Marea Unire, pe înțelesul nevăzătorilor, la SIMFEST Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 158 Vizualizări

Marea Unire, pe înțelesul nevăzătorilor, la SIMFEST

Cu ajutorul oricărei aplicații QR Code Scan, nevăzătorii pot cunoaște istoria României prin intermediul unui proiect realizat de Asociația pentru Dezvoltare Urbană și Centrul de Consultanță Istorică. Cei interesați au putut afla mai multe detalii la vernisajul expoziției multimedia „Marea Unire pe înțelesul persoanelor cu deficiențe de vedere” în prima zi de SIMFEST, unde au fost expuse 50 din cele 200 de imagini finalizate. Proiectul final își propune 500 de imagini.

Dorin Moldoveanu, co-fondator al Asociației pentru Dezvoltare Urbană și project manager Imagini Tactile, a povestit despre cum s-a născut ideea unei astfel de expoziții.
„Noi lucrăm cu nevăzători de șapte ani. Am început în 2011, am făcut mai multe expoziții tactile cu tablouri și ne-am dat seama că e foarte greu să ai explicațiile în braille, fiindcă sunt greu de parcurs. Am observat din ce în cel mai des nevăzători care folosesc telefoane mobile smartphone, pentru că este deja accesibilizat și transformă textul în audio. Practic, ei pot asculta aceste descrieri”, a declarat Dorin Moldoveanu.

În România există în momentul de față peste 100 000 de nevăzători

Cei care folosesc aplicația pentru telefon trebuie să scaneze codurile QR de pe planșele expuse sau cele care se găsesc pe www.imaginitactile.ro și astfel aud informațiile dorite. Întrebat de importanța poiectului, Dumitru Lăcătușu, istoric la Centrul de Cercetare Istorică, spune că reacțiile din partea nevăzătorilor care au vizitat expoziția sunt pozitive.

„Ideea mi s-a părut extraordinar de interesantă, fiind vorba de o categorie defavorizată care are un acces limitat la informații corecte și documentate despre istoria României din ultima sută de ani. Am considerat că noi avem expertiza necesară, suntem profesioniști și putem oferi unei categorii defavorizate o informare corectă despre istoria noastră din ultima sută de ani” a conchis istoricul.

„În urma expoziției anterioare, când aveam peisaje, tablouri din arta contemporană românească, a fost un băiat care a venit la mine și mi-a zis că în sfârșit a înțeles cum arată linia orizontului” a adăugat Dorin Moldoveanu.

În prezent, cei de la Imagini Tactile lucrează la o aplicație de scanare care va fi finalizată anul viitor și care va putea fi accesată gratuit, dar și la implementarea unor cataloage pe diferite domenii și vârste.

Expoziția este deschisă pe tot parcursul săptămânii, în pavilionul de sticlă din Cetatea Medievală din Tîrgu Mureș.

Iulia BOCSKAI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE