Home / Slider / Amenzi pentru hărțuire: Ce comportamente se vor putea sancționa cu până la 10.000 de lei

Amenzi pentru hărțuire: Ce comportamente se vor putea sancționa cu până la 10.000 de lei

Distribuie

Din 9 august a intrat în vigoare o amendă contravențională pentru orice faptă de hărțuire, comisă în public sau în privat, care va permite pedepsirea mai rapidă a hărțuitorilor. Amenda, care va putea ajunge până la 10.000 de lei, se va aplica însă numai acelor fapte care au, în primul rând, legătură cu sexul persoanei. Cât despre hărțuirea psihologică, ea va putea fi amendată numai atunci când vorbim de fapte care se repetă și care afectează demnitatea ori integritatea fizică ori psihică a unei persoane

Amenda contravențională pentru faptele de hărțuire în public sau în privat, intrată oficial în legislație începând de mâine, prin Legea nr. 232/2018 pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, este un pas înainte pentru sancționarea mai rapidă a hărțuitorilor, dar nu toată lumea a văzut-o în acest fel.

Unii dintre cei care au aflat de această amendă s-au grăbit să creadă că orice vorbă ofensatoare, orice mesaj scris pe un tricou sau orice comportament din stradă sau dintr-un spațiu privat va putea fi considerat hărțuire, pe Legea privind egalitatea între femei și bărbați, putând fi serios amendat (amenzile stabilite sunt între 3.000 și 10.000 de lei).

Mai exact, au catalogat-o ca pe un posibil instrument de represiune, ceea ce nu este, de fapt. Ca fapt divers, în această perioadă se fac demersuri pentru pedepsirea mai rapidă a hărțuitorilor (îndeosebi cei care vizează femeile) în mai multe state europene, precum Franța, de exemplu. Până acum, în țara noastră, victimele faptelor de hărțuire nu au fost deloc încurajate să aducă în fața justiției astfel de fapte – un dosar penal pare disproporționat pentru o faptă de hărțuire, de multe ori, dar o amendă contravențională se aplică pe loc de către organele de ordine.

În drept, hărțuirea se referă la acele fapte care au legătură cu sexul unei persoane, iar nu cu convingerile sale religioase, politice, etnia, statutul social ș.a.m.d.

În Legea nr. 202/2002 găsim definiția hărțuirii și nu ne uităm în alte documente după ea: „prin hărțuire se înțelege situația în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității persoanei în cauză și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”.

Vor fi amendate acele comportamente care umilesc o persoană, care jignesc sau creează o intimidare unei persoane, pornind de la sexul persoanei respective.

Amenda între 3.000 și 10.000 de lei se va putea aplica și hărțuirilor sexuale ori psihologice. În plus, vor fi sancționate și faptele dintr-un mediu privat, nu doar hărțuirile stradale, dintr-un restaurant, discotecă sau alt spațiu unde are acces publicul.

Prin hărțuire sexuală se înțelege un comportament nedorit cu conotație sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității unei persoane și, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor, potrivit Legii nr. 202/2002.

Mai departe, hărțuirea psihologică se referă la „orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic și implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenționate și care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane (care nu poate fi decât o persoană fizică – n.r.)”, potrivit aceluiași act normativ.

(www.avocatnet.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.