Patru refugii montane, amplasate în Călimani Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 417 Vizualizări

Patru refugii montane, amplasate în Călimani

Este vorba de patru vârfuri din Munții Călimani, respectiv Poiana Lungă, Curmătura Tihului, Stâncile Ruscii și Șaua Negoiului, un proiect al Salvamont Mureș de acum opt ani. Proiectul a fost finanțat, încă de anul trecut, de Consiliul Județean Mureș, a explicat Șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert, care a precizat că investiția privind confecționarea, transportul și amplasarea celor patru refugii a fost de 80.000 de lei.

Punct de lucru pe Scaunul Domnului

Totodată, Kovacs Robert a mai arătat că este vorba de patru căsuțe din lemn ce sunt zilele acestea în curs de montare, la care se adaugă un container ce va fi amplasat pe Scaunul Domnului. Containerul, finanțat de o firmă privată, va servi ca punct de lucru pentru salvamontiști. Refugiile montane vor reduce riscul accidentărilor, este convins Kovacs Robert.

”Noi vrem să reducem numărul accidentelor montane în județul Mureș prin prevenirea lor cu aceste refugii montane care vor fi folosite mai ales pe vreme rea în Munții Călimani. Proiectul tocmai din acest motiv a fost demarat de serviciul nostru pentru că nu exista niciun refugiu în Munții Călimani deși sunt munți cu peste 2.000 de metri altitudine și foarte, foarte mulți turiști ne spuneau că sunt necesare aceste refugii”, a arătat Kovacs Romert, care a mai adăugat că amplasarea acestor refugii se face în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență și cu Unitatea Specială de Aviație din Cluj-Napoca.

Pe creasta Poiana Lungă, refugiul a fost amplasat la finele săptămânii trecute, până la mijlocul săptămânii viitoare urmând să fie amplasate celelalte trei refugii și punctul de lucru. Acestea vor fi deschise permanent și se poate inclusiv înnopta în ele, distanța dintre cele patru căsuțe fiind la o zi de mers, a explicat Kovacs Robert.

”Refugiile sunt total goale sau sunt paturi în ele iar turiștii trebuie să aibă la ei saci de dormit respectiv un dispozitiv cu care poți să-și facă mâncare caldă. Încap confortabil în ele 8 persoane dar dacă este cazul pot intra și 12 persoane în aceste refugii. Este interzis să faci foc în ele pentru că sunt din lemn dar și pentru că sunt amplasate în Parcul Național Călimani unde focul este interzis”, a declarat Kovacs Robert. Reprezentanții Salvamont Mureș speră ca în următorii doi-trei ani astfel de refugii să fie amplasate și în Munții Gurghiu.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE