindicat de la Serviciul de tabere din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș, Barabas Robert.

”La tabăra Sovata II sunt 48 de copii din Constanța, iar în Sovata I e o serie de tabără pentru persoane cu handicap, cu 40 de persoane, iar Baza turistică Mureșul din Târgu-Mureș se desfășoară o tabără națională de pictură, unde avem 60 de copii din județ și din țară. În această perioadă administratorii trebuie să lucreze pentru că trebuie asigurată continuitatea, pentru că serile de tabără merg non stop. Nu am angajați nici paznic, doar sezonier este angajată câte o femeie de serviciu”, s-a plâns Barabas, care însă a asigurat că nu se pune problema ca aceste tabere să nu funcționeze.

În MTS, se angajează un om doar dacă pleacă doi

Pe de altă parte, sindicaliștii din MTS susțin că la cei peste 3.500 de salariaţi din sistem, respectiv cluburi sportive, direcții județene de tineret și sport, case de cultură ale studenților și complexe naționale sportive există un deficit de personal de circa 40 la sută la nivel național.

Liderul de sindicat de la Clubul Mureșul, Dan Gheborean, argumentează că ar exista un principiu obscur la nivelul ministerului, potrivit căruia la doi oameni plecați din sistem se angajează doar unul: ”Noi, de exemplu avem post de contabil șef cu studii superioare, persoana titulară pe funcție a decedat și nu am primit aprobare de organizare a concursului de încadrare pe acest post pentru că cică se respect o regulă de <doi plecați din sistem, la unul angajat>”, a declarat Gheborean, care spune că personal nu are cunoștință să existe o prevedere legislativă sau vreun ordin intern în acest sens.

Amintim că în luna martie angajații din MTS au intrat într-o grevă de tip japonez, apoi în 24 iulie timp de 2 ore au fost în grevă de avertisment, însoțită la București de un miting cu depunerea la Minister și Guvern a unei note cu revendicări. Însă niciodată ministrul Ioana Bran nu a stat de vorbă cu acești oameni, drept care, potrivit legii și respectând toți pașii procedurali, de miercuri, 8 august, se află în grevă generală pe termen nelimitat.

Salariile angajaţilor din MTS vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019

Potrivit unui comunicat al MTS publicat de Mediafax, în contextul protestelor declanşate de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, ministrul Ioana Bran a solicitat Curţii de Conturi un audit cu privire la aplicarea Legii salarizării personalului în minister şi în direcţiile subordonate din teritoriu pentru a verifica modalitatea de aplicare a legii cadru privind salarizarea personalului.

„Salariile angajaţilor din minister vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019, conform Legii-cadru 153/2017. Creşterile salariale vor continua, astfel încât, până în anul 2022, vor fi eliminate inechităţile. Tot de la 1 ianuarie 2019, vor putea fi acordate sporurile pentru condiţii vătămătoare, aşa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017. În ceea ce priveşte orele suplimentare sau munca în zilele nelucrătoare, legislaţia în vigoare nu prevede plata suplimentară a acestora, ci doar recuperarea lor. (…) În legătură cu problemele de încadrare în grila salarială a angajaţilor, MTS nu poate face reîncadrări la nivelul instituţiilor subordonate, neavând temeiul legal pentru aceasta. MTS nu are competenţe de a modifica legile în vigoare”, se arată într-un comunicat al MTS.

În comunicat se mai arată că activitatea sportivă nu va fi afectată de rectificarea bugetară, care vizează în mare parte capitolele cheltuieli de capital şi bunuri şi servicii şi se precizează că angajaţii federaţiior nu pot fi în conflict de muncă cu MTS pentru că federaţiile sunt entităţi de drept privat, iar angajaţii nu sunt salariaţi ai ministerului. Nu în ultimul rând MTS subliniază că activitatea sportivă a loturilor naţionale, nu este afectată.

V. OANCEA

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE