La pas prin presa vremii, cu AZIR, la SIMFEST Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 119 Vizualizări

La pas prin presa vremii, cu AZIR, la SIMFEST

În anul Centenarului, Biblioteca Județeană Mureș derulează, începând cu luna ianuarie, proiectul „La Pas prin Presa Vremii”, prin care intenționează să ofere prin intermediul paginii web, acces la trei publicații apărute în urmă cu 100 de ani: ziarul „Unirea”, realizat în limba română, ziarul „Ellenor”, redactat în limba maghiară și, nu în ultimul rând, ziarul „La Roumanie”, pentru francofoni.

Proiectul a fost prezentat pe larg în conferința „Marea Unire în presa anului 1918” organizată de Asociația Ziariștilor Independenți din România, în colaborare cu Biblioteca Județeană Mureș, în cadrul Festivalului SIMFEST.

Ziariștii au dezvăluit că vor să propună studierea ziarelor acelei epoci în programa școlară actuală, pentru ca elevii să cunoască istoria veridică a României.

„Foarte puțin din trecutul cultural românesc este cunoscut cu ajutorul manualelor din școli iar dacă nu știm ce a existat în trecut, nu o să putem înțelege nici prezentul, și cu atât mai puțin viitorul. Inteligența românească și capacitatea de creație românească sunt suficient de puternice încât să merite să fie prezente în manualele școlare”, a declarat Teodora Stanciu, președinta AZIR.

În cadrul conferinței a fost abordat și subiectul „fake news”, iar Brîndușa Armanca, membru AZIR, consideră că una dintre cele mai mari probleme din ziua de azi este difuzarea acestor știri false în număr cât mai mare: „Trăim într-o epocă a tehnologiilor, iar tehnologiile noi stimulează circulația acestor știri.”

De asemenea, jurnalista a propus o soluție pentru stoparea fenomenului: „Nu există o rețetă, există doar o metodă, și anume onestitatea jurnalistică, iar singura armă împotriva știrilor false este responsabilitatea jurnalistului. Dacă jurnalistul este corect, dacă el vrea ca lucrurile pe care le transmite publicului să fie utile, să fie curate și să fie adevărate, atunci toți suntem feriți de orice fel de fake news.”

Asociația Ziariștilor Independenți din România a fost înfințată în anul 2004 și este partener al Festivalului SIMFEST pentru al treilea an.

FORI Timea Eva

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE