Home / Invatamant / Protecția elevilor mureșeni, prioritară în noul an școlar

Protecția elevilor mureșeni, prioritară în noul an școlar

Distribuie

Menținerea siguranței copiilor și a unităților școlare în care aceștia învață este dorința expresă a inspectorului școlar general, Ioan Macarie care, la recenta ședință a Colegiului Prefectural, a amintit două evenimente nefericite petrecute în anul școlar anterior la Târgu-Mureș, situații care nu dorește să se mai repete.

Este vorba despre spargerea înregistrată la Gimnaziul „Europa” în luna iunie 2018, precum și decesul din luna aprilie a elevei căzute de la etajul I al Școlii Gimnaziale nr. 7 din municipiu. În acest sens, Ioan Macarie a declarat că a fost asigurat de susținerea permanentă administrațiilor locale din județ, dar și a forțelor de poliție și jandarmerie.

”Din toate unitățile de învățământ existente în județ, 252 sunt cu pază, cu supraveghere video 186. Dar din păcate 185 sunt fără niciun fel de pază, iar 17 au un iluminat necorespunzător. Pornind de la nefericitul evenimentului care l-am avut la Școala Gimnazială nr. 7 din Târgu-Mureș din luna aprilie, împreună cu Inspectoratul Județean de Ploiție, vom face tot la două luni întâlniri cu directorii școlilor, ca să se identifice toate încăperile, sălile de clasă, coridoarele, geamurile, lambriurile, ușile care pot să fie un real pericol pentru siguranța copiilor”, a anunțat Macarie.

Inspectorul general școlar a mai atras atenția că lucrările de intervenție sau de reparații în școlile mureșene pot fi efectuate doar după ce direcțiunea a fost informată, iar etajul, coridorul sau clasa izolate.

La finele săptămânii trecute a avut loc o întâlnire a reprezentanților Jandarmeriei, Poliției și Inspectoratului Școlar, în cadrul căreia au fost repartizate forțele de ordine la școli. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureș, Emanuela Rugină, a explicat că forțele de ordine vor mai fi prezente la fluidizarea traficului, la începtul și sfârșitul orelor de curs.

”Din cele 647 unități școlare existente, măsurile de securitate vor fi asigurate de către Poliție în 614 unități, restul de 33 sunt repartizate fie Inspectoratului de Jandarmi, fie Grupării de Jandarmi, fie Poliției Locale. Echipajele vor fi prezente zilnic în zona intrărilor în școli, în intervalele orare în care intră și ies elevii de la cursuri. Sunt supravegheate în permanență traseele de deplasare a elevilor”, a subliniat Emanuela Rugină.

Ea a mai precizat că o atenție deosebită va fi acordată activităților educativ-preventive și de verificare a gradului de siguranță rutieră, conferit de autovehiculele destinate transportului de elevi.

Pază și protecție sporite pentru copiii târgumureșenilor

În Târgu-Mureș, toate cele 52 de unități școlare, colegii, licee, gimnazii și grădinițe au asigurată pază, sisteme video și de alarmă, cu accent pe securitatea fizică a elevilor și cadrelor didactice, a subliniat directorul Direcției Școli din Primăria municipiului Târgu-Mureş, Horațiu Lobonț.

”Orice solicitare, venită din partea unităților de învățământ, care ne-au sesizat anumite nereguli, am soluționat-o. Aici intră securitatea fizică a elevilor, intră paza, fiindcă avem contract cu o firmă de pază în acest sens, avem camere de supraveghere, avem sisteme de alarmă. Am verificat în fiecare instituție de învățământ, care este gradul de acces al elevilor la zonele care pot repreenta un pericol. Rolul nostru este de a ne asigura ca elevii mai mici să nu aibă acces la ferestre. În toate școlile și grădinițele, ferestrele trebuie să fie rabatabile, deci să nu se mai deschidă lateral. La fel, toate împrejmuirile cu probleme ale instituțiilor au fost reparate”, a asigurat Lobonț.

În ce privește echipajele Grupării Mobile de Jandarmi, acestea asigură paza a nouă instituții de învățământ din Târgu-Mureș, a precizat purtătorul de cuvânt, mr. Ciprian Călușer.

”În baza planului teritorial comun de acțiune, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, pentru anul școlar 2018-2019, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș va asigura măsuri de siguranță publică la nouă instituții școlare, respectiv Gimnaziul ”Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul ”Traian Săvulescu”, Gimnaziul ”Fiederich Schiller”, Școala Sportivă, Școala Generală nr 7, Grup Școlar „Constantin Brâncuși”, Gimnaziul ”Europa”, Liceul Tehnologic ”Ioan Vlasiu” și Liceul ”Gheorghe Marinescu”, toate din Târgu-Mureș”, a precizat mr. Ciprian Călușer.

Pe de altă parte, în urma unor acte de vandalism petrecute anul trecut, unitățile școlare din cartierele târgumureșene Mureșeni și Libertății vor fi păzite și după terminarea cursurilor. Este vorba, printre altele, de bazele sportive pe care le-au pus la punct multe școli, din venituri proprii și care, dacă nu sunt păzite și întreținute, se distrug.

Nu în ultimul rând, la fiecare unitate de învățământ vor fi afișate datele de contact ale polițistului de proximitate, existând și o colaborare cu toate instituțiile abilitate, pentru elaborarea și actualizărea planurilor de pază ale clădirilor. În plus, Poliția și Jandarmeria vor organiza întâlniri periodice cu elevii, pentru  prevenirea evenimentelor negative.

V. OANCEA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

1 comentariu

  1. Eu zic sa mai angajați câțiva puturoși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.