Home / Cultură / Invitație la vernisajul lucrărilor „Metamorfoze – Artă stradală în Târgu Mureș”
Proiectul este o premieră pentru Târgu Mureș

Invitație la vernisajul lucrărilor „Metamorfoze – Artă stradală în Târgu Mureș”

Distribuie

În această vară, pe lângă pregătirea premierelor pentru stagiunea 2018-2019, echipa Teatru 3G a fost implicată în realizarea unui proiect dedicat artei stradale în Târgu Mureș. „Metamorfoze – Artă stradală în Târgu Mureș” este un proiect menit să aducă arta contemporană în cotidianul urban, fiind în același timp un demers pentru îmbunătățirea aspectului orașului nostru, dar și pentru promovarea artelor vizuale în rândul unui public larg. Conform unui comunicat emis de către Teatru 3G, lucrările vor fi vernisate joi, 30 august, de la ora 10.00, începând din Piața Teatrului, unde este amplasată banca mozaicată.

Pictura Murală este în cartierul Unirii, la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” (intersecția străzilor Decebal și Voinicenilor), iar sculpturile realizate din materiale reciclabile sunt amplasate în diferite zone din oraș, astfel: Antilopa – Parcul Diamant, Bizonul – Parcul din Piața Republicii, Foca – parcul de la intersecția străzilor Voinicenilor și Agricultorilor, Pelicanul – bulevardul 1848, în zona bisericii ortodoxe, Râsul – parcul de la intersecția străzilor Hunedoara și Gheorghe Doja.

Considerăm importantă mai ales latura educativă a proiectului nostru, deoarece în ultimii ani în Târgu Mureș au loc constant evenimente remarcabile – expoziții de artă contemporană vizuală la Camera K’ARTE, la B5 Studio, în cadrul evenimentelor Szféra și la Galeriile UAP, dar publicul târgumureșean nu este familiarizat suficient cu artele vizuale contemporane pentru a se bucura pe deplin de oferta culturală oferită, mai ales de prietenii noștrii de la K’ARTE și grupul artistic Monotremu și Minitremu. Amplasând lucrările în spații publice din diferite zone ale orașului, acestea vor putea fi văzute de majoritatea locuitorilor. De asemenea, încercăm să ajungem la cât mai mulți oameni și în mediul online prin intermediul platformelor de socializare cu ajutorul materialelor video realizate pentru proiectul „Metamorfoze – Artă stradală în Târgu Mureș” de compania Reea.

În plus, lucrările realizate de Sorina Mihalache din material reciclabil ne vor atrage atenția și asupra problemelor de mediu, în special în ceea ce privește conștientizarea importanței colectării selective a deșeurilor și, mai ales, reciclarea/reutilizarea materialelor sau obiectelor colectate.

Artiștii implicați în proiect sunt Iulian Moldovan (banca mozaicată), Andrei Atomei și Ruxandra Spătaru (pictura murală) și Sorina Mihalache (sculpturi).

Iulian Moldovan

Iulian Moldovan este un artist contemporan din Târnăveni. A absolvit Liceul de Arte din Târgu Mureș, apoi a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, unde a facut și masterul, tema lucrării de master fiind „Mozaicul în arta urbană”.

În cadrul proiectului „Metamorfoze – Artă stradală în Târgu Mureș” Iulian Moldovan a realizat banca mozaicată, amplasată în Piața Teatrului.

Sorina Mihalache

Sorina Mihalache este o artistă din București preocupată de sculptură și de utilizarea materialelor reciclabile în arta plastică.
„Am decis să mă focusez pe un singur material, plasticul, deoarece sunt convinsă că fiecare dintre noi poate să separe măcar sticlele din plastic, de gunoiul menajer, iar apoi să le recicleze, nefiind un proces complicat. Cred că reeducarea noastră se poate face rapid dacă începem cu pași mici să ne schimbăm obiceiurile. De la separarea plasticului, care este foarte nociv pentru mediu, la colectarea selectivă a tuturor materialelor reciclabile”, consideră Sorina Mihalache.

Sculpturile realizate de Sorina Mihalache reprezintă cinci animale aflate pe cale de dispariție sau dispărute de pe teritoriul României: zimbrul, antilopa sagia, râsul, foca și pelicanul.

The Plant Art și Ruxandra Spătaru

The Plant Art este un artist stradal din Târgu Mureș, absolvent al Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca. Tehnica sa preferată este stencilul – arta realizată cu șabloane atent decupate. În decursul anilor a deprins mai multe tehnici, din mai multe ramuri artistice, precum designul, grafica de șevalet și pictura murală. „Ceea ce le unește este dorința mea de la le duce pe toate „în stradă”. Astfel, se nasc stickerele mele de astăzi, CD-urile pictate, expozițiile mai puțin oficiale și picturile murale realizate într-un cadru legal sau mai puțin legal”, spune The Plant Art.

Ruxandra Spătaru este grafic designer și, în prezent, lucrează în Târgu Mureș. A absolvit cursurile Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca, iar arta stradală este un domeniu nou pentru ea, abordat pentru prima dată în 2017. „De când mă știu am fost o fană a creionului, a pixului și a pensulei. Nicidecum a spray-ului. Până să îi cunosc pe cei din „Visual-Light Crew”, n-am visat că voi lucra vreodată în domeniul picturii murale”, spune Ruxandra Spătaru.

The Plant Art și Ruxandra Spătaru au realizat pictura murală de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” și fac parte din grupul artistic Visual Light Crew.

„Metamorfoze – Artă stradală în Târgu Mureș” este un proiect al Asociației Teatru 3G, realizat cu sprijinului Municipiului Târgu Mureș și al companiei Reea.

(A.V.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.