Home / Agricultura / Măsuri pentru inventarierea zonelor cu ambrozie din judeţul Mureş

Măsuri pentru inventarierea zonelor cu ambrozie din judeţul Mureş

Distribuie

Afirmația îi aparține lui Ioan Rus, directorul Direcției Agricole Mureș care miercuri, 5 septembrie, într-o conferință de presă, a atras atenția că multă lume, inclusiv instituții responsabile în domeniu au avut tendința, până acum, să ignore sau să minimalizeze pericolul pe care această plantă îl reprezintă.

Astfel, în urma apariției, cu două luni în urmă, a Legii 62 din 2018, de combatere a efectelor ambroziei, Ministerul Agriculturii a transmis un avertisment, iar în județul Mureș, Instituția Prefectului a convocat instituțiile responsabile.

Directorul Direcției Agricole Mureș a atras atenția că zonele în care ambrosia se găsește din abundență sunt cele necultivate, părăginite, terenuri neîntreținute, abandonate, stații de transformare, gări CFR, etc.

”Domnul subprefect i-a convocat pe cei de la Direcția de Sănătate Publică și pe cei de la Mediu. Ar fi bine de prelucrat și cu medicii de familie, că e un risc mare. Noi am trims la primării atenționări, pentru acum e cea mai potrivită perioadă pentru a fi identificată. Unitățile administrativ-teritoriale trebuie să inventarieze zonele unde există planta, iar în primăvară, după răsărire, o să intervenim să-i somăm pentru a ne permite să curățăm acele suprafețe. Se va constitui o comisie la nivel de județ, din ordin al prefectului, iar în funcție de inventarul trimis, comisia îl va înștiința pe proprietar”, a afirmat Ioan Rus.

Direcția de Sănătate Publică Mureș a publicat avertizări pe site-ul propriu, iar după începerea școlii va avea loc o campanie de conștientizare în rândul copiilor, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Stelian Caraghiaur.

”Direcția de Sănătate Publică Mureș a început mediatizarea în primul rând la nivel online, prin publicarea pe siteul instituției a unui articol referitor la ambrozie și cum să ne ferim e această plantă. Noi vom avea, oricum, o colaborare cui toate instituțiile la nivelul județului, pentru combaterea și prevenirea acestor alergi urâte. Prin intermediul Compartimentului de promovare a sănătății vom face educație la nivelul unităților de învățământ”, a afirmat Stelian Caraghiaur.

Se așteaptă apariția normelor de aplicare a legii care, susțin reprezentanții instituțiilor implicate, vor fi publicate în cel mult două săptămâni de acum încolo.

V. OANCEA

 

De asemenea, verificati

IPJ Mureș: Acțiuni ample pe drumurile naționale pentru combaterea excesului de viteză

Distribuie Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Mureș au desfășurat duminică, 14 aprilie, acțiuni …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.