FOTOGALERIE: „100 de ani de silvicultură în România”, vernisajul unei expoziții complexe la Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada” Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 635 Vizualizări

FOTOGALERIE: „100 de ani de silvicultură în România”, vernisajul unei expoziții complexe la Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada”

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a inaugurat miercuri, 5 septembrie, la Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada”, Expoziția Jubiliară „100 de ani de silvicultură în România”, eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri din 1918.

Expoziția Jubiliară „100 de ani de silvicultură în România” cuprinde peste 600 de piese, între care amenajamente silvice vechi de peste un secol, hărți, cărți vechi, reviste de colecție, unelte și instrumente folosite de-a lungul timpului în silvicultură, uniforme, mașini de calcul, precum și fotografii și filme de epocă, prezentate interactiv. Expoziția prezintă, în detaliu, activitatea silvicultorilor români de-a lungul ultimului secol și modul cum au gestionat pădurile din România, după Marea Unire din 1918.

La vernisajul expoziției au participat Ioan Deneș (ministru al Apelor și Pădurilor), Ciprian Dragoș Pahonțu (director general al Romsilva), reprezentanți ai Agenției „Moldsilva” din Republica Moldova, silvicultori în activitate sau pensionari, reprezentanți ai sindicatelor din silvicultură, ai mediului academic, membri ai organizațiilor profesionale, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Obiectivul numărul 1

Ministrul Apelor și Pădurilor a apreciat caracterul exhaustiv al expoziției și fidelitatea cu care au fost prezentare informațiile: „Este o expoziție complexă, la finalul căreia, chiar dacă nu ai studiat silvicultura, pleci cu un bagaj impresionant de cunoștințe despre pădure: cum trebuie ea crescută, cum trebuie ocrotită, cum trebuie exploatată. Și nu mă refer numai la arbori, ci la toate elementele care compun acest ecosistem mirific.”

Ioan Deneș a precizat și misiunea sa personală: „(…) Ministerul Apelor și Pădurilor, instituție pe care o conduc, în timpul mandatului meu are același obiectiv: să transmită generațiilor care vor urma tot ceea ce noi am moștenit de la înaintații noștri. Mai mult decât atât: beneficiind de mijloacele științitice de care dispunem astăzi, să le dăruim o pădure mai sănătoasă, mai puternică.”

Păstrătorii „comoarelor”

De asemenea, Ioan Deneș a subliniat importanța pe care activitatea silvicultorilor a avut-o în construirea unei Românii moderne, la bunăstarea căreia trebuie să contribuim cu toții, în mod activ, pentru a lăsa o moștenire durabilă posterității.
„Mă simt emoționat să fiu astăzi aici, să pot urmări povestea ultimului veac de muncă în interesul pădurii și al oamenilor, o radiografie a eforturilor depuse de extraordinarii slujbași silvicultori. (…) Și silvicultorii, prin sacrificiul lor, se numără printre cei care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918. Zbaterea lor de a lăsa urmașilor o pădure frumoasă, într-o țară mai puternică, în consonanță cu alte conștiințe unite de aceleași idealuri de libertate și întregire, sunt o înaltă dovadă de patriotism pentru noi, cei de astăzi. Silvicultorii sunt cei care trebuie să aibă grijă de această parte de țară, pădurea. Ei sunt păstrători ai „comoarelor”, așa cum spuneau înaintașii noștri, și ei trebuie să le transmită în bună stare urmașilor noștri. Dacă noi ne vom îndeplini această sfântă datorie, peste 100 de ani îmi place să cred că, într-un moment festiv ca acesta, un urmaș va face un arc peste timp și va vorbi cu smerenie despre un trecut la fel de glorios care acum este prezentul nostru”, au fost cuvintele de încheiere ale ministrului Apelor și Pădurilor.

Ciprian Dragoș Pahonțu a mulțumit celor de față pentru prezență, a oferit câteva informații generale despre expoziție și a enumerat evenimentele omagiale pe care instituția pe care o conduce le-a organizat și le va organiza în acest an aniversar.
„Centenarul Unirii este un moment de sărbătoare în care ne onorăm înaintașii care au contribuit la eveninentul istoric, dar și unul de reflecție, în care privim în trecut cum am evoluat ca țară, ca societate sau ca domeniu de activitate. Sper ca pragul expoziției jubiliare „100 de ani de silvicultură în România” să fie trecut de cât mai mulți oameni pentru a observa munca impresionantă a silvicultorilor români în ultimul secol”, a declarat directorul general al Romsilva.

La finalul discursurilor introductive, Ioan Deneș, asistat de Ciprian Dragoș Pahonțiu, a inaugurat expoziția prin tăiere de panglică, iar muzeografa Florentina Pitic a ghidat publicul și a oferit toate informațiile necesare pentru înțelegerea exponatelor.

Șir de evenimente aniversare

Evenimentul este organizat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva sub egida Ministerului Apelor și Pădurilor, în colaborare cu Asociația Administratorilor de Păduri din România, Agenția „Moldsilva” din Republica Moldova, Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, Federația Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, Asociația Pensionarilor Silvici din România, Societatea „Progresul Silvic”, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov, Colegiul Silvic „Theodor Pietraru” din Brănești și Colegiul Tehnic Forestier din Câmpina.

În acest an, Ministerul Apelor și Pădurilor și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva marchează Centenarul Marii Uniri din 1918 prin mai multe evenimente. Silvicultori din România și Republica Moldova au aniversat în luna aprilie Centenarul Unirii Republici Democrate Moldovenești cu Regatul României, prin plantarea simbolică a „Pădurii Centenar” pe ambele maluri ale râului Prut, iar în această lună va fi inaugurat „Punctul Frăției Neamului Românesc”, un obiectiv ridicat de silvicultori la punctul de întâlnire a celor trei mari provincii istorice românești: Țara Românească, Moldova și Transilvania.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE