Home / Administratie / Legi noi mai stricte vor taxa rău-platnicii la întreținere

Legi noi mai stricte vor taxa rău-platnicii la întreținere

Distribuie

La sfârșitul lunii viitoare vor intra în vigoare legi mai stricte care le vor oferi asociațiilor de proprietari mai multe opțiuni pentru a obține banii de la rău-platnici, anunță capital.ro.

Conform site-ului, multe dintre reclamaţiile depuse la asociaţiile de proprietari se referă la reamenajarea apartamentului, însoţită de spargerea necontrolată a pereţilor, însă preşedinţii şi administratorii nu dispun în prezent de o legislaţie clară pentru a face verificări în imobile. Lucrurile se vor schimba luna viitoare când intră în vigoare noua lege privind asociaţiile de proprietari publicată recent în „Monitorul Oficial”.

Prin această lege, proprietarul va fi obligat să permită accesul în locuinţă pentru inspecţie, reparaţie sau înlocuirea unui element din proprietatea comună. Asociaţia îl va înştiinţa cu un preaviz motivat de cinci zile, iar în cazuri de urgenţă termenul este de 24 de ore. Fiecare refuz al accesului administratorului sau al unei persoane calificate în lucrări de construcţii riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei.

Răspunderea se va întinde însă și civil şi penal, după caz, pentru toate prejudicile aduse vecinilor. Potrivit noilor prevederi, dacă apare însă o pagubă în urma efectuării lucrărilor în apartament, proprietarul va fi despăgubit de asociaţie prin fondul de reparaţii. cea mai importantă schimbare îi vizează însă pe cei care nu îşi plătesc întreţinerea la timp.

O prevedere care va afecta foarte mulți rău-platnici, stipulează că restanţele mai vechi de trei luni şi care depăşesc valoarea salariului de bază minim brut vor fi înscrise în cartea funciară a apartamentului, iar asociaţia va putea pune o ipotecă pe imobil. Proprietarul va avea dreptul de a vinde locuinţa doar după achitarea integrală a datoriilor.

Câteva sute de rău-platnici din Mureș vor fi afectați

Pentru a clarifica situația, am pus câteva întrebări președintelui Ligii Asociațiilor de Proprietari Târgu-Mureş, Dumitru Rus.

Reporter: Ce înseamnă pentru județul Mureș această ipotecă pe apartament pentru o întârziere de plată de 3 luni (sau care depășesc un salariu de bază minim brut) la întreținere? Aproximativ câte apartamente ar putea fi afectate de această lege la ora actuală?

Dumitru Rus: Nu avem o statistică privind restențierii. Ca estimare, ar putea fi câteva sute.

Reporter: Considerați că este o soluție bună la problema neplăților?

Dumitru Rus: Da, este o pârghie legală la îndemâna asociațiilor de proprietari pentru recuperarea debitelor și reducerea numărului de „rău platnici”. În plus, asociația are la îndemână și instituția ipotecii asupra apartamentelor sau privilegiul asupra bunurilor mobile din apartamente. Până la urmă, sunt pârghii, care pot fi folosite de asociațiile de proprietari, iar orice serviciu de care beneficiezi, trebuie plătit! Cei care nu vor să înțeleagă acest lucru, cu consecințe și asupra celor care își plătesc ritmic costul serviciilor, trebuie „executați”. Sunt reglementări care își vor dovedi utilitatea.

Reporter: Cei care nu vor permite accesul în locuință pentru inspectie sau înlocuirea unui element din proprietate comună riscă amenzi între 500 și 3000 de lei. Aici ramane la latitudinea fiecărei asociații de proprietari când și cum va lua aceste măsuri?

Dumitru Rus: Asociația de proprietari poate să semnaleze sau nu astfel de situații organelor competente. Demersuri în acest sens pot face și de proprietarii afectați sau care ar putea fi afectați. Competențe în sancționarea unor astfel de atitudini au împuterniciții primarului sau poliția locală, după caz.

Pe lângă prevederile care vor intra în vigoare luna viitoare, în luna iulie a fost deja promulgată Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, care abrogă Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.

Propunerea legislativă a întrunit un consens larg, fiind adoptată cu 273 de voturi, 2 „împotrivă” şi 4 abţineri, proiectul care prevede, printre altele, că asociaţiile de proprietari, proprietarii construcţiilor încadrate în clasele de risc seismic şi/sau afectate de seisme sunt obligaţi să ia măsurile prevăzute de lege pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor.

Mai multe obligații pentru proprietari

Potrivit președintelui Ligii Asociațiilor de Proprietari Târgu-Mureş, actul normativ instituie și măsuri de eficientizare a activității de administrrare a locuinţelor, fie că sunt imobile colective tip bloc sau locuinţe situate în curţi comune sau ansambluri rezidenţiale. Este reglementată o mai bună structurare a organelor de conducere ale asociaţiilor de proprietari și clarifică mai bine responsabilităţile şi incompatibilităţile dintre membrii structurilor de conducere din cadrul asociaţiilor de proprietari, se instituie regulamentul condominiului în care să se înscrie regulile de comportament şi de folosire a proprietăţii și nu în ultimul rând, se clarifică şi este vizată eficientizarea relaţiei dintre autorităţile publice şi asociaţiile de proprietari. Legea instituie și reguli explicite privind convocarea și organizarea adunării generale, procedurile instituite fiind mai complicate și  presupun și resurse suplimentare.

Conform comunicatului de presă, proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea şi modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalaţiilor şi dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creşterii performanţei energetice, precum şi reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condiţiile menţinerii aspectului armonios şi unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervenţiilor.

În cazul condominiilor de tipul imobilelor colective multietajate, modificarea aspectului faţadei se face numai în mod unitar pe întreg condominiul, indiferent de numărul asociaţiilor de proprietari constituite pe scări sau tronsoane, în baza unei documentaţii tehnice elaborate în condiţiile legii, de către arhitecţi cu drept de semnătură şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, reabilitarea termică pentru creşterea performanţei energetice a clădirilor şi reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei acestora pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.

Proprietatea individuală poate fi modificată

Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcţii de către autoritatea administraţiei publice competente, fără a pune în pericol integritatea structurală a condominiului, rezistenţa mecanică, stabilitatea şi siguranţa clădirii sau ale altor proprietăți individuale, precum şi buna funcţionare a instalaţiilor aferente acestora.

Capitolul cu reglementări privind contravențiile ce vizează activitatea asociațiilor de proprietari a fost mult dezvoltat, iar cuantumul amenzilor contravenționale a crescut semnificativ.

„În opinia noastră, multe dintre propunerile făcute de structurile asociative nu au fost luate în considerare și s-a adoptat un proiect de lege extrem de dificil pentru asociațiile de proprietari, dar, evident că trebuie să ne însușim și să implementăm noile reglementări. Ca o apreciere generală, raportată la reglementările anterioare, considerăm că noul cadru legal va avea un impact pozitiv semnificativ având în vederea că filozofia acestuia este axată pe condominiu, pe îmbunătățirea și eficientizarea demersurilor ce vizează administrarea condominiului și exploatarea acestuia în condiții de siguranță. Nu în ultimul rând, este sporită responsabilitatea structurilor de conducere ale organizațiilor și administratorilor care își asumă activități de administrare a condominiilor. ” a precizat ing. Dumitru Rus.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Pactul pentru Tineri ajunge la Târgu Mureș

Distribuie Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) organizează joi, 28 martie 2024, la Liceul Teoretic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.