Home / Cultură / FOTOGALERIE: Bookfest Tîrgu Mureș 2018, între moștenitorii Securității, Arsenie Boca, nutriție și 4 ani teleleu
Numărul mare de tineri prezenți la Bookfest Tîrgu Mureș le reconfirmă interesul pentru cultură (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE: Bookfest Tîrgu Mureș 2018, între moștenitorii Securității, Arsenie Boca, nutriție și 4 ani teleleu

Distribuie

Salonul de carte Bookfest a revenit la Târgu Mureș cu cea de-a 5-a ediție, în foaierul Teatrului Național, în intervalul 20-23 septembrie. Evenimentul a adus târgumureșenilor atât titluri noi ale unor edituri reprezentative, cât și bestselleruri și volume consacrate. Lista invitaților care și-au prezentat cele mai recente apariții editoriale și au dat autografe a reunit nume de prestigiu. Reducerile de prețuri și ofertele promoționale au completat lista de motive pentru care târgumureșenii și-au ieșit din rutină și au făcut una sau mai multe vizite la târgul de carte din centrul orașului.
Prima zi de târg a fost inaugurată, seara, de un concert al îndrăgitului cantautor Ducu Bertzi, ale cărui ritmuri de folk au adus la unison pulsurile și aplauzele publicului.

Vineri, cititorii l-au putut întâlni pe Marius Oprea, care a lansat volumele „Moștenitorii Securității“ (Editura Polirom) și „Rola 800. Constantin Hagea, omul care a umilit Securitatea“ (Editura Corint). Alături de autor și de omul de radio Ioan Chiorean a luat cuvântul și istoricul Cornel Sigmirean, prof. univ. dr. la Universitatea „Petru Maior“ din Târgu Mureș.

„Moștenitorii Securității este pentru noi o cheie pentru a înțelege viața noastră de după 1989. Citind-o, veți afla istoria instituției care a cultivat frica. A fost o instituție specializată în chestionarea fricii pentru că a fost una dintre armele cu care a operat regimul de-a lungul istoriei de 40 și ceva de ani. E o carte curajoasă. Te poți întreba cine îl protejează pe autor. Îl apără notorietatea pe care a câștigat-o și Dumnezeu“, a declarat Cornel Sigmirean.

Marius Oprea a explicat motivele pentru care și-a făcut o misiune din denunțarea activității represive a Securității, oferind un reper biografic elocvent: „M-am dat doctoratul în Istorie contemporană cu Istoria Securității. După atâtea percheziții și tracasări la care a fost supus de Securitate, tatăl meu a făcut un preinfarct, după care, în martie ‘90, după ce în 20 februarie eu am fost bătut cumplit pe stradă de trei necunoscuți, în urma unor telefoane de amenințare, pentru că făcusem publice numele unora dintre anchetatorii mei, care peste noapte deveniseră membri fondatori ai Vetrei Românești, tatăl meu a murit. M-am gândit cum să mă răzbun și, astfel din ‘90 încoace n-am făcut altceva decât să mă ocup de cei care îmi făcuseră și mi-au făcut viața un coșmar.“

Sâmbătă a fost o zi plină, în care lansările de carte s-au succedat până spre seară. Seria de evenimente a debutat cu lansarea romanelor „Cartografia lumii de dincolo“ de Laura T. Ilea și „Dinții ascuțiți ai binelui“, de Bogdan Răileanu, apărute în colecția „Scriitori români contemporani“ al Editurii Humanitas. Au vorbit despre volume Laura T. Ilea, Bogdan Răileanu, Ioana Bot și Florin Bican.

Florin Bican a comentat precizia cu care Laura T. Ilea și-a alcătuit romanul „Cartografia lumii de dincolo“: „Totul este făcut cu un control riguros și cred că e o mare realizare să ții în mână toate aceste teme, mai ales că este un roman de o voluptuoasă intertextualitate. Îți regăsești lecturile, își regăsești muzicile ascultate și asta îți dă o senzație de liniște și de nerăbdare în a urmări mai departe dezvoltarea firului narativ. Acesta are exact tensiunea optimă și asta te ține ca cititor prin tot romanul într-o stare de fericită alertă.“

A urmat dr. Simona Tivadar să își prezinte cartea „Medicină, nutriție și bună dispoziție“ (Editura Humanitas), alături de Gabriela Maaz, după care a urmat lansarea cărților „Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism“, de Marian Voicu și „Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase“, cu texte de Vitalie Ciobanu, Sabina Fati, Valentin Naumescu, Ioan Stanomir, Marian Voicu. Au vorbit Marian Voicu, Valentin Naumescu și Cornel Sigmirean.

