Home / Administratie / Proiect aflat în agenda CL Târgu-Mureş: ai maşină de firmă, adio parcare între blocuri!

Proiect aflat în agenda CL Târgu-Mureş: ai maşină de firmă, adio parcare între blocuri!

Distribuie

Consilierii locali ai municipiului Târgu-Mureş vor decide, în şedinţa de joi, 20 septembrie, a Consiliului Local Târgu-Mureş, oportunitatea instituirii unor norme cu privire la utilizarea parcărilor de domiciliu din localitate. Proiectul a fost iniţiat de viceprimarul Makkai Grigore şi se află publicat pe site-ul Primăriei municipiului Târgu-Mureş, www.tirgumures.ro.

Parcările de domiciliu, „invadate” de maşinile de firmă

Astfel, iniţiatorul proiectului propune adoptarea unui regulament care să gestioneze mai eficient, în folosul locatarilor deţinători de autorurisme, locurile de parcare situate între blocurile de locuinţe.

“Administrația Domeniului Public a propus reglementarea modului de utilizare a parcărilor de domiciliu, promovând un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de atribuire/ licitație a locurilor de parcare, pentru folosință, în parcările de domiciliu din municipiul Târgu-Mureș, propunere care a fost supusă Consiliului Local de mai multe ori dar care a fost amânată de fiecare dată. În momentul de față, parcările din zonele de domiciliu – cu preponderență cele situate între blocurile de locuință – sunt frecvent ocupate de către mașini aparținând societăților comerciale din oraș sau în tranzit, fapt ce duce la unele inconveniențe a locatarilor din zona parcărilor de domiciliu. Ținând cont de nenumăratele solicitări din partea cetățenilor municipiului Târgu-Mureș și a asociațiilor de proprietari din zonele de domiciliu – cartiere privind dificultatea obținerii unor locuri de parcare și având în vedere lipsa unor reglementări la nivel local în acest sens, propunem prin prezenta expunere aprobarea unui Regulament care să cuprindă  norme cu caracter restrictiv referitor la utilizarea acestor spații pentru parcare”, a precizat viceprimarul Makkai Grigore, în varianta a II-a a proiectului, publicată pe site-ul municipalităţii.

Taxiurile, exceptate de la interdicţii

Potrivit viceprimarului UDMR al municipiului Târgu-Mureş, Serviciul Public Administrarea Domeniului Public are ca obiectiv administrarea cât mai eficientă a domeniului public, sens în care “instituirea unor norme, contravenții și, prin urmare, introducerea unor amenzi pentru ocuparea spațiilor situate între blocuri de locuință ar avea un efect benefic atât pentru locuitorii zonelor afectate, cât și pentru patrimoniul local”.

“Propunem instituirea unor interdicții de a parca în zonele de domiciliu situate între blocurile de locuință pentru autoturismele de masă mare – peste 3,5 tone sau 5 metri lungime – autoturismele destinate transportului de persoane cu mai mult de 9 locuri, rulotele, remorcile, platformele de tractare și autovehiculele înregistrate pe societăți comerciale. Sugerăm să fie exceptate de la aceste interdicții autovehiculele care execută transport în regim de taxi”, a arătat viceprimarul Makkai Grigore.

Parcare specială pentru autovehiculele de firmă

Totodată, iniţiatorul proiectului propune ca pentru exploatarea optimă a terenului situat pe strada Podeni nr. 10, aparţinând Municipiului Târgu-Mureş, acesta să fie amenajat “ca spațiu destinat parcării vehiculelor asupra cărora li se impun interdicțiile sus-menționate contra unei taxe pe zi, cu posibilitatea achiziționării unui abonament.”

“Pentru a îndemna utilizatorii acestor tipuri de autovehicule la achiziționarea abonamentelor, propunem o reducere de 50% la abonamentele anuale”, a precizat viceprimarul Makkai Grigore.

Propunere de Regulament privind utilizarea parcărilor de domiciliu situate în municipiul Târgu-Mureș

Articolul 1 – Prezentul Regulament reglementează utilizarea parcărilor de domiciliu situate în zona blocurilor de locuință din municipiul Târgu-Mureș și instituie cadrul juridic al raporturilor dintre autoritățile locale și utilizatori.

Articolul 2 – Staționarea și parcarea autovehiculelor în zona blocurilor de locuință din municipiul Târgu-Mureș presupune cunoașterea tacită și respectarea prevederilor prezentului Regulament și a celorlalte reglementări legale aplicabile.

