Home / Invatamant / Cursurile de la Școala din Voiniceni, reluate

Cursurile de la Școala din Voiniceni, reluate

Distribuie

Copiii de la Școala Generală din localitatea Voiniceni s-au întors în sălile de clasă, exceptând-o pe cea în care a avut loc miercuri dimineață explozia. Respectiva încăpere a fost deocamdată sigilată, la fel și instalația de gaz a unității de învățământ.

Elevul rănit, externat

Inspectorul școlar general al judeţului Mureş, prof. Ioan Macarie, a anunțat că elevul accidentat din cauza exploziei a fost externat, însă femeia este internată la Clinica de Arși.

„În primul rând, pot să spun că la această oră copilul este acasă, iar starea sa de sănătate nu este gravă. Am înțeles că este pansat la ambii ochi pentru că i-a intrat acolo praf și mai are o mică arsură la sprâncene. În schimb femeia este internată la la Secția de Arși cu arsuri de gradul I și II. În școală s-a sigilat absolut tot ceea ce înseamnă alimentare cu gaz, iar copiii au revenit în dimineața asta la cursuri”, a explicat ptof. Ioan Macarie.

Instalaţia de gaze, fără robinet de siguranţă

Potrivit informațiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Horea” al judeţului Mureș, la explozia ce s-a produs în dimineața zilei de miercuri, elevii de la clasele a V-a și a VI-a, erau singuri la acea oră în sala de clasă și au chemat femeia de serviciu, deoarece au simțit miros de gaz. Femeia, urmată de un elev de clasa a VIII-a aprins un chibrit, iar explozia s-a produs din cauza acumulării de gaze. Directorul școlii, Minerva Bordeanu, susține că instalația de gaze, care nu avea însă niciun robinet de siguranță, a fost verificată în urmă cu câteva luni de o firmă autorizată de gaze.

”Instalația este veche, iar clădirea are nevoie de serioase lucrări de reabilitare. Am reabilitat acoperișul și urmează să intrăm într-un program de reabilitare”, a spus Minerva Bordeanu.

O dată la 7 ani, sobele de teracotă se dărâmă și se refac

Experții constată că în ultimii ani, crește numărul de incidente legate de acumulările de gaz odată cu sezonul rece. Cristian Virag, purtătorul de cuvânt al ISU ”Horea” al judeţului Mureș, a subliniat că astfel de evenimente se produc mai ales atât la gospodăriile individuale, dar și la clădirile vechi.

”Înainte de utilizare, sobele și coșurile de evacuare a fumului și gazelor arse vor fi verificate, reparate și curățate de personal autorizat. În fața ușiței de alimentare, pardoseala combustibilă se protejează cu o bucată de tablă sau alt element neinflamabil, și se va proteja printr-un postament termic izolator. Nu se vor depozita materiale combustibile la o distanță mai mică de un metru”, a atenţionat Cristian Virag, care a insistat pe verificarea instalațiilor, la conducte, robinetele, arzătoare.

Totodată, expertul în coșuri de fum Mircea Bălșoianu atenționează că sunt coșari care încă nu au aflat de schimbarea, din data de 5 iunie 2018, a legislației în domeniu, prin noul Normativ de gaze.

”Coșurile de fum executate din zidărie de cărămidă se căptușesc la interior cu tuburi din aluminiu sau oțel inoxidabil. Alt aspect, extrem de important, se ignoră partea de verificare. După aceea, o problemă generală în România, în acel Manual al Sobarului, indiferent de ce tip de combustibil discutăm, se spune că o dată la 7 ani, soba trebuie dată jos complet și remontată, bineînțeles cu schimbarea masei de acumulare, respectiv cărămida din interior, șamota. La noi sunt sobe care au, fără nicio exagerare, și 40-50 de ani”, a declarat Mircea Bălșoianu.

V. OANCEA

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.