Home / Administratie / Noi steaguri aprobate pentru Sâncraiu de Mureș și Chiheru de Jos

Noi steaguri aprobate pentru Sâncraiu de Mureș și Chiheru de Jos

Distribuie

Conform hotărârilor publicate în Monitorul Oficial în data de 10 septembrie, prim-ministrul Vasilica-Viorica Dăncilă a aprobat modelul steagurilor a două localități din județul Mureș: Sâncraiu de Mureș și Chiheru de Jos.

Stema comunei Chiheru de Jos se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat. În partea superioară, în dreapta, în câmp roșu, se află patru spice de grâu în snop, iar în stânga un câmp albastru unde se află un brad verde. În partea inferioară în dreapta, în câmp albastru se află un cerb de argint sărind, iar în stânga un câmp roșu și un berbec de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un tun crenelat.

Ce semnifică elementele însumate?

Spicele de grâu semnifică existența celor patru sate care compun comuna, bradul și cerbul reprezinta bogăția silvică și cinegetică a zonei, berbecul simbolizează una dintre ocupațiile de bază a locuitorilor, coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună, culoarea galben simbolizează pământul, este un simbol al forței și bogăției, al holdelor de grâu din timpul verii, iar cea albă puritate, curățenie și neutralitate.

Stema comunei Sâncraiu de Mureș se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară se află un zid de cărămidă roșie. În vârful scutului, în câmp albastru, se află o crăiță de aur, flancată de câte un spic de grâu cu tulpină de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Care este semnificaia acestui steag?

Zidul de cărămidă roșie reprezintă monumentele din zonă (bazilica romană, mănăstirea paulină) și principala activitate economică, industria construcțiilor și a materialelor de construcție, crăița este o floare aflată în fiecare grădină a ținutului și brâul undat reprezintă râul Mureș, redând motivele decorative străvechi ale ceramicii descoperite în siturile din localitate, cele două spice de grâu simbolizează cultura cerealieră de tradiție, coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună, iar culoarea albă puritate, curățenie și neutralitate.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.