Dăruiește viață copiilor cu cancer, un proiect ambițios marca Bursa de Fericire Sanatate
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1405 Vizualizări

Dăruiește viață copiilor cu cancer, un proiect ambițios marca Bursa de Fericire

Cei de la ONG-ul Bursa de Fericire au dat startul acum câțiva ani la cel mai ambițios proiect de până acum: să strângă 12 milioane de euro pentru construirea spitalului Dăruiește Viață, primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică în România. Acest spital vrea să conțină un compartiment de oncologie cu 97 de paturi, un compartiment de radioterapie, săli pentru activități educaționale și recreere, dar și paturi pentru părinți în saloanele unde sunt internați și copiii pentru a putea fi alături de ei. La noi în țară, mai mult din cauza condițiilor din spitale, rata mortalității la copiii cu cancer este foarte crescută. Asociația, cu ajutorul voluntarilor, își dorește să sprijine toți pacienții care le solicită ajutor pentru a obține dreptul la tratament în țară sau în străinătate, a doua opinie medicală etc.

În cadrul festivalulului AWAKE am avut ocazia să stăm puțin de vorbă cu unul dintre oamenii aflați în spatele acestui proiect, de fapt chiar managerul de proiect și anume Mihaela Pintilie.

Reporter: Spuneți-ne mai multe despre acest proiect, cum a pornit și care sunt țelurile voastre.

Mihaela Pintilie: Noi facem un spital de oncologie pediatrică la Marie Curie, suntem deja în stadiu de fundație. Am strâns deja 8 milioane de euro, dar mai avem de strâns ca să ajungem la 12 milioane pentru că inițial proiectul era doar de 3 etaje, dar între timp vrem să aibă și bloc operator și atunci fondurile trebuie să fie mai mari pentru că necesitatea este enormă pentru așa ceva. În momentul de față de ce ne-am gândit să facem spital la Marie Curie? Pentru că mamele cu copiii nu aveau toalete de exemplu. Mergeau 30 de copii cu 30 de mame la aceeași toaletă. De asemenea nu exista un circuit pentru medicamente separat de cel de mâncare, iar spațiul era cu totul impropriu. De asta am pornit acest proiect în 2015, în decembrie. Între timp suma strânsă a ajuns la 8 milioane de euro pentru a le crea condiții decente. În România 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, în străinătate raportul este de 1 din 8. Putem să ajungem și noi la raportul de afară, iar asta se poate face doar evitând infecțiile nozocromiale.

Mihaela Pintilie, foto: AWAKE

Doar din mesaje s-au strâns deja 2 milioane de euro

Reporter: De ce vă aflați acum la festival?

MP: Aici la festival vindem cărămizi, pe care le poți personaliza cu desenele tale și printr-o donație poți să pui cărămida la noi în „zid” ca simbol al contribuției tale. De asemenea poți să aduci un mesaj pentru viitor, un mesaj care va fi pus într-o capsulă a viitorului pe care îl punem la temelia spitalului de oncologie într-o ceremonie pe care o vom face probabil în septembrie. Deja avem de la donatorii noștri peste 1.600 de mesaje, unele extrem de emoționante, adică de la persoane care s-au confruntat direct cu această boală, sau care au avut copii care au trecut prin așa ceva, efectiv oamenii înțeleg că dacă statul nu face aceste lucruri, noi societatea civilă nu trebuie să rămânem indiferenți, trebuie să contribuim și doar împreună putem să schimbăm ceva. Din SMS-uri de exemplu s-au strâns deja 2 milioane de euro începând din decembrie 2015. Acest lucru a fost posibil doar prin implicarea societății civile: 150.000 oameni au considerat că depinde și de ei.

Reporter: De unde au mai venit bani în afară de societatea civilă?

MP: Au venit mulți bani și de la companii. De la companii în decembrie am strâns 4 milioane de euro pentru că există facilitatea fiscală prin care companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit. Cu toate acestea și societatea civilă s-a implicat și asta contează foarte mult.

Reporter: Care este limita de strâns fonduri, când plănuiți să începeți construcția?

MP: Noi ne-am apucat deja, acum suntem în stadiu de fundație. Noi sperăm să fie gata cândva la sfârșitul lui 2019. Pe parcurs te mai confrunți cu diferite lucruri, de exemplu nu exista o hartă topografică și a fost găsite două depozite de păcură care au trebuit dezafectate și la un moment dat ți se pare că nu mai știi ce să cauți pentru că pot fi cabluri și multe altele care pot afecta actualul spital.

„Zidul de cărămizi”

Reporter: Cum se mai pot face donații după festival?

MP: Donații se pot face prin SMS la 8864 cu mesajul SPITAL cu 4 euro până dai mesaj cu STOP SPITAL pentru că donația este recurentă. Se pot dona și 2 euro la 8844 cu același mesaj.

Pentru mai multe detalii puteți intra oricând pe www.bursadefericire.ro unde puteți afla mai multe despre proiect, ține legătura cu organizatorii și dona din impozitul pe profit al companiei. Tot acolo puteți și investi, iar odată cu investiția primiți un cadou drăguț din partea asociației. O faptă bună nu trece niciodată neobservată, iar salvarea vieților copiilor ar trebui să fie una dintre prioritățile principale ale fiecăruia dintre noi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE