Home / Slider / Ministrul Apelor și Pădurilor, declaraţie de ultimă oră despre măsurile luate împotriva răspândirii pestei porcine africane
Ioan Deneș (Foto: Andrei Vornicu)

Ministrul Apelor și Pădurilor, declaraţie de ultimă oră despre măsurile luate împotriva răspândirii pestei porcine africane

Distribuie

„Pesta porcină nu are leac. Măsura care se impune în acest caz este eliminarea acelor exemplare care sunt infectate cu pesta porcină africană, precum și cele care trăiesc lângă aceste exemplare afectate”, a declarat Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor la finalul vernisajului Expoziției Jubiliare „100 de ani de silvicultură în România” care a avut loc miercuri, 5 septembrie, la Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada”.

Ioan Deneș a oferit informaţii despre debutul epidemiei de pestă porcină africană la noi în țară: „Primul caz de pestă porcină africană la mistreț – pentru că trebuie făcută precizarea că Ministerul Apelor și Pădurilor gestionează, administrează speciile sălbatice conform Legii vânătorii, deci nu avem atribuții legate de porcii domestici – a fost în luna iunie, într-un fond de vânătoare. S-au luat măsuri în momentul respectiv. După ce au trecut aproximativ două luni s-a constatat că nu s-a limitat dezvoltarea acestui virus pentru că pesta porcină africană, atât la porcii domestici, cât și la porcii mistreți, a fost localizată în două zone distincte: în zona de nord-vest, Satu Mare, a apărut primul focar de pestă porcină africană la mistreț, și în zona de sud-est, cu preponderență în Delta Dunării, după care a avut o dezvoltare a acestui virus, cea pe care o știu toți cetățenii României.”

5.000 de mistreți vor fi uciși

Ministrul Apelor și Pădurilor a precizat și măsurile care s-au luat odată cu răspândirea epidemiei de pestă porcină africană.
„S-a decis ca în momentul în care se depistează cazul de mistreț infectat cu pestă porcină africană, să se ia câteva măsuri pe o rază de 13 kilometri. În primul rând, în termen de 30 de zile, toți mistreții din acea zonă să fie recoltați. Am făcut o evaluare: în jur de 5.000 de mistreți ar trebui recoltați din aceste zone infectate cu pestă porcină africană. După ce se va închide acest caz de pestă porcină africană în aceste fonduri de vânătoare se va trece la un program de repopulare cu mistreți a acelei zone pentru că trebuie creat un echilibru între specii, astfel încât să nu aibă de suferit modul de evoluție al lanțului trofic din acea zonă.”

Șacalul, purtător de virus

„Acest virus nu îl transmit doar mistreții, ci și toți prădătorii care intră într-un anumit fel în contact cu exemplarele infestate, moarte sau bolnave. S-a constatat că unul dintre vectorii care poartă acest virus de pestă porcină africană este șacalul. S-a solicitat ca 1.300 de exemplare de mistreț să fie extrase din Delta Dunării și 2.400 de șacali”, a completat Ioan Deneș.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.