Regiunea Centru – o prioritate de dezvoltare pentru România Business
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 267 Vizualizări

Regiunea Centru – o prioritate de dezvoltare pentru România

În luna septembrie, în perioada 14-27 septembrie, asociația Exino va pregăti ultima grupă de persoane care vor să participe la programul „Vreau să fiu antreprenor!”, primind șansa de a obține 40.000 euro finanțare de la Uniunea Europeană pentru un business nou-înființat.

Obiectivul general al proiectului este susținerea dezvoltării unui ecosistem competitiv de afaceri, centrat pe antreprenoriat, inovare și creativitate, care să pună accent pe încredere, eficiență și excelență prin înființarea, demararea funcționării și susținerea dezvoltării sustenabile a 90 de noi întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din Regiunea de Dezvoltare Centru care vor crea valoare adăugată prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru un număr de 408 persoane, cu vârsta de peste 18 ani, care doresc să demareze o activitate non-agricolă în zona urbană, subvenționarea planurilor de afaceri ale acestora cu până la 40.000 euro și prin crearea a minimum 180 de noi locuri de muncă (cel puțin două locuri de muncă pe proiect) în acord cu sectoarele identificate ca fiind competitive în Strategia Națională pentru competitivitate 2014-2020.

90 de câștigători, 408 de antreprenori pregătiți

Până acum au fost 6 grupe în județul Mureș care au trecut cu brio de aceste cursuri și care acum au competențe dobândite de antreprenoriat. Cursurile în sine durează două săptămâni (40 ore) timp în care se discută atât despre metodologia proiectului în sine, cât și despre informațiile cruciale de care are nevoie un antreprenor, de la cum se înființează o firmă la cum organizăm corect un plan de afaceri pentru următorii 5-10 ani.

Proiectul își propune trei direcții majore de acțiune ce au ca și scop final creșterea gradului de ocupare prin dezvoltarea de activități pe cont propriu. În acest sens, cele trei direcții majore de acțiune propuse spre finanțare au în vedere în primul rând îmbunătățirea competențelor antreprenoriale pentru un număr de 408 persoane (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă), persoane cu vârsta de peste 18 ani, ce intenționează să înființeze o afacere non-agricolă în zona urbană, în vederea elaborării planului de afaceri aferent concursului organizat prin proiect, acesta desfășurându-se în cele 40 de ore de la început, cât și prin stagiu de practică în cadrul unor întreprinderi existente, funcționale, a cărei activitate economică face parte din aceeași grupă CAEN cu cea aferentă planului de afaceri selectat. Aceasta este deja etapa aferentă câștigării planului de afaceri, când cei 90 de câștigători vor putea să își aprofundeze studiile în domeniu. În al doilea rând, se caută asigurarea unui program complet de consiliere/consultanță/mentorat în vederea înființării și demarării întreprinderilor noi, care va avea loc de asemenea pentru câștigători. Nu în ultimul rând, sprijinirea unui număr de 90 de antreprenori prin acordarea de subvenții în vederea dezvoltării unei afaceri, subvenții în cuantum de maximum 40.000 euro calculat la cursul Info euro aferent lunii august 2016.

„Proiectul Vreau sa fiu antreprenor! derulat de Asociatia Exino mi-a oferit ocazia de a fundamenta cunoștințele acumulate de-a lungul anilor de studii in domeniul antreprenoriatului. Trainerii cu experiență au reușit să explice pe înțelesul tuturor cursanților procesul de creare a unui plan de afaceri și elementele esențiale în participarea la un concurs de obținere a unei finanțări nerambursabile pe care o oferă proiectul dat. Colegii mei ar fi de acord cu faptul că suntem bine pregătiți pentru toate sarcinile pe care le vom întâlni în acest proiect.” ne-a transmis Mihai Timuș, cursant și absolvent al masterului de Managementul Afacerilor de la Universitatea Petru-Maior.

Contribuie la dezvoltarea economică a propriului județ

Proiectul își propune să genereze un efect pozitiv pe termen lung ca urmare a dezvoltării competențelor antreprenoriale, atât prin formarea celor 408 membri ai grupului țintă, cât și prin înființarea și demararea funcționării celor 90 de afaceri noi dezvoltatea în Regiunea de Dezvoltare Centru. Cu cât ne înscriem mai mulți din Mureș, cu atât cresc șansele de dezvoltare a județului în care locuim. Cele 408 de persoane formate în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale vor avea oportunitatea și competențele certificate de a demara activități economice pe cont propriu putând contribui la dezvoltarea economică durabilă a regiunii Centru. Cele 90 de afaceri demarate vor asigura noi locuri de muncă, contribuind la dezideratul Strategiei Naționale de Ocupare a Forței de Muncă 2014-2020, de creștere a gradului de ocupare. Cele 90 de subvenții vor fi acordate în vederea dezvoltării sectoarelor identificate ca fiind competitive în Strategia Națională pentru Competitivitate 2014-2020, și anume: turism și ecoturism, textile și pielărie, lemn și mobilă, industrii creative, industria auto și componente, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, sănătare și produse farmaceutice, energie și management de mediu, bioeconomie, biofarmaceutică și biotehnologii, procesarea alimentelor și băuturilor. În selectarea domeniilor de activitate a noilor afaceri se vor avea în vedere respectarea prevederilor art. 5 din aliniatul 2 din Schema de ajutor de minimis România Start Up Plus.

Au mai rămas doar câteva locuri pentru această grupă, iar dacă doriți să participați, trimiteți cât mai repede documentele cerute pe site-ul www.exino.ro la adresa de e-mail proiect106972@exino.ro. Tot aici veți putea găsi mai multe răspunsuri la întrebările pe care le aveți legate de acest proiect.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE