Home / Cultură / Cei mai talentați soliști de muzică populară sunt invitați să participe la Festivalul „Mureș, dorurile tale…”, la Reghin!
Iuliu Praja, la ediția precedentă

Cei mai talentați soliști de muzică populară sunt invitați să participe la Festivalul „Mureș, dorurile tale…”, la Reghin!

Distribuie

Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, în colaborare cu Primăria Municipiului Reghin şi Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin va organiza cea de-a VI-a ediţie a Festivalului-concurs de interpretare a cântecului popular „Mureș, dorurile tale…”, manifestare culturală ce își propune să contribuie la descoperirea și promovarea tinerilor interpreți amatori de muzică populară, la stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor folclorice autentice, având ca scop punerea în valoare a cântecului popular autentic și a frumuseţii costumului popular din diferite zone etnografice ale judeţului Mureș.

Conform unui comunicat emis de către Iuliu Praja, directorul-manager al Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, festivalul se va desfășura în câteva etape:

Înscrierile se vor face până la data de 27 septembrie 2018 pe baza fișei de înscriere, care se va trimite completată la adresa de email creatiemures@yahoo.com.
Preselecția va avea loc în data de 28 septembrie la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin, de la ora 14:00, în prezența juriului festivalului.
Anunțarea candidaților admiși în concurs va avea loc în data de 28 septembrie, după deliberarea juriului.
Concursul se va desfășura în data de 25 octombrie, de la ora 17:00, la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin.
Gala laureaților va avea loc în data de 26 octombrie, de la ora 17:00, la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin.

Concursul este deschis interpreţilor amatori, solişti de muzică populară din judeţul Mureş, având vârsta cuprinsă între 16 și 25 ani.

Atât la preselecție cât, și la concurs, fiecare concurent va interpreta două cântece: unul fără acompaniament orchestral (o doină sau o baladă) şi unul cu acompaniament orchestral (cântec ritmat) specific zonei pe care o reprezintă. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra populară a Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin, dirijată de profesorul Ioan Conțiu.

În alegerea repertoriului se va ţine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistică şi de diversitatea lor ritmică şi melodică. Un element important este prezentarea şi descrierea de către concurenţi a costumelor populare pe care le poartă.

Pe scena festivalului vor urca interpreți consacrați ai muzicii populare, care vor încânta publicul spectator iubitor de folclor.

Coordonatorul artistic al acestui festival este Náznán Anna (coordonator artistic la Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Mureş).

(A.V.)

 

De asemenea, verificati

Concert extraordinar de operă la Palatul Culturii

Distribuie Joi, 18 aprilie, începând cu ora 19:00, sala mare a Palatului Culturii din Târgu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.