„Îi spuneam domnului Voicu să rezume la 100 de pagini această carte pe care ar trebui să o citească toți românii să înțeleagă mai bine timpurile prin care trecem acuma, pentru a ne identifica mai bine situația în care ne aflăm și pentru a ne putea proteja. E un fenomen greu de definit, despre care învățăm din mers și îl însușim din mers. E un război hibrid, care practică dezinformarea și manipularea zilnic, pe diferite site-uri de socializare: Facebook-ul și Google-ul ne alimentează cu știri despre criza Uniunii Europene, despre faptul că Uniunea Europeană este captiva unui grup care dorește să distrugă familia tradițională, sau statele unite europene sunt aproape colonii ale Bruxelles-ului și că e dreptul lor să își revendice independența, faptul că în Germania asaltată de musulmani, femeile sunt violate pe țară, și au loc manifestații în întreaga Europă finanțate de un mare magnat american care se numește Soros“, a sintetizat Cornel Sigmirean problematica volumului „Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism“. Istoricul și-a manifestat și prețuirea față de autorul celor două volume: „Marian Voicu este un mare jurnalist și, îndrăznesc să spun, și un mare istoric. Sunt multe lucruri care se pot spune despre cartea domnului Marian Voicu, cred că este cartea anului pentru că trăim vremuri când această carte ne ajută enorm de mult să le înțelegem.“

În continuare a fost lansată biografia unui adevărat simbol cultural-religios al României recente. Volumul „Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca“, de Tatiana Niculescu, apărut la Editura Humanitas, a fost prezentat de către autoare și Ioana Bot.

Pasionații de călătorii, dar și de articole sociale, care tranșează în egală măsură cu empatie și obiectivitate cele mai sensibile probleme ale României de azi, au putut lua parte la prezentarea cărții „Acasă, pe drum. 4 ani teleleu“, de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu. Aceștia au fost prezentați de Gabriela Maaz și însoțiți de cățelușa care a stat cuminte pe canapea, ca un personaj discret care a împărtășit alături de stăpâni majoritatea momentelor evocate de către aceștia în carte și la Bookfest.

Seria lansărilor a fost încheiată vineri cu prezentarea volumului de proză scurtă semnat de Kocsis Francisko, „Un roman într-o gară mică“, publicat la Editura Polirom. Criticul literar Călin Crăciun a prezentat volumul, alături de autor.

„Kocsis Francisko, pe lângă activitatea sa poetică, este și un important prozator târgumureșean, unul dintre cei care exersează proza scurtă, astfel încât vorbim în fiecare volum al său despre texte cu miez, cu substanță artistică și în aceste condiții eu nu pot decât să salut apariția unui nou volum al domniei sale. Avem un volum în care punctul de pornire sunt secvențe de realitate, sunt evenimente care, bineînțeles, trec printr-o narativizare ingenioasă, astefl încât, dincolo de evenimentele care altfel ar părea foarte prozaice, unele de-a dreptul banale, totuși sunt relevate în spatele prozaismului, în spatele aparenței banalității tâlcuri adânci, sunt relevate conținuturi într-o manieră artistică, aș spune fără teama de a greși, chiar duse până la nivelul excelenței în multe dintre textele acestui volum. Este o proză care jonglează cu straniul, uneori până la limita fantasticului“, a fost de părere Călin Crăciun.

Ultima zi a Salonului de carte a adus-o în fața publicului pe Andreea Paul, coordonatoarea volumului „Forța civică a femeilor“ (Editura Polirom). La lansare au mai participat Anca Dragu, președintele Asociației Autism Europa, scriitor și psihoterapeut, Georgeta Fodor, profesor la Universitatea „Petru Maior“ Târgu Mureș, și Ioan Chiorean.

„În România, această industrie a binelui, pe care am denumit-o societatea civilă adună peste 40 000 de organizații neguvernamentale active. N-o să vă surprindă dacă vă spun că marea lor majoritate se adresează copiilor, educației, tinerilor, sănătății ș.a.m.d., exact acelor probleme cărora statul eșuează lamentabil să vină cu un răspuns“, a declarat Andreea Paul. Volumul de față vine ca o completare a trilogiei începute în urmă cu șapte ani.
„În anul 2011 apărea „Forța politică a femeilor“. În 2016 a apărut „Forța economică a femeilor“. În 2018 mi s-a părut necesar să scriem despre această înclinație reflexă a femeilor de a activa civic. Ele, din dragul lor pentru echilibru în societate, dintr-un simț estetic înnăscut, din nevoia de a oferi zâmbete și altora, nu doar propriilor lor familii, au ales să creeze și să conducă organizații neguvernamentale“, a precizat Andreea Paul.


Ioan Chiorean a semnalat una dintre principalele probleme care, prin ipocrizie, peristă în societata românească: „De 29 de ani, toată lumea spune că avem nevoie de femei în politică. În momentul în care femeile se implică în politică apare un răspuns misogin teribil, iar în politica asta plină de testosteron femeile au viață foarte grea. Prețul acestei intoleranțe pe care o avem îl plătim și astăzi și îl vom mai plăti pentru că suntem o societate dezechilibrată. Atunci femeile s-au refugiat în viața civilă și au creat ONG-uri. Statistica ne arată că numărul ONG-urilor conduse de femei și implicarea femeilor în societatea femeilor este mai mare decât numărul bărbaților. Bărbații fac politică, iar femeile fac activitate în cadrul organizațiilor nonguvernamentale și pe undeva tind să suplinească tot ceea ce nu se găsește în politică.“

Cea de-a 5-a ediție a Salonului de carte Bookfest Tîrgu Mureș a reprezentat un nou prilej pentru târgumureșeni de a-și da întâlnire cu autori de calibru, cu cărți bune și cu muzică de calitate, într-un cadru generos. Să sperăm că ediția din 2019 va fi cel puțin la fel de ofertantă și că își va câștiga noi abonați într-ale culturii și bunului simț.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: Trotuare spălate în zona centrală din Târgu Mureș

Distribuie În centrul municipiului Târgu Mureș s-a desfășurat o amplă acțiune de curățenie, care a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.