Articolul 3 – Parcările de domiciliu din zona blocurilor de locuință din municipiul Târgu-Mureș pot fi utilizate conform prevederilor prezentului Regulament.

Articolul 4 – În sensul prezentului Regulament, parcarea de domiciliu reprezintă spațiul de parcare cuprins între blocurile de locuință administrate de către asociațiile de proprietari.

Articolul 5 – Administrarea parcărilor de domiciliu se face cu scopul asigurării capacității de preluare a traficului, îmbunătățirii condițiilor de deplasare pentru autovehicule și prioritizării proprietarilor/ locatarilor la accesul locurilor de parcare din zonele de domiciliu din zonele blocurilor de locuințe.

Articolul 6 – În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, Direcția Poliția Locală va efectua controlul și va aplica sancțiunile contravenționale în cazul nerespectării de către utilizatorii parcărilor de domiciliu a prevederilor prezentului Regulament.

Articolul 7 – Trăsăturile și regimul juridic al contravenției, împreună cu cauzele care înlătură răspunderea contravențională, vor fi aplicate conform Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

Articolul 8 – Se interzice parcarea autoturismelor destinate transporturilor de mărfuri cu o masă totală de peste 3,5 tone sau lungimea mai mare de 5 metri, precum şi a autoturismelor destinate transportului de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, în spaţiile de parcare de domiciliu, situate între blocurile de locuinţă din municipiul Târgu-Mureş.

Articolul 9 – Se interzice parcarea autoturismelor înregistrate pe societăţi comerciale în spaţiile de parcare de domiciliu, situate între blocurile de locuinţă din municipiul Târgu-Mureş. Excepție constituie autovehiculele care efectuează transport în regim de taxi.

Articolul 10 – Se interzice parcarea rulotelor, a remorcilor şi a platformelor de tractare în spaţiile de parcare de domiciliu, situate între blocurile de locuinţă din municipiul Târgu-Mureş.

Articolul 11 – Săvârşirea faptelor prevăzute la articolele 8-10 din prezentul Regulament constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 – 1.000 RON pentru persoane fizice şi 1.500 – 2.000 RON pentru persoane juridice.

Articolul 12 – Parcarea autovehiculelor menționate la articolele 8-10 se poate efectua în spațiile situate în strada Podeni nr. 10, strada Depozitelor nr. 24, parcarea situată în Aleea Haţeg intersecţia cu strada Moldovei, puse la dispoziție de către Municipiul Târgu-Mureș, contra unei taxe de 1 RON/zi sau pe bază de abonament anual, în limita locurilor disponibile.

Articolul 13 – Utilizatorii spațiilor de parcare situate pe strada Podeni nr. 10 care optează pentru abonamente anuale beneficiază de o reducere de 50% per total, prețul acestora fiind de 183 RON.

Articolul 14 – Abonamentele pentru utilizarea spațiilor de parcare situate pe strada Podeni nr. 10 pot fi achiziționate de la sediul Serviciului Public Administrarea Domeniului Public, situat pe strada Kos Karoly nr. 1B.

Articolul 15 – Amenajarea, întreținerea și exploatarea locurilor de parcare situate pe strada Podeni nr. 10 se va realiza de către Serviciul Public Administrarea Domeniului Public.

Articolul 16 – La data intrării în vigoare a prezentului Regulament se abrogă orice dispoziții contrare instituite prin alte hotărâri ale Consiliului Local.

Articolul 17 – Prezentul Regulament se completează cu dispozițiile cuprinse în Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 și cu prevederile altor acte normative incidente.

Articolul 18 – Prezentul Regulament poate fi modificat sau completat ulterior prin hotărâre a Consiliului Local.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

2 comentarii

  1. Suntem în luna decembrie imediat și nu știu ce sa decis în privirea parcări mașinilor de firma între blocuri

  2. Era si vremea la asa un proiect. Stau masinile de la firma in fata blocurilor sau caselor, ca puricii pe caine.
    Partea proasta sau intrebarea desteapta e: CAT DE MULT SE VA APLICA ACEST PROIECT SAU MAI BINE ZIS, CAT VOR INTELEGE CEI CARE DE ANI DE ZILE AU MASINILE ACOLO, CA NU AU VOIE SA O MAI FACA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.