Home / Eveniment / SIMFEST 2018: Războiul din Ucraina, reflectat în presa din Occident și Estul Europei
Imagine de la masterclass (Foto: Cristina Szabo)

SIMFEST 2018: Războiul din Ucraina, reflectat în presa din Occident și Estul Europei

Distribuie

„Ce se întâmplă de fapt în Ucraina?” este întrebarea la care jurnaliștii Iulia Badea-Gueritee și Raymond Clarinard au încercat să răspundă în cadrul unui masterclass susținut la Școala de Vară SIMFEST. Cei doi afirmă că situația din Ucraina nu este suficient reflectată în presă.

Iulia Badea-Guéritée este jurnalist la Courrier International Paris, iar Raymond Clarinard este redactorul-șef al publicației. Francezul este și autor de romane fantastice, dintre care mai multe consacrate Ucrainei.

Iulia Badea-Guéritée susține că subiectul „Ce se întâmplă de fapt în Ucraina?” este abordat diferit în Occident față de Estul Europei: „Diferența este extrem de mare, dar totuși există un punct comun: dacă în România apar mici știri factuale despre ce se întâmplă, numărul de morți și numărul de evenimente sau de atacuri, în presa din Occident se spune foarte puțin, aproape deloc în spațiul mediatic pe sticlă, iar presa scrisă luptă din greu să publice câte un articol, pentru că propaganda rusă și arma de manipulare rusească sunt foarte prezente, printr-un simplu drept la replică ei pot demonta tot.”

„De când există Ucraina există și o atitudine rusească foarte clară. Orice se întâmplă grav în Rusia este considerat ca fiind o atitudine anti-rusească, deci un act de război. Tot ce se întâmplă ca mișcare naționalistă sau mișcare pro-ucraineană în Ucraina este considerat ca fiind fascist. Așa crede opinia publică, așa a fost indus. Și asta deoarece în timpul celui de al II-lea Război Mondial, o parte a partidelor naționaliste a simpatizat cu fascismul, cu naziștii. Deci, sistematic, de îndată ce este un guvern naționalist la Kiev, este un guvern nazist. Așa este redat în presă. Și deja suntem în era fake news. Așa începe totul”, a adăugat Raymond Clarinard.

Conform presei, de când a început războiul, în 2014, și până azi, au murit 10.000 de oameni. Cei doi jurnaliști susțin că nu se poate ști cu exactitate care este numărul real al victimelor. De asemenea, ei afirmă că în Vest subiectul este greu de abordat, că anumite ziare au restricții sau chiar că unele articole dispar.

„În top-show-urile din Rusia este și mai interesant. Aveți sistematic vorbitori care zic că trebuie să terminăm repede cu războiul acesta, este cumplit ce se întâmplă în Crimea și în Donbass, trebuie trimisă o bombă, trebuie să lansăm o bombă nucleară peste ei, și am terminat. Cam asta se aude în top-showurile din Rusia”, a concluzionat jurnalistul francez.

SZÉP Erika


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic”

Distribuie În intervalul 10-12 martie s-a derulat, la Târgu Mureș, proiectul „Din grijă pentru tine”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.